Talerzem po mapie z Menora InfoPunkt

Menora InfoPunkt rusza z nowym projektem! Jeśli lubisz gotować i interesują Cie kuchnie świata, to wydarzenie jest właśnie dla Ciebie.

talerzem_po_mapie_banner

Otwarte spotkanie z Michelem Moranem, mistrzem kuchni i restauratorem, rozpocznie w czwartek 22 września cykl kulinarny „Talerzem po mapie” w Menora InfoPunkcie na Placu Grzybowskim. Celem projektu jest przedstawienie obecności kuchni żydowskiej w różnych kręgach kulturowych. W czwartek, 22 września, Malka Kafka zaprezentuje kuchnię Żydów austriackich, dzień później Samar Khanafer zabierze uczestników w kulinarną podróż na Bliski Wschód, a na koniec trzydniowej wyprawy, Dominika Wójciak zaproponuje sezonowe dania inspirowane kuchnią Żydów aszkenazyjskich.

Gościem specjalnym projektu „Talerzem po mapie” jest Michel Moran – ambasador partnera technologicznego Menora Infopunkt – marki Kenwood, który podczas otwartego spotkania z publicznością opowie jakie elementy kuchni żydowskiej możemy odnaleźć w dzisiejszej kuchni francuskiej. O wzajemnym przenikaniu się tych tradycji kulinarnych będzie można posłuchać 22 września o godzinie 15.00.

Przez trzy dni uczestnicy warsztatów udadzą się w kulinarną podróż od Bliskiego Wschodu, przez Polskę i Izrael, aż do Europy Zachodniej. Wspólnym mianownikiem będzie wpływ żydowskiej tradycji na smaki i kulinarne inspiracje w danych miejscach.

W czwartek, 22 września o godz.18.00, Malka Kafka – restauratorka i felietonistka – zaprezentuje kuchnię Żydów austriackich. Wiedeń, pod koniec XIX wieku i na początku XX stulecia był jednym z najważniejszych ośrodków kultury żydowskiej w Europie. Wówczas żyli tam Zygmunt Freud i jego uczniowie, kompozytor Gustaw Mahler, pisarze – Franz Kafka i Stefan Zweig. Uczestnicy będą mogli przenieść się w ich czasy, przygotowując specjały kuchni wiedeńskiej: buchteln (bułeczki drożdżowe), liptauer (kremową pastę serową), zimt sterne (aromatyczne ciasteczka z mielonych migdałów), franziskaner kaffee z domową bitą śmietaną.

W piątek, 23 września o godz.18.00, Samar Khanafer – uczestniczka III edycji programu MasterChef –  zabierze uczestników w kulinarną podróż na Bliski Wschód. Aromat orientalnych przypraw jest przecież ciągle obecny
w kuchni żydowskiej! Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzą się m.in. jak się przygotowuje sabih i kaftę, czy hummus wszędzie jest taki sam i jak smakuje domowy falafel.

Na ostatnim etapie trzydniowej kulinarnej podróży w Menora InfoPunkcie, w sobotę 24 września, Dominika Wójciak – zwyciężczyni III polskiej edycji programu MasterChef, autorka książek „Warzywo” i „Kulinarne Opowieści” – podczas warsztatów „Brunch po aszkenazyjsku” oraz „Kolacja po aszkenazyjsku” zapozna uczestników z sezonową kuchnią żydowską, która wywarła wpływ na polską i europejską tradycję kulinarną.
W trakcie porannego warsztatu, który odbędzie się o godz.11.00 uczestnicy przygotują m.in.: krem z kaszy jaglanej z karmelizowanymi węgierkami i śmietanką, latkesy z cukinii z jajkiem w koszulce oraz z sosem chrzanowym chrain i wędzonym łososiem oraz pudding z chałki. Wieczorem, o godz.18.00, osoby biorące udział w warsztacie przyrządzą m.in. krem z topinambura z prażonym słonecznikiem, dyniowe pierożki z kaszą gryczaną i kwaśną śmietaną oraz hamantasze z makiem i ze śliwkami.

Wszystkie warsztaty odbędą się w Menora InfoPunkcie i zakończą wspólnym posiłkiem.

Program:

22.09.2016, godz. 15.00 – Spotkanie z Michelem Moranem (wstęp wolny)
22.09.2016, godz. 18.00 – Kuchnia Żydów austriackich – warsztaty z Malką Kafką
23.09.2016, godz. 18.00 – Kuchnia Żydów z Bliskiego Wschodu – warsztaty z Samar Khanafer
24.09.2016, godz. 11.00 – Brunch po aszkenazyjsku – warsztaty z Dominiką Wójciak
godz. 18.00 –  Kolacja po aszkenazyjsku – warsztaty z Dominiką Wójciak

Spotkanie z Michelem Moranem, wstęp wolny

Koszt udziału w warsztatach: 150 zł – 200 zł. Zapisy na www.polin.pl/menora.

Od ponad wieku plac Grzybowski jest wyjątkowym miejscem spotkań społeczności polskiej i żydowskiej. Przez lata działała tam popularna restauracja Menora. Dziś na jej miejscu Muzeum POLIN prowadzi Menora InfoPunkt, oferujący informacje na temat żydowskiej Warszawy, wydarzeń kulturalnych i tematycznych wycieczek po stolicy. Miłośników sztuki kulinarnej z pewnością zainteresują warsztaty, przybliżające tajniki kuchni żydowsko-polskiej. W tym samym budynku w bistro Charlotte Menora można spróbować dań nawiązujących do najlepszych polsko-żydowskich tradycji kulinarnych.

InfoPunkt jest otwarty od poniedziałku do piątku od 10:00 do 17:00.
Szczegółowy program i terminy warsztatów dostępne są na:
www.polin.pl/menora

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *