slowlifepolska.pl

Portal o zdrowiu, urodzie, domu i lifestylu

nalewka
Porady

Jakie domowe alkohole przygotować na zimę?

Domowe alkohole są najlepszym sposobem na wykorzystanie zebranych latem i jesienią owoców. Dzięki domowym przetworom nie dopuścisz do zmarnowania ani jednej jesiennej maliny czy jabłka. Ponadto pozwolą Ci cieszyć się ich smakiem i zdrowymi składnikami odżywczymi także zimą, kiedy to dostęp do witamin i składników mineralnych jest mocno ograniczony. Domowe alkohole w przeciwieństwie do dżemów czy powideł jednocześnie rozgrzeją w mroźne, zimowe dni. Dziś podpowiadamy, jakie alkohole najlepiej przygotować w domowym zaciszu. 

Rozgrzewające nalewki – idealne na zimę

Jednym z najłatwiejszych rodzajów alkoholi do przygotowania w domu są nalewki. Dużą ich zaletą jest możliwość przygotowania ich niemal z każdych owoców. Świetnie smakuje nie tylko wiśniówka czy malinówka, ale także nalewka z orzechów włoskich czy aronii. Wysokoprocentowy alkohol, którym zalewa się owoce, pozwala doskonale zachować ich smak, aromat, ale także cenne składniki odżywcze. Nic więc dziwnego, że domowe nalewki dodawane do herbaty są najlepszym sposobem na przeziębienie. 

Do przygotowania nalewek będziesz potrzebować nie tylko owoców, cukru i wódki lub spirytusu 70%. Przydadzą Ci się także słoje na nalewki, w których zalane alkoholem owoce będą musiały odstać określoną ilość czasu. Następnie z dużych słoików przygotowany napój będziesz przelewać do butelek, pamiętając o odpowiednim przefiltrowaniu owoców. Do zabezpieczania butelek użyj naturalnych korków z grzybkiem. Tak przygotowane nalewki możesz bardzo długo przechowywać w piwnicy czy spiżarni. Spokojnie przetrwają do zimy, a nawet do wiosny. 

Domowe wino dla koneserów

Jeśli nie lubisz tak mocnych alkoholi, możesz spróbować przetworzyć owoce w nieco inny sposób. Domowe wino wbrew pozorom możesz zrobić nie tylko z winogron. Doskonale smakują domowe wina z cytryn z jabłek czy nawet z bananów, które są dostępne cały rok. Domowa produkcja wina jest jednak nieco trudniejsza niż nalewek. Będziesz do tego potrzebować specjalnego balonu z rurką do fermentacji. Przyda Ci się także rurka do zlewania wina, butelki i korkownica z korkami. 

Sam proces robienia wina zajmuje podobny czas co nalewek. Należy jednak uważać na utrzymanie odpowiedniej temperatury powietrza i we właściwym czasie zakończyć proces fermentacji. Przede wszystkim do zrobienia wina będziesz potrzebować drożdży. Przydatne są także zaprawy do przetworów, które wzmocnią, nieco zmienią lub wyostrzą smak wina. Sam dobór drożdży jest bardzo ważny. Zupełnie inne należy dodać do wina białego, a inne do czerwonego. Koniecznie przed przystąpieniem do produkcji wina zapoznaj się z podstawowymi informacjami na ten temat. 

Domowe alkohole są doskonałym sposobem na zatrzymanie smaku letnich i jesiennych owoców. Dla początkujących znacznie lepsze będą nalewki, które są łatwiejsze w przygotowaniu. Jeśli nie lubisz wysokoprocentowych alkoholi, spróbuj zrobić własne domowe wino. W mroźne, zimowe dni z pewnością docenisz dodatek nalewki do rozgrzewającej herbaty czy kieliszek domowego wina do kolacji. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *