Już na pierwszy rzut oka można zauważyć, że mobilne punkty gastronomiczne cieszą się coraz większą popularnością. Przykładem są chociażby wózki gastronomiczne, które latem wykorzystuje się do szeroko rozumianej branży gastronomicznej. Czym jest konserwator do lodów? Jak powinny być zabezpieczone konserwatory na lody? Jak w praktyce wygląda wózek gastronomiczny z lodami? Odpowiedzi na te i na wiele innych pytań znaleźć można w poniższym wpisie, do którego przeczytania gorąco zachęcamy wszystkich zainteresowanych czytelników.
Czym jest konserwator do lodów?
Konserwatory do lodów to specjalistyczne konstrukcje, których działanie opiera się na czynniku chłodzącym- doskonałym przykładem jest R134A. Dodatkowo posiadają parownik, skraplacz i sprężarkę. Co ciekawe, sposób działania jest bardzo zbliżony do zamrażarek i innych tego typu sprzętów. Wiele osób spostrzega je jako pewnego rodzaju zamrażarki skrzyniowe- są one umieszczone na specjalistycznym wózku gastronomicznym. Ich głównym zadaniem jest przechowywanie i utrzymywanie lodów w odpowiedniej temperaturze. Istnieje kilka rodzajów tego typu zamrażarek- różnią się od siebie przeznaczeniem, klasą energetyczną, wydajnością i jakością wykonania.
Jak powinny być zabezpieczone konserwatory na lody?
Konserwatory na lody charakteryzują się tym, że są bardzo szczelne, w konsekwencji skutecznie zabezpieczają przed utratą ciepła. Wykorzystuje się w nich specjalne pokrywki- nie tylko ciekawie prezentują się pod względem wizualnym, ale pełnią również praktyczną funkcję termosu. Osadzane są na wkładach, które skutecznie oddzielają ścianę pokrywy od cylindrycznych pojemników- to właśnie w nich przechowywane są lody. Jako ciekawostkę warto przytoczyć, że poszczególne elementy wykonane są z bezpiecznych materiałów- przykładem jest stal kwasoodporna. Dzięki niej utrzymywanie czystości nie sprawia większych problemów.
Jak w praktyce wygląda wózek gastronomiczny z lodami?
Każdy wózek gastronomiczny wyposażony jest w konserwatory do lodów. Posiadają one pokrywkę i korpus, które wykonane są z blachy nierdzewnej. Dzięki temu całość ciekawie prezentuje się pod względem wizualnym i idealnie wpasowuje się zarówno do klasycznych, jak i nowoczesnych lodziarni. Ważna jest kwestia zachowania odpowiedniej cyrkulacji. W tym celu konserwatory do lodów wyposażone są w dodatkowe urządzenia, które wymuszają obieg powietrza. Czyszczenie sprzętu jest ułatwione ze względu na spust znajdujący się na dnie komory.