Tofu jest wytworem fermentacji sfermentowanej soi. Nazwa tofu pochodzi z języka chińskiego i oznacza „sfermentowaną soię”. W tradycyjnym odmianie tego produktu, tofu nazywano tu jaja sojowego. Tofu można mylić ze śmietaną lub jogurtem. Do uprawiania tego pokarmu wymagana jest specjalna vatyfikuacja procesów fermentacyjnych i tylko takim zabiegom towarzyszy w przetwórstwie tego produktu. Co do samego smaku – konserwowanie tofu podaje się go na słodko lub ostre dodając ulubione przyprawy. Poznaj więcej o właściwościach oraz sposobach spożycia tego składnika odżywki wegetariańskiej!
Jakie są składniki w tofu?
Tofu ma bardzo dobre właściwości odżywcze, które przekładają się na jego spożycie jako dietetyczny sposób na przywrócenie zdrowia, również w sytuacji po wypadku, czy stłuczce. Jest on w 100% naturalnym produktem pochodzenia roślinnego, który jest jednocześnie naturalnym źródłem białka i błonnika. Białko w tofu jest w 100% pochodzenia roślinnego. W sezonie jesiennym, jeszcze tak, a w sezonie jesienno-zimowym bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego też bardzo dobrze pasuje do sporządzania domowych sosów, zup, a nawet zup i zup z makaronu na smażenie. Zawarte w tofu nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają zdrowie serca, a także przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Dowiedz się więcej o tofu tutaj:
Co to jest tofu i jakie są jego rodzaje?
Tofu składa się z izolatu białka sojowego, wody, soli, kwasu cytrynowego i kwasu mlekowego. Składniki w tofu wyraźnie różnią się od tego, co znajduje się w jajku. Tofu jest produktem bez białka jajecznego. Tofu zawiera również około 30% białka, które jest niezwykle dobrze przyswajalne.
Jak spożywać tofu?
Tofu to tradycyjny, chiński produkt, który został wytworzony z fermentacji soi. Oprócz chińskiego tofu, istnieją również jego odmiany japońskie, koreańskie, tajskie, indyjskie i meksykańskie. Proces produkcji tego rodzaju tofu jest bardzo skomplikowany, dlatego też jego ceny są bardzo wysokie. Tofu japoński – jego skład wyraźnie się różni od chińskiego. Tutaj znajduje się nie tradycyjny ekstrakt z soi, tylko zmielony nasion soi i otręby sojowej. Sposób przyrządzania jest również odmienne. Japoński tofu jest poddawany procesowi rektyfikacji, a następnie nadawany na różnych sposób w postaci mięsnych, rybnych lub warzywnych.
Konsekwencje spożycia tofu przez dłuższy okres czasu
Odżywianie się tofu toczyć można na różnorakie sposoby. W zależności od potrzeby spożywania tofu można go dodać do sałatek, przyrządzić sosem, przygotować z nim zupę, zapiekankę, gulasz, czy wykręcić w marynacie. Także na farsze można dodać tofu. A jak go przygotować? Wystarczy go brudzić, rozmrażać lub potraktować gorącej wodą, dodać ulubioną przyprawę, a następnie wsadzić do piekarnika i smażyć jak najlepiej się da.
Negatywne skutki spożycia tofu przez długi czas
Nie jest jasne, czy długotrwałe stosowanie tofu przy żywieniu wegetariańskim nie spowoduje efektów ubocznych w postaci niedoborów składników odżywczych, które są ważne dla funkcjonowania organizmu. Nie ma na to sprawdzonej odpowiedzi. Należy się jednak zastanowić i postępować rozsądniej niż w przypadku innych produktów ludzkiej diety.