Wielkie odliczanie do NOCY RESTAURACJI #Poznań

Już w najbliższy piątek (20 maja) startuje jubileuszowa V edycja Nocy Restauracji. Trzy miasta (Gdańsk, Poznań, Białystok) a w każdym z nich kilkanaście restauracji, zaprezentują dania inspirowane świeżymi ziołami i przyprawami świata. Jakie niespodzianki przygotowali restauratorzy?

Najlepsze autorskie restauracje, jakościowe produkty, pokazy gotowania na żywo oraz najwybitniejsi szefowie kuchni to znaki rozpoznawcze Nocy Restauracji.

Inspiracją do tworzenia Nocnych Dań i Nocnych Menu są w tym roku „Zioła i przyprawy świata”. To właśnie taki temat wybrali organizatorzy, aby jak zaznaczają „z jednej strony pokazać uczestnikom obfitość lokalnego ogródka – ze świeżą pietruszką, czosnkiem, rokitnikiem i aromatyczną różą, a z drugiej ukazać jak mapa smaków zmieniła się w polskich restauracjach pod wpływem egzotycznych i kiedyś niedostępnych przypraw”.

Przez najbliższe dni zaprezentujemy Wam wszystkie potrawy serwowane przez restauracje biorące udział wydarzeniu. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy zestawienie potraw serwowanych podczas tegorocznej edycji Nocy Restauracji w Poznaniu. Oto one:

 

1. Avocado - Jagnięcina z czubricą, truskawka z kawą i chilli, consomme cebulowe, puree z jeżyn, burak, topinambur

1. Avocado Restaurant & Wine – Jagnięcina z czubricą, truskawka z kawą i chilli, consomme cebulowe, puree z jeżyn, burak, topinambur

2.Bazar - Jagnięcina, sos masala, ryż basmanti, kolendra

2.Bazar 1838 – Jagnięcina, sos masala, ryż basmanti, kolendra

3. Cucina - Karmazyn, chili  imbir, mleko kokosowe, dziki ryż,  wędzone mango, werbena

3. Cucina 88 – Karmazyn, chili  imbir, mleko kokosowe, dziki ryż,  wędzone mango, werbena

4. Drukarnia - Turbot, koper ogrodowy, tapioka, kalafior, zatar, botwinka, prosecco

4. Drukarnia Skład Chleba i Wina – Turbot, koper ogrodowy, tapioka, kalafior, zatar, botwinka, prosecco

5. Figa - Polędwica jagnięca w czarnym curry, koper włoski, pasternak, czarna oliwka, pachnotka, sos maderowy

5. Figa – Polędwica jagnięca w czarnym curry, koper włoski, pasternak, czarna oliwka, pachnotka, sos maderowy

6. Jadalnia - Biodrówka jagnięca, ziemniaki, glazurowany jogurt, tatarak, sos jęczmienny

6. Jadalnia – Biodrówka jagnięca, ziemniaki, glazurowany jogurt, tatarak, sos jęczmienny

7.  Lars, Lars&Lars - Jagnięcina, lubczyk, dzikie ziola, miod, twaróg wędzony, salsa z miętą, kolendrą, pietruszką i bazylią

7.  Lars, Lars&Lars – Jagnięcina, lubczyk, dzikie zioła, miód, twaróg wędzony, salsa z miętą, kolendrą, pietruszką i bazylią

8. Monidlo - Jeleń, jałowiec, ostropest plamisty, liść laurowy, cząber, ciecierzyca, wędzony czosnek sezamburak kminek

8. Monidło – Jeleń, jałowiec, ostropest plamisty, liść laurowy, cząber, ciecierzyca, wędzony czosnek, sezam, burak, kminek

9.Niku - Schab z dzika prasowany bekonpuree ziemniaczano- ziołowe świeże pokrzywy mech ziołowy palona trawa żubrowa

9. Niku – Schab z dzika prasowany bekon, puree ziemniaczano- ziołowe, świeże pokrzywy, mech ziołowy, palona trawa żubrowa

10.NOON Ilonn - Śródziemnomorski Ramen, oregano, tymianek, cząber, owoce morza, szafran, makaron

10. NOON Ilonn – Śródziemnomorski Ramen, oregano, tymianek, cząber, owoce morza, szafran, makaron

11.Oskoma - Raja ostryga szparagi w glazurze ziołowej ocet z jabłek i werbeny cytrynowej dashi z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową

11.Oskoma – Raja, ostryga szparagi w glazurze ziołowej, ocet z jabłek i werbeny cytrynowe,j dashi z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową

12. swinskie Uszy Czerwony kurek na szafranowym risotto

12. Świńskie Uszy – Czerwony kurek na szafranowym risotto

13. Pastela - Szynka złotnicka pieczona w miodzie z ziołami z sosem śliwkowym frytki z polenty kiszone warzywa

13. Pastela – Szynka złotnicka pieczona w miodzie z ziołami z sosem śliwkowym, frytki z polenty, kiszone warzywa

14. Room -Perliczka konfitowana z czosnkiem i rozmarynem, Zielona kasza jaglana, olej tymiankowy,  szparagi, marchew

14. Room -Perliczka konfitowana z czosnkiem i rozmarynem, Zielona kasza jaglana, olej tymiankowy,  szparagi, marchew

16. Toga - Czy wołowe jądra da się zjeść. A co robi tu kasza z limonką i chilli

16. Toga – Czy wołowe jądra da się zjeść? A co robi tu kasza z limonką i chilli? 🙂

 

Więcej informacji na temat wydarzenia znajdziecie na profilu facebookowym Nocy Restauracji oraz na stronie wydarzenia www.facebook.com/events/179903055729973

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *