slowlifepolska.pl

Portal o zdrowiu, urodzie, domu i lifestylu

nastrzykiwanie mięs
Lifestyle

Czemu służy nastrzykiwanie mięs i wędlin?

Soczyste, świeże wędliny, naturalne mięso bez zbędnych dodatków – czy nie takie produkty zdecydowana większość z nas chętnie wybierałaby w sklepie? Niestety na półkach sklepowych znacznie prościej znaleźć mięso i wędliny wysoko przetworzone o długim, niezrozumiałym dla laika składzie. Jednym z zabiegów stosowanych przez producentów mięs i wędlin jest ich nastrzykiwanie. Czemu służy i czy jest szkodliwe?

Przemysłowe nastrzykiwanie mięs i wędlin

Nastrzykiwanie mięs i wędlin nie jest zabronione prawem, przez co stosuje się je bardzo szeroko. Mięso nastrzykuje się solanką zawierającą w składzie:

  • sól,
  • saletrę,
  • nitryl,
  • cukry,
  • wielofosforany,
  • azotany.

Warto jednak mieć świadomość, że w ekologicznych produktach mięsnych na użycie azotanów potrzebna jest zgoda organów certyfikujących.

Rzecz jasna ilości wymienionych wyżej substancji są niewielkie, a co za tym idzie, nie powinny być szkodliwe dla człowieka. Mimo to, wiele osób chętnie by z nich zrezygnowało, ponieważ nie wpływają dodatnio na zdrowie, a jeśli jada się mięso codziennie, to może się okazać, że przekroczy się ich dozwoloną ilość. Świadomość, że tak jest, z pewnością mają wszyscy producenci mięs i wędlin, dlaczego w takim razie nastrzykują swoje wyroby? I gdzie można znaleźć świeże mięso oraz wędliny przygotowywane według tradycyjnych receptur?

Po co nastrzykuje się mięso i wędliny?

Przemysłowe nastrzykiwanie mięsa ma na celu zakonserwowanie go i zwiększenie jego objętości. Zabieg ten umożliwia uzyskanie z 10 kg mięsa, 13 kg wyrobu mięsnego, co dla producenta oznacza większy zysk. Poza tym skład solanki ma zabezpieczać przed wysychaniem i nadawać mięsu apetyczny, różowo-czerwony kolor. Czy można gdzieś znaleźć producentów, którzy nie stosują tego rodzaju zabiegów?

Gdzie szukać mięsa i wędlin najwyższej jakości?

Na szczęście wciąż są miejsca, w których można kupić mięso niepoddane nastrzykiwaniu ani innym tego rodzaju zabiegom. Godne polecenia jest na przykład Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowe „HEROLD”, które przygotowuje wędliny według tradycyjnych receptur i dba o najwyższą jakość sprzedawanego mięsa. Sklepy firmowe „HEROLD” znajdziesz w różnych miejscach województwa pomorskiego.

Podstawą naturalnych, zdrowych wędlin jest wysokiej jakości mięso, pozyskiwane ze zwierząt karmionych zdrową paszą, bez antybiotyków i hormonów wzrostu. Właśnie takie znajdziesz często w niewielkich masarniach, które nie prowadzą produkcji na wielką skalę. Dlatego, zanim sięgniesz po mięso z półki w hipermarkecie, lepiej poszukaj lokalnego dostawcy dobrej jakości mięsa i wędlin.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.