Wschodzący #Białystok i Noc Restauracji

Jak smakuje Podlasie? Już dziś będziecie mogli przekonać się jakie wariacje smakowe przygotowali szefowie kuchni białostockich restauracji. Rusza V edycja Nocy Restauracji!

Tegoroczna edycja poświęcona została „Ziołom i przyprawom świata”.  W jaki sposób szefowie kuchni przemycili smaki świata na restauracyjne talerze, przekonacie się już dziś w trakcie trwania Nocy Restauracji.

 

1. Astoria - Halibut w skorupce z nasion szałwii i czarnuszki, z puree z groszku i szpinaku, podany z karmelizowaną marchewką i listkami kafiru

1. Astoria – Halibut w skorupce z nasion szałwii i czarnuszki, z puree z groszku i szpinaku, podany z karmelizowaną marchewką i listkami kafiru

2. Babka - Kiełbasa z żubra podana na gorąco z czosnkiem niedźwiedzim w sosie z razowego chleba

2. Babka – Kiełbasa z żubra podana na gorąco z czosnkiem niedźwiedzim w sosie z razowego chleba 3. Trattoria Gallo Nero -Eskalopka cielęca szałwia trufla w szynce parmeńskiej, purée z selera, palone masło, karmelizowane warzywa żółtko confit

3. Trattoria Gallo Nero -Eskalopka cielęca szałwia trufla w szynce parmeńskiej,  purée z selera,  palone masło, karmelizowane warzywa  żółtko confit

5. Cristal - Jagnięcina z kardamonem, na orkiszowym risotto z dodatkiem amarillo i sumaku

4. Cristal – Jagnięcina z kardamonem, na orkiszowym risotto z dodatkiem amarillo i sumaku

6. Dzika Róża, Suprasl - Pierś kaczki marynowana w soli fiołkowej podana na liściu czerwonej kapusty z karmelizowaną śliwką i agrestem w sosie czekoladowym

5. Dzika Róża, Suprasl – Pierś kaczki marynowana w soli fiołkowej podana na liściu czerwonej kapusty z karmelizowaną śliwką i agrestem w sosie czekoladowym

7. Forma - Pieczony karmazyn miod gryczany czosnek tymiankiem, puree z zielonego groszku i estragon marchew cebulki beurre blanc z ziołami

6. Forma – Pieczony karmazyn miód gryczany  czosnek  tymiankiem, puree z zielonego groszku i estragon  marchew cebulki beurre blanc z ziołami

8. Inna Bajka -Przepiórka na puree selerowo-kolendrowym, sosem rabarbarowym z trawą żubrową, karmelizowaną kukurydzą i pianką kokosowo-szafranową

7. Inna Bajka -Przepiórka na puree selerowo-kolendrowym, sosem rabarbarowym z trawą żubrową, karmelizowaną kukurydzą i pianką kokosowo-szafranową

9. Kura Domowa - assiette owocow morza stek z tunczyka mango, puree z groszku i miety, arancini z koprem włoskim, łosos w ziolach

8. Kura Domowa – assiette owoców morza stek z tuńczyka mango, puree z groszku i mięty, arancini z koprem włoskim, łosoś w ziołach 11. Savoy - Krewetki z czarnym sezamem i liściem kafiru, duszone na maśle szafranowym, podane na warzywnym tagliatelle

9. Savoy – Krewetki z czarnym sezamem i liściem kafiru, duszone na maśle szafranowym, podane na warzywnym tagliatelle 12. Świat Pokus - Polędwiczka wieprzowa rozmaryn puree z zielonego groszku mięta sos burak czarny kawior

10. Świat Pokus – Polędwiczka wieprzowa  rozmaryn puree z zielonego groszku mięta sos  burak czarny kawior

13. Tawerna Grecka Panteon - Mule w curry 11. Tawerna Grecka Panteon – Mule w curry

14. Tokaj - Ragout wołowe z grzebieniem koguta, zacierkami z krokoszem barwierskim, boczniakiem i rabarbarem

12. Tokaj – Ragout wołowe z grzebieniem koguta, zacierkami z krokoszem barwierskim, boczniakiem i rabarbarem

17. Wariatka - Comber jagnięcy z libańską przyprawą sumak, ziemniaczanym fondantem i sosem jeżynowym

13. Wariatka – Comber jagnięcy z libańską przyprawą sumak, ziemniaczanym fondantem i sosem jeżynowym

3. Chleb i Wino, Suprasl - Dorsz z puree z marchwi, pesto bazyliowym i marchewka marynowana

14. Chleb i Wino, Supraśl – Dorsz z puree z marchwi, pesto bazyliowym i marchewka marynowana

4. Club House - Salata z grillowanym kurczakiem w malinowym chipotle i kolendra podana z torilla chips

15. Club House – Salata z grillowanym kurczakiem w malinowym chipotle i kolendra podana z torilla chips

10. Łukaszówka, Suprasl - Suropieki wołowe rem borowikowy z jałowcem kasza gryczana pieczone buraki z jabłkiem w syropie sosnowym

16. Łukaszówka, Supraśl – Suropieki wołowe rem borowikowy z jałowcem kasza gryczana pieczone buraki z jabłkiem w syropie sosnowym

16. Trattoria Gallo Nero Eskalopka cielęca szałwia trufla szynka parmeńska, purée z selera, palone masło, karmelizowane warzywama żółtko confit – 33 zł (1)

17. Trattoria Gallo Nero Eskalopka cielęca szałwia trufla szynka parmeńska, purée z selera, palone masło, karmelizowane warzywama żółtko confit – 33 zł (1)

Więcej informacji na temat wydarzenia znajdziecie na profilu facebookowym Nocy Restauracji oraz na stronie wydarzenia https://www.facebook.com/events/803702166397965/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *