Warzywa to produkty wdzięczne w kuchni, które nie dość, że są zdrowe i smaczne, to jeszcze można je podawać na wiele różnych sposobów. Niektóre z nich są szczególnie atrakcyjne dla dzieci.
Co na obiad dla dzieci?
Pytanie: co na obiad dla dzieci? – często spędza sen z powiek młodym mamom lub ojcom, którzy zajmują się kuchnią. Każdy rodzic wie, że dziecko potrzebuje zrównoważonej, zbilansowanej diety, a obiad jest posiłkiem, który może zapewnić odpowiedni zasób białek, węglowodanów i innych składników odżywczych oraz witamin. Warzywa są doskonałym źródłem tych ostatnich i nie tylko. Niestety nie zawsze warzywa są lubiane przez dzieci i często lądują w koszu z odpadkami. Można jednak sprawić, by nawet dzieci polubiły warzywa. Wystarczy odpowiednio je przyrządzić.
Warzywa w obiedzie dla dzieci
Najlepiej łączyć warzywa ze składnikami, które dziecko lubi. Klasycznym przykładem jest ser roztopiony w piekarniku. Bardzo dobrą propozycją jest zapiekanka z ziemniaków w towarzystwie jarzyn takich jak marchewki oraz brokuły, a także zielony groszek. Podgotowane warzywa wystarczy umieścić w brytfannie, przyprawić odpowiednio (np. mieszanką ziół prowansalskich) i posypać startym, twardym lub półtwardym serem. Kolejną propozycja obiadową dla dzieci mogą być warzywa panierowane lub oblane zrumienioną bułką tartą. Świetnie w tej roli sprawdzają się fasolka szparagowa lub kalafior.
Warto wybierać warzywne obiady dla dzieci przez cały rok. Latem i jesienią – korzystając ze świeżych warzyw, natomiast zimą i wczesną wiosną można z powodzeniem sięgnąć po mrożonki.