Rzodkiewka właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, zastosowanie

0
38

Była znana i ceniona już w okresie starożytnego Egiptu i Grecji. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie bez niej twarożków i kanapek – rzodkiewka to warzywo, które nie tylko wyśmienicie smakuje, lecz posiada także wiele prozdrowotnych właściwości.

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) zaliczana jest do gatunku rzodkwi zwyczajnej. To jednoroczna lub dwuletnia roślina, która jest uprawiana powszechnie w różnych regionach świata, w tym także w Polsce. Wyróżnia się silnie pogrubionym, czerwono-różowym korzeniem, wewnątrz białym, który ma charakterystyczny, lekko piekący smak.

Wartości odżywcze i kaloryczność rzodkiewki

Rzodkiewka jest niskokaloryczna. W 100 g korzenia znajduje się zaledwie około 16 kcal. Zawiera węglowodany, błonnik oraz niewielkie ilości białka i tłuszczu.

Często goszcząca na naszych talerzach rzodkiewka właściwości zdrowotne zawdzięcza licznym składnikom aktywnym. Jej korzeń jest bogaty w witaminę A (beta-karoten), C, witaminy z grupy B, zawiera dużo potasu, fosforu, wapnia, sodu, siarki i cynku. Także posiada glikozydy, kwasy organiczne, związki przeciwutleniające, olejek eteryczny.

Właściwości zdrowotne rzodkiewki

Częste podjadanie rzodkiewek jest dobre dla zdrowia. Jej składniki aktywne wspomagają pracę wielu narządów.

Lepsze trawienie
Rzodkiewka pomaga w regulacji procesów trawiennych. Wspomaga produkcję soków żołądkowych i wykazuje działanie żółciopędne, dlatego ułatwia trawienie pokarmów. Zmniejsza także zgagę.

Poprawa odporności
Witamina C w rzodkiewce wzmacnia naturalną odporność organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Regulacja ciśnienia krwi
Bogactwo potasu dba o prawidłowe ciśnienie krwi i chroni serce, dlatego o jej systematycznym spożywaniu powinny pamiętać osoby z dolegliwościami sercowo-naczyniowymi.

Działanie wykrztuśne
Rzodkiewka ma działanie wykrztuśne – pomaga w pozbywaniu się wydzieliny odkładającej się w drogach oddechowych. Polecana jest na kaszel, przy zapaleniu oskrzeli, astmie oskrzelowej.

Dba o urodę
Również rzodkiewkę warto jeść na urodę. Ze względu na zawartość siarki oraz innych minerałów i witamin wspomaga kondycję włosów oraz skóry i paznokci.

Zastosowanie rzodkiewki w kuchni

W kuchni rzodkiewka ma bardzo szerokie zastosowanie – doskonale nadaje się na kanapki, do twarożków, ale również można ją gotować i dusić, na przykład dodawać do zup czy sosów. Co ciekawe, do jedzenia nadają się też młode listki rzodkiewki.

Smaczna rzodkiewka właściwości zdrowotne uzyskuje dzięki wielu cennym składnikom aktywnym. Pomaga na różne dolegliwości, między innymi pokarmowe, wspiera pracę serca i poprawia odporność. Warto jeść ją regularnie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here