Zielona Magia

Jest najmodniejszym napojem ostatnich miesięcy. Wybierają ją gwiazdy, którym zależy na zdrowiu – i ich dietetycy. Do tego coraz częściej zaczyna pojawiać się w menu najlepszych restauracji i kawiarni, nawet w tak popularnych, jak Starbucks. Matcha – zielony eliksir.

Tekst: Sebastian Pole

Pochodzi z Japonii, gdzie wykorzystuje się ją przy ceremoniach parzenia herbaty. Zarówno matcha, herbaty zielone, jak i zwykłe (czarne) gatunki, w rzeczywistości pochodzą z jednej i tej samej rośliny – Camellia sinensis. Większość zielonych herbat przygotowuje się, parząc liście tej rośliny. Wytworzenie matchy wymaga o wiele bardziej złożonego procesu. Rob się ją wyłącznie ze świeżych czubków krzewu herbacianego. Osłania się je od słońca pomiędzy pojawieniem się, a zbiorem młodych liści. Utrzymywanie w cieniu ma zwiększać zawartość chlorofilu i pozostałych składników odżywczych, w tym aminokwasu L-teaniny (dalej więcej na ten temat). Zrywa się tylko najlepsze liście, które później są parzone, delikatnie suszone, a następnie ucierane na drobny pył, co pozbawia je włókien.

Właściwości antyoksydantów

Największe korzyści zdrowotne zielonej herbaty bez wątpienia pochodzą z jej wysokiej zawartości antyoksydantów. Wśród nich wymieniamy flawanole, zwane katechinami, z których najwięcej jest tego zwanego w skrócie pod nazwą EGCG. Katechiny wykazują m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.

Zarówno zielona herbata, jak i „zwykła” (czarna) zawierają antyoksydanty, jednak badania udowadniają, że zielona herbata ma ich więcej, a szczególnie dotyczy to katechin. W Wielkiej Brytanii badacze kupili kilka herbat zielonych i czarnych z supermarketów, i porównali ich skład. Okazało się, że wypijając 3 filiżanki herbaty zielonej dziennie można dostarczyć sobie do 400 mg katechin, podczas gdy w przypadku herbaty czarnej jest to 100 mg. Matcha przewyższa je obie. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Colorado pokazują, że w porównaniu do przeciętnej zielonej herbaty z Chin, w matchy znajdziemy ponad 100 razy więcej katechin EGCG.

Zielona moc odchudzania

Chcesz schudnąć przed latem? Zaprzyjaźnij się z zieloną herbatą. Badania wskazują, że zielona herbata ma szczególne działanie poprawiające metabolizm i sprzyjające zachowaniu prawidłowej wagi.

Jednym z dowodów mogą być badania przeprowadzone na 35 otyłych mężczyznach i kobietach, z których wynika, że ci z nich, którzy wypijali cztery filiżanki zielonej herbaty dziennie przez dwa miesiące, stracili na wadze więcej niż osoby, które stosowały placebo. Inne badania przeprowadzone na 10 mężczyznach udowodniły, że ci z nich, którzy co rano spożywali ekstrakt z zielonej herbaty zużyli o 4 proc. więcej energii przez następne 24 godziny, a tym samym spalili o 4 proc. więcej kalorii niż osoby, którym podawano placebo. Przy tym gdy badani spożywali samą kofeinę (w ilości takiej samej, jak ta, którą można znaleźć w zielonej herbacie), nie przyniosło to efektu. Wniosek? Nie tylko kofeina odpowiada za właściwości zielonej herbaty.

Japanese tea ceremony setting on old wooden bench

Zielona herbata może więc sprzyjać utracie wagi na kilka sposobów: zwiększając termogenezę (spalanie kalorii), poprawiając dotlenienie tłuszczy (spalanie tłuszczy dla wytworzenia energii), zmniejszając absorpcję tłuszczy, a nawet hamując apetyt. Warto wspomnieć jeszcze o kolejnych właściwościach zielonego eliksiru.

Większość z nas na co dzień jest poddana działaniu stresu. Gdy czujemy się zmęczeni i wyzuci z sił – co często jest wynikiem stresu – sięgamy zwykle po kawę, która ma nam „dać kopa”. Okazuje się jednak, że wysokie dawki kofeiny i innych stymulantów zawartych w kawie w rzeczywistości mogą skłaniać ciało do wytwarzania jeszcze większej ilości hormonów stresu, zwiększając tym samym uczucie zestresowania. To dlatego po mocnej kawie czujemy się roztrzęsieni i na granicy wybuchu emocjonalnego. Kawa i stres to zamknięte koło!

Zielona herbata również zawiera kofeinę, choć w mniejszej dawce niż kawa. Herbata jest w sytuacji stresowej lepszym wyborem, bo zawiera też naturalną substancję zwaną L-theaniną, która występuje niemal wyłącznie w krzewie herbacianym. L-theanina działa uspokajająco na umysł, zmniejsza napięcie, pomaga się skupić i skoncentrować. Zwiększa przepływ fal alfa w mózgu, co wywołuje uczucie spokoju przy jednoczesnym zachowaniu uwagi. Podsumowując, relaksuje nie wywołując przy tym uczucia otępienia czy senności. A to nie koniec dobrych wiadomości: matcha zawiera jeszcze wyższy poziom relaksującej theaniny. Zamiana porannej kawy na matchę czy matcha latte powinna więc wspomóc koncentrację, ale przy tym zmniejszyć uczucie roztrzęsienia.

Działanie przeciwstarzeniowe – wpływ na mózg i pamięć

Chyba większość z nas marzy o tym, by na starość zachować sprawność umysłu. Zielona herbata może w tym pomóc. Badania sugerują, że zawarte w niej katechiny mogą działać na mózg chroniąc neurony (komórki nerwowe) i spowalniając degenerację funkcji mózgu.

Zielona herbata może być szczególnie skuteczna w prewencji alzheimera, który jest jedną z głównych przyczyn utraty pamięci na starość. Używając fachowej terminologii: udowodniono, że katechiny w zielonej herbacie zapobiegają nagromadzeniu warstw amyloidowych i zmniejszają kumulowanie się fosforylowanych białek tau – to właśnie te dwa procesy towarzyszą chorobie alzheimera i prowadzą do utraty pamięci i funkcji kognitywnych (myślenie, wyprowadzanie wniosków, uczenie się itp.)

Zielona herbata może być też korzystna dla zdrowia kości

Badania sugerują, że zarówno zielona, jak i czarna herbata może na nie dobrze wpływać, jednak więcej dowodów naukowych wspiera teorię o korzyściach płynących z zielonej herbaty. Jedne z nich pokazują, że EGCG może zmniejszyć ilość osteoklastów, czyli komórek, które niszczą kości, a jednocześnie zwiększyć ilość i aktywność osteoblastów, czyli komórek budujących kości. Sięganie po matchę i zieloną herbatę jest więc również świetnym wyborem z punktu widzenia osób, które chcą mocnych kości teraz i w przyszłości. To szczególnie ważne dla kobiet po okresie menopauzy, które muszą chronić się przed skutkami osteoporozy. Zielona herbata może też być pomocna przy leczeniu złamań.

Warto również wspomnieć, że zielona herbata ma również działanie antybakteryjne. Pośród wielu udowodnionych naukowo właściwości zielonej herbaty wymienia się silne działanie antybakteryjne przeciwko bakteriom, które powodują niszczenie dziąseł i zębów. Stosowana jako płukanka do ust zmniejsza płytkę nazębną i choroby dziąseł, co udowadniają ostatnie badania przeprowadzone na 110 mężczyznach. A co ważne dla szerokiej publiczności, wiele badań udowodniło, że zielona herbata zmniejsza nieświeży oddech, bo działa dezynfekcyjnie i odświeżająco.

Lepsza pamięć czy szybszy metabolizm, zdrowe zęby i kości, a nawet piękna cera – wiemy już, że zielona herbata, a w szczególności matcha, może pomóc na niejeden problem zdrowotny. Wielu z nas potrzebuje czegoś, co jednocześnie uspokoi i pomoże się skoncentrować, zamiast zwiększać już i tak wysoki poziom stresu jak kawa. Wybieranie ekologicznych herbat daje pewność, że skorzystamy na wszystkich niezwykłych właściwościach herbaty, jednocześnie unikając potencjalnie szkodliwych substancji chemicznych i pomagając środowisku.

Wypróbuj linię herbaty matcha od Pukka Herbs: Ginseng Matcha Green, Clean Matcha Green, Mint Matcha Green, Supreme Matcha Green.

 

Sebastian Pole jest zarejestrowanym członkiem Ayurvedic Practitioners Association. Posiada licencjat ziołolecznictwa, dyplom Oriental Herbal Medicine i jest certyfikowanym konsultantem ajurwedy oraz głównym zielarzem w Pukka Herbs. Jego zainteresowania skupiają się również na tematyce ekologicznych upraw ziół. Posługuje się płynnie hindi, jest zarejestrowanym nauczycielem jogi oraz pasjonatem prowadzenia biznesu, który przynosi korzyści wszystkim zaangażowanym w cały proces. Jego misją jest pozytywne wpływanie na życie ludzi poprzez odkrywaniem przed nimi niezwykłej mocy roślin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *