Upiecz sobie chleb   

 Chleb na prefermencie pszennym. Prosty chleb, który wyjdzie każdemu amatorowi w domowych warunkach. Jednocześnie jest to wypiek porównywalny z chlebem na zakwasie.
Dzień pierwszy:

Wieczorem należy przygotować preferment pszenny – będzie on spełniał rolę zakwasu:

– 300 gram mąki pszennej chlebowej typu 650 lub 720

– 300 gram wody w temperaturze ok. 21 stopni (letnia)

– 1 gram drożdży prasowanych

2

3

4

Składniki mieszamy łyżką w misce, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia, najlepiej na 12 – 16 godzin.

 

Dzień drugi:

Do gotowego prefermentu dodajemy składniki:

– 300 gram wody ok. 21 stopni (letnia)

– 570 gram mąki pszennej chlebowej typu 650 lub 720

– 30 gram mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej)

– 9 gram drożdży prasowanych

– 28 gram soli

 

Ciasto  mieszamy i zagniatamy  przez ok. 7 – 8 minut (nie musi idealnie odchodzić od ręki). Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie ciasto zagniatamy przez 3 minuty, podwijając jego brzegi pod siebie i odstawiamy na kolejną godzinę. W tym czasie przygotowujemy formę, w której bochenek będzie rósł ostatni raz. Najlepiej sprawdzi się koszyk, ale możemy też wykorzystać miskę. Formę wykładamy ściereczką i mocno oprószamy mąką, aby ciasto się nie kleiło.

Wyrośnięte ciasto formujemy ręcznie do kształtu okrągłego bochenka, podwijając brzegi ciasta pod jego spód, a następnie przekładamy do koszyka, przykrywamy i odstawiamy na ostatnią godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Chleb należy piec w środkowej części piekarnika. Na najwyższą półkę wsuwamy blachę, na nią wylewamy wodę, aby wytworzyła parę w trakcie pieczenia.

 

Pieczenie:

Na górną blachę rozgrzanego piekarnika lejemy ok. 1 litr gorącej wody (gorącej, aby nie wystudziła piekarnika). Bochenek zdecydowanym ruchem przekładamy na rozgrzaną wcześniej i wyłożoną papierem do pieczenia blachę, chleb nacinamy na krzyż ostrym nożem na głębokość ok. 1 cm i wsadzamy do pieca. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 250 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 20 do 30 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy, studzimy i możemy kroić. Ciepły najlepiej smakuje z masłem.

5

Zdjęcia: Tomasz Sienicki/Kulinarny splin

https://www.facebook.com/Kulinarny.splin?fref=ts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *