Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli NNKT to zdrowe tłuszcze pełniące ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ciała człowieka. Do tej kategorii zaliczają się również kwasy tłuszczowe omega-3, które są szczególnie ważne dla zdrowia serca.
Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wchodzą do grupy NNKT. Pod względem budowy cechują się długimi łańcuchami węglowymi. Organizm człowieka nie może produkować ich sam, dlatego konieczne jest dostarczanie ich razem z dietą.
Rodzaje kwasów omega-3:
– kwas alfa-linolenowy, w skrócie ALA
– kwas eikozapentaenowy, w skrócie EPA
– kwas dokozaheksaenowy, w skrócie DHA
Z kwasu tłuszczowego ALA mogą powstawać kwasy EPA oraz DHA, jednak jest to mało wydajny proces w organizmie, stąd też dieta powinna obfitować we wszystkie z trzech powyższych NNKT.
Kwasy omega-3 – jakie mają działanie?
Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem aktywnym wspierającym prawidłową pracę wielu narządów w organizmie człowieka.
Działanie kwasów tłuszczowych omega-3:
– hamują procesy zapalne w organizmie
– obniżają poziom ciśnienia tętniczego – zapobiegają nadciśnieniu krwi
– regulują poziom lipidów – tłuszczów we krwi, w tym cholesterolu i triglicerydów, dzięki czemu redukują ryzyko zachorowania na miażdżycę, chorobę wieńcową serca
– stanowią ważny element budulcowy tkanek oka – czopków i siatkówki, które odpowiadają za prawidłowe widzenie
– wspierają prawidłową pracę stawów – posiadają dobroczynne działanie u osób z RZS (reumatoidalnym zapaleniem stawów), MIZS (młodzieńczym idiopatycznym zapaleniem stawów)
– dbają o działanie układu nerwowego i mózgu – wspomagają funkcje poznawcze
– mają działanie przeciwnowotworowe – zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi i innych nowotworów
– wzmacniają naturalną odporność – regulują pracę układu immunologicznego
– poprawiają kondycję skóry – zmniejszają objawy AZS (atopowego zapalenia skóry), łuszczycy
Najlepsze źródła kwasów tłuszczowych omega-3
Właściwy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 jest ważny już u najmłodszych dzieci. O ich odpowiedniej ilości powinny pamiętać też osoby dorosłe, a także kobiety w ciąży.
Wśród głównych źródeł kwasów tłuszczowych Omega-3 znajdują się:
– olej lniany
– olej rzepakowy
– oleje rybie, w tym tran, olej z łososia, sardynek
– tłuste ryby jak makrela, łosoś, pstrąg, sardynki
– orzechy, w tym orzechy włoskie
– siemię lniane
– jajka
W sprzedaży dostępne są też suplementy diety zawierające kwasy omega-3, które polecane są dla osób narażonych na ich niedobory.