slowlifepolska.pl

Portal o zdrowiu, urodzie, domu i lifestylu

nastrzykiwanie mięs
Lifestyle

Czemu służy nastrzykiwanie mięs i wędlin?

Soczyste, świeże wędliny, naturalne mięso bez zbędnych dodatków – czy nie takie produkty zdecydowana większość z nas chętnie wybierałaby w sklepie? Niestety na półkach sklepowych znacznie prościej znaleźć mięso i wędliny wysoko przetworzone o długim, niezrozumiałym dla laika składzie. Jednym z zabiegów stosowanych przez producentów mięs i wędlin jest ich nastrzykiwanie. Czemu służy i czy jest szkodliwe?

Przemysłowe nastrzykiwanie mięs i wędlin

Nastrzykiwanie mięs i wędlin nie jest zabronione prawem, przez co stosuje się je bardzo szeroko. Mięso nastrzykuje się solanką zawierającą w składzie:

  • sól,
  • saletrę,
  • nitryl,
  • cukry,
  • wielofosforany,
  • azotany.

Warto jednak mieć świadomość, że w ekologicznych produktach mięsnych na użycie azotanów potrzebna jest zgoda organów certyfikujących.

Rzecz jasna ilości wymienionych wyżej substancji są niewielkie, a co za tym idzie, nie powinny być szkodliwe dla człowieka. Mimo to, wiele osób chętnie by z nich zrezygnowało, ponieważ nie wpływają dodatnio na zdrowie, a jeśli jada się mięso codziennie, to może się okazać, że przekroczy się ich dozwoloną ilość. Świadomość, że tak jest, z pewnością mają wszyscy producenci mięs i wędlin, dlaczego w takim razie nastrzykują swoje wyroby? I gdzie można znaleźć świeże mięso oraz wędliny przygotowywane według tradycyjnych receptur?

Po co nastrzykuje się mięso i wędliny?

Przemysłowe nastrzykiwanie mięsa ma na celu zakonserwowanie go i zwiększenie jego objętości. Zabieg ten umożliwia uzyskanie z 10 kg mięsa, 13 kg wyrobu mięsnego, co dla producenta oznacza większy zysk. Poza tym skład solanki ma zabezpieczać przed wysychaniem i nadawać mięsu apetyczny, różowo-czerwony kolor. Czy można gdzieś znaleźć producentów, którzy nie stosują tego rodzaju zabiegów?

Gdzie szukać mięsa i wędlin najwyższej jakości?

Na szczęście wciąż są miejsca, w których można kupić mięso niepoddane nastrzykiwaniu ani innym tego rodzaju zabiegom. Godne polecenia jest na przykład Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowe „HEROLD”, które przygotowuje wędliny według tradycyjnych receptur i dba o najwyższą jakość sprzedawanego mięsa. Sklepy firmowe „HEROLD” znajdziesz w różnych miejscach województwa pomorskiego.

Podstawą naturalnych, zdrowych wędlin jest wysokiej jakości mięso, pozyskiwane ze zwierząt karmionych zdrową paszą, bez antybiotyków i hormonów wzrostu. Właśnie takie znajdziesz często w niewielkich masarniach, które nie prowadzą produkcji na wielką skalę. Dlatego, zanim sięgniesz po mięso z półki w hipermarkecie, lepiej poszukaj lokalnego dostawcy dobrej jakości mięsa i wędlin.

Redakcja portalu SlowLifePolska.pl zajmuje się publikacją treści dotyczących szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Na stronie znajdują się artykuły poświęcone różnym tematom, takim jak zdrowie, uroda, dom, ogród oraz lifestyle. Portal porusza również kwestie związane z modą i urodą, podkreślając aspekty związane ze świadomym życiem i slow life. Redakcja publikuje artykuły na różnorodne tematy, od wyboru odpowiednich dodatków do kuchni, przez porady dotyczące pielęgnacji włosów i paznokci, aż po wskazówki dotyczące urządzania domu i ogrodu.