Tradycyjny smak z Cypru

Wyśmienity smak i uniwersalność to cechy, które powodują, że cypryjski ser halloumi jest uznawany za klejnot w koronie śródziemnomorskich serów i ceniony na całym świecie. Znakomity jest w formie grillowanej, nie topi się całkowicie pod wpływem ciepła, lecz nabiera przyjemnej i delikatnej konsystencji. Zaskoczeniem dla wielu osób może być fakt, że ser halloumi sprawdza się doskonale także w deserach.

Oryginalny ser halloumi jest wytwarzany z mleka owczego lub z odpowiedniej mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego z dodatkiem mięty. Wyłączne prawo do jego produkcji i nazwy posiada Cypr. Jest to ser półtwardy, o białym kolorze, cechujący się dużą elastycznością. Ser halloumi może być spożywany świeży lub, dzięki wysokiej temperaturze topnienia, smażony bądź grillowany.

Propagatorem sera halloumi w Polsce jest Cypryjskie Centrum Promocji Handlu, które w ostatnim czasie w Warszawie zorganizowało spotkanie, pozwalające uczestnikom odkryć jego różnorodne walory smakowe pod postacią cypryjskich specjałów. Zachęcamy do obejrzenia zdjęć z wydarzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *