Zostań miejskim ogrodnikiem!

Zaczęło się kilka lat temu za oceanem. Z tęsknoty za osobiście uprawianą żywnością, z potrzeby obcowania z naturą powstają miejskie farmy na dachach, a balkony zapełniają się flancami warzyw. Teraz każdy posiadacz balkonu chce mieć warzywnik na balkonie lub za kuchennym oknem i stać się miejskim ogrodnikiem.

green basics growpot plantlable mild terra wite living black

Pojemniki

Do założenia upraw warzywnych nadają się wszystkie pojemniki z założenia do tego przeznaczone  oraz te, które do tego zostaną przystosowane.  Mogą to być duże donice ceramiczne, plastikowe, drewniane oraz głębokie i szerokie skrzynki balkonowe. Te najbardziej popularne, długie i wąskie, niezbyt nadają się na warzywnik. Do uprawy można przystosować stare kosze wiklinowe a nawet skrzynki po owocach, wyścielone od wewnątrz agrowłókniną by nie wysypywała się z nich ziemia. Stary emaliowany garnek i metalowe puszki po produktach spożywczych też są nie do pogardzenia.

Ważne jest by w szczelnym pojemniku zrobić otwór pozwalający na odpływ nadmiaru wody oraz na dno wysypać warswę keramzytu lub potłuczonych doniczek.

Ile litrów  powinna mieć donica uprawowa? W zasadzie doniczek o objętości mniejszej niż 3 l używamy do warzyw czy ziół na szybkie spożycie. Pomidory powinny mieć doniczki większe; 5-7 l na jeden koktajlowy, 10-12 l na jeden „normalnych” rozmiarów.

E.Gryguv_mieta_meksykanska+kapusta_pak-choi

Podłoże

Do uprawy warzyw używa się ziemi ogrodowej wysokiej jakości, najlepiej o jak najmniejszej zawartości torfu. Z ostrożnością należy podchodzić do tzw. podłoży dedykowanych do uprawy warzyw czy pomidorów. Zawierają one dużo torfu. Torf szybko wysycha; wystarczy zapomnieć o regularnym podlewaniu i  katastrofa gotowa – porozrywane korzenie roślin. Najlepsze podłoże, to te oznaczone na workach napisem: ziemia ogrodowa, ziemia uniwersalna, próchnica, najlepiej odkwaszona.

 E.Gryguc_balkonowa_rozsada_pomidorow

Uprawy

Można stosować dwie formy: siew nasion lub zakupienie sadzonek. Każda ma swoje wady i zalety. Za nasionami przemawia cena zakupu torebki. Za rozsadą: dostosowanie liczby roślin do „areału” balkonu I szybszy efekt. Oczywiście są rośliny, których nie sposób uprawiać z rozsady – marchew, rzodkiewka, pietruszka. Inne możemy z powodzeniem kupić w centrum ogrodniczym czy na targu.

Posadzonych roślin trzeba starannie doglądać. Najważniejszym zabiegiem jest regularne podlewanie. W okresie upałów trzeba to robić dwa razy dziennie. W okresie największych upałów na balkonie o wystawie południowej przyda się też cienka tkanina, nawet stara płócienna zasłona zawieszona na bambusowych tyczkach, by taką cieniówką ochronić rośliny przed nadmiernym nasłonecznieniem.

Od czasu do czasu można zasilić rośliny nawozem przygotowanym na bazie składników naturalnych. Oczywiście konieczne jest też usuwanie szkodników typu mszyce; gdy liczba owadów jest niewielka wystarczy oprysk wodą z mlekiem w proporcji pół na pół.

 

 DSC_0114a_249A2

Warzywa wiosenne

rzodkiewka, sałata, szczypiorek z podkiełkowanej cebuli, pietruszka uprawiana z korzenia

Warzywa letnie

cukinia, pomidor,

Warzywa jesienne

por, seler, papryka odm. Karłowe, kapusta pak-choi, jarmuż

Najlepsze z sadzonek

Zioła – mięta, macierzanka, tymianek, szałwia, rozmaryn,

 

Te warzywa możesz wysiać

rzodkiewka, sałata, groszek cukrowy, cukinia, kapusta pak-choi, jarmuż

 

Jadalne kwiaty

nasturcje – kwiaty i liście, begonia stale kwitnąca, bratki, stokrotki, aksamitki

xxx

Objętość doniczek

5 l – średnica 21cm, wysokość 18,5 cm

7 l – średnica 25,5 cm , wysokość 20 cm

10 l – średnica 28 cm, wysokość 22 cm

12 l – średnica 31 cm , wysokość 26 cm.

Tekst: Ewa Gryguc

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *