V edycja Nocy Restauracji #Gdańsk

Gdańsk to kolejne miasto biorące udział w V edycji Nocy Restauracji. Trójmiejscy szefowie kuchni przygotowali szereg dań inspirowanych tematem przewodnim tegorocznej edycji „Świeże zioła i przyprawy świata”.

Zapraszamy Was do wzięcia udziału w wydarzeniu. Noc Restauracji to idealne rozwiązanie do poznania nowych kulinarnych smaków. Kreatywność szefów kuchni renomowanych restauracji nie zna granic. Zapraszamy Was do zapoznania się z daniami przygotowanymi przez gdańskie restauracje:

1. Belleuvue -Łosoś w ziołowym kraście podany na tagliatelle w pesto w asyście pomidorowego concasse z bazylią

1. Belleuvue -Łosoś w ziołowym kraście podany na tagliatelle w pesto w asyście pomidorowego concasse z bazylią 2. Cała Naprzód - Comber jagnięcy, zielona herbata, kasza pęczak, szałwia, marchew baby

2. Cała Naprzód – Comber jagnięcy, zielona herbata, kasza pęczak, szałwia, marchew baby

3. Czarny Kos - Piccata z sandacza z pokrzywą w płatkach jaglanych, sałatka z fenkuła aromatyzowana piołunówką, pilaw buraczkowy na zakwasie

3. Czarny Kos – Piccata z sandacza z pokrzywą w płatkach jaglanych, sałatka z fenkuła aromatyzowana piołunówką, pilaw buraczkowy na zakwasie

4. Dom Sushi - Uramaki z krewetką w panko, kawior magago, marynowany kwiat lotosu, obtoczone w sziczimi i sezamie, obłożone łososiem tataki, sziczimi, Kabayaki

4. Dom Sushi – Uramaki z krewetką w panko, kawior magago, marynowany kwiat lotosu, obtoczone w sziczimi i sezamie, obłożone łososiem tataki, sziczimi, Kabayaki

5. Drzewko Szczęścia -Filet ze świeżego szczupaka marynowany w ziołach i przygotowany na parze, podany z puree kasztanowym i grillowaną cukinią

5. Drzewko Szczęścia -Filet ze świeżego szczupaka marynowany w ziołach i przygotowany na parze, podany z puree kasztanowym i grillowaną cukinią

6. Eliksir - Pstrąg podawany z porem sous-vide, oliwą szczypiorkową, micro groszkiem oraz puree z pietruszki

6. Eliksir – Pstrąg podawany z porem sous-vide, oliwą szczypiorkową, micro groszkiem oraz puree z pietruszki

7. Filharmonia - Świeży węgorz, salsefia, szarłat, emulsja z niedźwiedziego czosnku

7. Filharmonia – Świeży węgorz, salsefia, szarłat, emulsja z niedźwiedziego czosnku

8. Grand Cru - Dzwonko łososia bałtyckiego doprawione kolendrą, różową solą himalajską, limonką i czerwonym pieprzem. Kasza jeczmiena z mlodymi kurkami i dzikimi szparagami

8. Grand Cru – Dzwonko łososia bałtyckiego doprawione kolendrą, różową solą himalajską, limonką i czerwonym pieprzem. Kasza jęczmienna z młodymi kurkami i dzikimi szparagami

9. Inspiracja - Comber jagnięcy, kasza gryczana, puree seler, rydze, szczawik zajęczy

9. Inspiracja – Comber jagnięcy, kasza gryczana, puree seler, rydze, szczawik zajęczy

10. Long Street 52 - Pierś z kaczki z pieprzem syczuańskim i konfitowanym mięsem z uda kaczego doprawione sumakiem, sezamem i tymiankiem

10. Long Street 52 – Pierś z kaczki z pieprzem syczuańskim i konfitowanym mięsem z uda kaczego doprawione sumakiem, sezamem i tymiankiem

12. Winne Grono - Grillowany hanger steak z pianką z zielonego pieprzu, dauphinoise z ziemniaków z gałką muszkatołową

12. Winne Grono – Grillowany hanger steak z pianką z zielonego pieprzu, dauphinoise z ziemniaków z gałką muszkatołową

13. Zafishowani - Filet z turbota na lubczykowym beszamelu z nowalijkami i ziołową nutą werbeny, tymianku i skórki cytrynowej

13. Zafishowani – Filet z turbota na lubczykowym beszamelu z nowalijkami i ziołową nutą werbeny, tymianku i skórki cytrynowej

 

Więcej informacji na temat wydarzenia znajdziecie na profilu facebookowym Nocy Restauracji oraz na stronie wydarzenia https://www.facebook.com/events/217836618578059/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *