Rzodkiew – wartości odżywcze? Zastanawiasz się, czy to warzywo dostarczy Ci odpowiednich witamin? Rzodkiewkę doceniano już w okresie starożytnego Egiptu i Grecji! Dzisiaj nie wyobrażamy sobie bez niej twarożków i kanapek. Rzodkiewka to warzywo, które nie tylko wyśmienicie smakuje. Posiada także wiele prozdrowotnych właściwości!
Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) zaliczana jest do gatunku rzodkwi zwyczajnej. To jednoroczna lub dwuletnia roślina, która jest uprawiana powszechnie w różnych regionach świata, w tym także w Polsce. Wyróżnia się silnie pogrubionym, czerwono-różowym korzeniem, wewnątrz białym, który ma charakterystyczny, lekko piekący smak.
W naszym artykule:
- Wartości odżywcze i kaloryczność rzodkiewki
- Rzodkiewka a właściwości zdrowotne
- Zastosowanie rzodkiewki w kuchni
Zobacz także: Jak zrobić sok z buraka? Przepisy i korzyści dla zdrowia
Wartości odżywcze i kaloryczność rzodkiewki
Rzodkiew wartości odżywcze? To bardzo niskokaloryczne warzywo. W 100 g korzenia znajduje się zaledwie około 16 kcal. Zawiera węglowodany, błonnik oraz niewielkie ilości białka i tłuszczu.
Często goszcząca na naszych talerzach rzodkiewka właściwości zdrowotne zawdzięcza licznym składnikom aktywnym. Rzodkiew wartości odżywcze – jakie witaminy zawiera to warzywo? Jej korzeń jest bogaty w witaminę A (beta-karoten), C, witaminy z grupy B, zawiera dużo potasu, fosforu, wapnia, sodu, siarki i cynku. Także posiada glikozydy, kwasy organiczne, związki przeciwutleniające, olejek eteryczny.
Rzodkiewka a właściwości zdrowotne
Częste podjadanie rzodkiewek jest dobre dla zdrowia. Jej składniki aktywne wspomagają pracę wielu narządów. Rzodkiewka właściwości zdrowotne? Sprawdź jakie są!
Lepsze trawienie
Rzodkiewka pomaga w regulacji procesów trawiennych. Wspomaga produkcję soków żołądkowych i wykazuje działanie żółciopędne, dlatego ułatwia trawienie pokarmów. Zmniejsza także zgagę.
Poprawa odporności
Witamina C w rzodkiewce wzmacnia naturalną odporność organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Regulacja ciśnienia krwi
Bogactwo potasu dba o prawidłowe ciśnienie krwi i chroni serce, dlatego o jej systematycznym spożywaniu powinny pamiętać osoby z dolegliwościami sercowo-naczyniowymi.
Działanie wykrztuśne
Rzodkiewka ma działanie wykrztuśne – pomaga w pozbywaniu się wydzieliny odkładającej się w drogach oddechowych. Polecana jest na kaszel, przy zapaleniu oskrzeli, astmie oskrzelowej.
Dba o urodę
Również rzodkiewkę warto jeść na urodę. Ze względu na zawartość siarki oraz innych minerałów i witamin wspomaga kondycję włosów oraz skóry i paznokci.
Zastosowanie rzodkiewki w kuchni
W kuchni rzodkiewka ma bardzo szerokie zastosowanie – doskonale nadaje się na kanapki, do twarożków, ale również można ją gotować i dusić, na przykład dodawać do zup czy sosów. Co ciekawe, do jedzenia nadają się też młode listki rzodkiewki. Oto kilka przykładów jak możesz ją wykorzystać:
- Dodatek do sałatek: Rzodkiewki dodają chrupkości, świeżości i ostrości do sałatek. Możesz pokroić rzodkiewki na plasterki lub w cienkie paski i dodać do sałatki z mieszanką zielonych liści, ogórków, pomidorów i innych ulubionych składników.
- Kanapki z rzodkiewką: Pokrojone rzodkiewki mogą być doskonałym dodatkiem do kanapek. Możesz umieścić plasterki rzodkiewki na kanapkach z masłem lub pastami, takimi jak pasta chrzanowa lub serowa, aby dodać wyrazistego smaku i chrupkości.
- Rzodkiewki marynowane: Możesz wykonać domowe marynowane rzodkiewki, które będą idealne jako dodatek do dań mięsnych, sałatek, burgerów czy kanapek. Wystarczy pokroić rzodkiewki na cienkie plasterki, umieścić je w słoiku, zalać marynatą z octu ryżowego, wody, cukru i przypraw, a następnie pozostawić do marynowania przez kilka godzin lub na noc w lodówce.
- Dodatek do zup: Pokrojone rzodkiewki mogą być świetnym dodatkiem do różnych zup. Dodaj je na koniec gotowania do zupy jarzynowej, pomidorowej, czy zupy krem z brokułów, aby dodać świeżości i chrupkości.
- Rzodkiewki w wersji surowej jako przekąska: Jeśli lubisz ostry smak rzodkiewek, możesz je po prostu pokroić na plasterki i podać jako chrupiącą przekąskę. Można je jeść same lub maczać w sosach, takich jak sos jogurtowy, sos chrzanowy czy guacamole.
Pamiętaj, że rzodkiewki są najsmaczniejsze, kiedy są świeże i chrupiące. Przed użyciem dokładnie umyj rzodkiewki, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Możesz również przechowywać rzodkiewki w lodówce. Smaczna rzodkiewka właściwości zdrowotne uzyskuje dzięki wielu cennym składnikom aktywnym. Pomaga na różne dolegliwości, między innymi pokarmowe, wspiera pracę serca i poprawia odporność. Warto jeść ją regularnie!