slowlifepolska.pl

Portal o zdrowiu, urodzie, domu i lifestylu

deski do serów
Zakupy

Serwowanie przystawek – deski do serów

Przystawki to małe dania, które podawane są bezpośrednio przed daniem głównym. Mogą mieć różną formę, posiadać wiele lub jeden produkt. Jedną z popularnych przystawek jest kompozycja różnego rodzaju serów, ułożonych na desce. Zobacz, na jakie okazje i czym wypełnić deski do serów?

Deska serów – na jaką okazję?

Coraz częściej na naszych stołach pojawiają się deski serów. To uniwersalna kompozycja która sprawdzi się doskonale jako przystawka lub jako przekąska na imprezie. Równie świetne zastosowanie znajdzie podczas kolacji we dwoje, spotkaniu rodzinnym czy innym evencie. Deska różnorodnych serów to przepis na udane spotkanie w gronie znajomych i rodziny.

Na czym serwować ser? Użyj deski do serów!

Deska do serów to specjalna deska, dzięki której stworzenie kompozycji serów jest niezwykle proste. Deski do serów wykonuje się z różnych materiałów, jednak tymi najpopularniejszymi są drewniane. Dostępne są deski z tworzywa sztucznego, jednak zdecydowanie lepiej prezentują się te wykonane z naturalnych materiałów. Deski do serów powinny być estetyczne i ładnie wykonane. W internetowym sklepie Dezire znajdziesz wiele modeli, dostępnych w różnych kształtach i rozmiarach. Większa deska zmieści więcej rodzajów sera, i dodatków, dzięki czemu uzyskasz różnorodność smaków. Dodatkowo, deski są niezwykle proste i łatwe w utrzymaniu. Po użyciu wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką. Nie zaleca się natomiast czyszczenia bezpośrednio pod bieżącą wodą, ponieważ deska mogłaby się niepotrzebnie odkształcać.

Jakie sery na desce do serów?

Najlepszym i łatwym sposobem jest wybranie kilku różnych rodzajów sera. Można je zróżnicować poprzez inną konsystencję, smak czy kraj pochodzenia. Sery wyrabiane są z mleka owczego, krowiego i koziego. Warto zwrócić uwagę na sery pleśniowe np. Brie czy Camembert. Oprócz tego nie można zapomnieć o takich pozycjach jak Cheddar, Gouda, Parmezan czy Bursztyn. Sery można też podzielić ze względu na konsystencję, czyli kremowe, półtwarde i twarde.

Dodatki na deski do serów

Na koniec warto wspomnieć o dodatkach które mogą skutecznie urozmaicić naszą deskę serów. Różnorodne gatunki serów, można podać w towarzystwie słodkich i wytrawnych dodatków. Pierwszą propozycją są owoce, takie jak winogrona, jabłka, porzeczki, gruszki czy truskawki. Świetnie sprawdzą się suszone owoce i bakalie np. rodzynki, daktyle, śliwki orzechy włoskie i laskowe. Dodatkowo, na desce można umieścić wędlinę i pieczywo (np. bagietki, bruschetty). Oprócz tego doskonale sprawdzą się oliwki, słoiki miodu i konfitury. Ostatnią propozycją, jest podanie serów w postaci koreczków. W koreczkach można użyć wiele rodzajów sera, w różnych kombinacjach. Często dodaje się wspomniane wcześniej oliwki, ale też ogórka kiszonego, kabanosa zwykłego lub suszonego. Dzięki tym możliwościom istnieje wiele ciekawych kombinacji i możliwości skomponowania naszej deski do serów. Po tym artykule wiesz już co umieścić na swojej desce do serów. Życzymy udanego spotkania lub imprezy!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *