Wędliny pełne tradycji

Polak jedzenie traktuje poważnie. Jeszcze poważniej podchodzi do tradycji, a już najważniejsze są dla niego smaki jakie pamięta z dzieciństwa. Podlaska Chata ma misję: ocalić od zapomnienia tradycyjne wędliny.

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Jasińska / www.kulinarnenawigacje.pl

Świadomość pochodzenia i jakości wędlin ma dla Nas coraz większe znaczenie. Już nie kupujemy mięsa w najbliższym sklepie, tylko dlatego, że jest pod domem. Teraz po wędliny jesteśmy w stanie pojechać dalej, by kupić dobry produkt i tradycje jaka za tym idzie. Naturalny smak wędlin jakie jedliśmy w dziecińskie jest obecnie na wagę złota. Właśnie ten zapach i smak zapamiętali z rodzinnego domu bracia Józefczukowie założyciele Podlaskiej Chaty. I właśnie ten smak produkują w swoich wędzarniach i wysyłają naturalne wędliny w Polskę.

Wyroby wędliniarskie w miejscowości Sokoły na Podlasiu produkowane są z mięsa od lokalnych dostawców, a  zwierzęta karmione są odpowiednią paszą lub wypasane są na łąkach jakich na naszym Podlasiu nie brakuje- tłumaczą bracia Józefczukowie. Wędliny robione są zgodnie z tradycyjnymi recepturami, bez żadnych polepszaczy, barwników czy innych wypełniaczy. Zioła dodawane do wędlin takie jak nasz polski czosnek, majranek czy gorczyca nadają cudowny charakter tradycyjnym wyrobom, i to czyni je właśnie takimi wyjątkowymi. Zakład preferuje  wszystko co naturalne, na przykład sól, która od wieków konserwowała mięso. Staropolskie wędliny miały też to do siebie, że można było je długo przechowywać bez uszczerbku dla walorów smakowych. Bracia Józefczukowie poznali tą tajemnicę i wędliny peklują, wędzą, suszą tak jak czynili to kiedyś nasi dziadowie.

Właściciele wiedzą, ża twarda, szlachetna wędlina, jak kiełbasa czy szynka, musi spotkać się z naturalnym dymem, który powoli i głęboko ją przeniknie – inaczej po prostu nie będzie pachnieć. A oszukiwać nie ma co, bo klient raz zawiedziony smakiem już nigdy nie wraca. Właśnie dlatego Podlaska Chata ciągle rozszerza swoje punkty sprzedaży, sprzedając wyroby nie tylko w okolicach Białegostoku, ale również poza granicami Podlasia.

Kierunek i trendy jakie są związane z jakością jedzenia pokazują, że tylko produkty wytwarzane z miłością i pasją do tego co tradycyjne przetrwają. Bo kto z nas szukając swoich ulubionych smaków nie wraca do tych naturalnych, prostych z dzieciństwa?

Pieczona biała kiełbasa w cydrze

  • 4 szt. kiełbasy białej grillowej Podlaska Chata
  • 2 cebule białe
  • 1 jabłko
  • 1/2 kapusty czerwonej
  • 200 ml cydru jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • gałązka tymianku świeżego

Z kapusty czerwonej zdejmij wierzchnie liście i pokrój kapustę w plastry, tak by kaczan utrzymał kształt plastrów. Jabłka pokrój również w plastry. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry kapusty, następnie białą kiełbasę i dodaj cebulę oraz jabłka. Pomiędzy warzywa i mięso włóż świeży tymianek. Całość zalej cydrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30 min.

 

Pierogi z ziemniakami i wędzoną kiełbasą

Farsz:

  • 300 g kiełbasy rzeźnika Podlaska Chata
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju

Ciasto:

  • 300 g mąki typ 550
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 400 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli

 

Wodę zagotuj i wlej do szklanki. Do miski wsyp mąkę dodaj 1/4 łyżeczki soli i dodaj gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Można to zrobić mikserem z końcówką hak. Uformuj z ciasta kulę i odłóż ją na 15 min przykrywając ściereczką.

Ziemniaki obierz i gotuj z jedną łyżeczką soli. Jeszcze ciepłe utłucz, by nie miały grudek. Kiełbasę pokrój z drobną kosteczkę. Cebulę obierz i również pokrój w drobną kosteczkę. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią 3/4 pokrojonej kiełbasy. Smaż, aż tłuszcz się zacznie wytapiać i kosteczki zaczną się robić brązowe. Dodaj wędzoną paprykę i smaż jeszcze ok 2 min. Zdejmuj z patelni i dodaj do ziemniaków. Na patelni po smażonej kiełbasie usmaż na złoto pokrojoną cebulę. Następnie dodaj do farszu ziemniaczanego. Cały farsz wymieszaj ze sobą dokładnie i przypraw pieprzem.

Pozostałe 1/4 kiełbasy usmaż na złoty kolor z 3 łyżkami oleju. Będzie ona służyła na okrasę do pierogów.

Na blat wysyp mąkę i rozwałkuj ciasto cienko. Następnie wycinaj szklanką kółka 7 cm. Na każde kółko nakładaj jedną łyżeczkę farszu. Złóż kółko na pół i zlep ze sobą oby dwa brzegi. Układaj pierogi na wysypanej mąką desce, tak by się nie przykleiły.

Zagotuj wodę w garnku i posól ją jedną łyżeczką soli. Wrzucaj pierogi do wody partiami tak, by się nie posklejały podczas gotowania. Gotuj je od wypłynięcia 2 min.

Łyżką cedzakową wyciągnij pierogi z wody i ułóż na talerzu. Polej pierogi przygotowaną okrasą z kiełbasy wędzonej.

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *