Tradycja na nowo odkryta

„Cudze chwalicie, swego nie znacie…” twierdzi klasyk i trudno odmówić mu racji, patrząc także na obecne kulinarne gusta Polaków. Co rusz powstaje nowe szaleństwo na importowany „cud-miód”, o ponoć wspaniałych właściwościach. A nasze, polskie? Wydaje się przaśne, bez polotu, eleganckiego sznytu… A jednak są tacy, którzy odkryli bogactwo kulinarnej tradycji Polski i pomagają innym spojrzeć na nie na nowo.

Tekst: Anna Tałaj

Zdjęcia: Archiwum Ogródka Dziadunia

Rodzinna firma Ogródek Dziadunia w ten właśnie sposób postrzega swoją misję – by dbać o dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie, także w wymiarze kulinarnym. Tak charakterystyczne dla polskiej kuchni przetwory owocowe i warzywne, w Ogródku Dziadunia produkowane są tak, jak dawniej. Szacunek i pietyzm do rodzinnych receptur da się wyczuć w każdym słoiczku. Bo przecież każda kolejna w rodzinie Mama dba, by na stole znalazło się to, co najlepsze i najzdrowsze.

– Jako dziecko uwielbiałam podjadać kiszone ogórki z wielkiego słoja albo konfitury leniwie pyrkające na kuchni – mówi Katarzyna Surowiec, właścicielka firmy. -Dziś z rozrzewnieniem przechowuję w pamięci te smaki i zapachy, ale także jako mama z podziwem doceniam wysiłki mojej Mamy, byśmy ze smakiem zjadali owoce i warzywa pod różną postacią przez cały rok. Dziś nazywa się to kształtowaniem zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci. Wtedy Mama robiła to intuicyjnie, choć w tamtych czasach nie było to wcale łatwe. Dlatego chcę nie tylko kontynuować ten nurt w swoim domu, ale dbać, by o te wartości opierała się działalność firmy, którą założyli Rodzice.

Dzięki Ogródkowi Dziadunia można zupełnie na nowo odkryć tradycyjnie używane w kuchni polskiej owoce, warzywa i przyprawy, które może zbyt mało doceniamy. Kiszone i konserwowe ogórki, zakwas na żurek z mielonego żyta z czosnkiem, kapusta kiszona z grzybami leśnymi, czy syrop z malin.

– To oczywiste, że przetwory domowe, wekowane samodzielnie ze świeżutkich warzyw i owoców z własnego ogródka, zawsze będą wiodły prym. Jednak nie każdy ma własny ogródek lub dostęp do świeżych produktów. A czasem po prostu wolimy przeznaczyć ten czas na coś zupełnie innego. W tym właśnie widzimy zadanie Ogródka Dziadunia – by zaproponować przetwory według domowych tradycji, a jednocześnie na tyle różnorodne w smakach, by każdy znalazł swoje ulubione. Naprawdę warto wpleść je w  codzienne i świąteczne menu, zwłaszcza jeżeli zależy nam na zdrowym, wartościowym odżywianiu oraz trosce o polską kulturę i tradycję.

Czekoladowy tort z chrupiącym słonecznikiem i konfiturą żurawinową.

Składniki:

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g (4 czubate łyżki) mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mikserem ubijać jajka z cukrem, aż masa będzie gęsta i puszysta. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do masy z jajek, przesiać przez sitko pozostałe składniki, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do tortownicy. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 3 blaty.

Poncz:

5 łyżek syropu z Cytrynek z rumem Ogródek Dziadunia wymieszać w szklance przegotowanej wody

Krem toffi ze słonecznikiem

100 g masła do roztopienia
100 g cukru
2 łyżki mleka
300 g słonecznika łuskanego
1 puszka masy kajmakowej
200 g miękkiego masła
Masło roztopić z cukrem, dodać mleko i słonecznik. wymieszać i wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 30 min w temp 160 st. C. Po upieczeniu wystudzić i pokruszyć do mas toffi
Pozostałe miękkie masło utrzeć na puch i dodać masę kajmakową. Wsypać pokruszony słonecznik i wymieszać.

Przełożenie:

  • krem toffi z chrupiącym słonecznikiem,
  • konfitura Żurawinowy Frykas Ogródek Dziadunia

Układać kolejno: biszkopt-połowa kremu toffi – biszkopt – konfitura-połowa kremu toffi –biszkopt.

www.ogrodekdziadunia.pl 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *