TAK SMAKUJE WIELKOPOLSKA

Wielkopolska to zadziwiające krajobrazy, niezwykli ludzie i oryginalne smaki. Tutaj trzeba być gotowym na połączenie tradycyjnych, regionalnych produktów z nowoczesną kuchnią. Spotkamy tu wiodące aktualnie trendy kulinarne, które promują przede wszystkim jakość, sezonowość, lokalność.

Tekst: Dorota Kubuj

Zdjęcia: ARR

Wielkopolska to jeden z największych i najciekawszych regionów geograficznych  w Polsce. To region, który od wieków ma duże znaczenie rolnicze i kulinarne. Dzięki znakomitemu położeniu oraz wielości dóbr naturalnych to tutaj rozwinęła się kuchnia mieszczańska. Wielkopolska historycznie słynęła z wysokiego poziom rozwoju, co odzwierciedlało się w rolnictwie… i na talerzach. Tradycyjnie jadano tutaj dużo warzyw i wieprzowiny. Region ten w XVIII wieku trafił pod zabór pruski, stąd też wiele potraw niemieckich w lokalnej kuchni.

Kuchnia wielkopolska nie może się obejść bez ziemniaków zwanych też „pyrami”. Wciąż należą one do najbardziej popularnych warzyw na tym terenie. Właśnie z nich wyrabia się tradycyjne pyzy ziemniaczane z mięsem lub owocami czy też placki ziemniaczane. Jednak najbardziej tradycyjną potrawą kuchni wielkopolskiej z ziemniaków są żelazne pralożki. Jest to danie z gotowanych i surowych ziemniaków, które są okraszone masłem i skwarkami. Jeszcze innym rodzajem klusek są szare kluchy robione tylko z surowych ziemniaków, które podaje się z tłuszczem oraz z cebulką wraz z dodatkiem kiszonej kapusty albo marchwi lub brukwi. Cenione są tu również szagówki, czyli kluski z gotowanych ziemniaków, mąki i białego sera.

Przy tradycyjnych potrawach kuchni wielkopolskiej należy także wspomnieć o tradycyjnych zupach m.in. ślepe ryby bądź rzadkie pyrki. Wbrew swojej nazwie jest to gęsta zupa ziemniaczana, zaprawiana mlekiem maślanką bądź śmietaną. Do dzisiaj w poznańskich domach bardzo popularna jest polewka przygotowana z wody zagęszczonej mąką z dodatkiem maślanki i zsiadłego mleka, podawana z chlebem bądź ziemniakami.

Region ten słynie także z innych darów natury. Produktem regionalnym wyjątkowej jakości jest olej rzepakowy, olej z pestek z dyni czy olej z lnianki rydzowej. Są to produkty znane i ogólnie dostępne również poza Wielkopolską. Do produktów tradycyjnych tego regionu należy także zaliczyć piwo wschowskie oraz miód pitny. Piwo wschowskie jest dodatkiem kulinarnym do wielu dań mięsnych.

Lokalnym bogactwem są produkty nabiałowe: ser liliput wielkopolski, gzik wielkopolski, serek twarogowy kozi witoldziński, serek śmietankowy wielkopolski, twaróg tradycyjny, czy najbardziej rozpoznawalny  wielkopolski ser smażony ChOG.

Jeśli chodzi o potrawy mięsne, to region słynie z dobrej jakości wieprzowiny (np. świnia złotnicka) drobiu oraz jagnięciny. Stąd właśnie w tradycyjnych potrawach wielkopolskich golonka z grochem czy schab z suszonymi śliwkami oraz pieczona kaczka z jabłkami, gęsina.

Wyroby mięsne z Wielkopolski to najliczniej reprezentowana grupa wpisana na listę produktów tradycyjnych. W tym wyjątkowym zestawieniu znajdują się:  salceson biały z Wielkopolski, salceson czarny z Wielkopolski, kiełbasa grodziska, pasztetowa grodziska, salceson ozorowy grodziski, kaszanka rychtalska, bułczanka grodziska, leberka wielkopolska, kiełbaski rawickie, szynka tylna gotowana sznurowana, kiełbasa polska wędzona, kiełbasa biała parzona wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, jagnięcina z owcy rasy wielkopolskiej, udziec pieczony z świni złotnickiej białej, salceson wiejski kruszewski, wątrobianka wiejska kruszewska, kiełbasa wiejska kruszewska, półgęski wędzone, kiełbasa nowotomyska, kiełbasa wiejska ostrzeszowska, udziec wieprzowy ostrzeszowski, wędzonka ostrzeszowska, kiełbasa jałowcowa rokietnicka, wielkopolska wieprzowina złotnicka, kiełbasa swojska nadnotecka, wielkopolska pieczeń z dzika, szynka wielkopolska dojrzewająca wędzona, szynka staropolska, polędwica staropolska, kiełbasa chłopska suszona, szynka olchowa wielkopolska, szynka swojska wędzona.

Obecnie 93 produkty z Wielkopolski znajdują się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kolejne znajdują się już w procedurze rejestracyjnej.

W Wielkopolsce produkt zaczyna mieć tożsamość. Jego historia ożywa, a smak staje się częścią narodowego dziedzictwa. To bardzo ważne, cenne i wyjątkowe. Autentyczność i jakość produktów regionalnych takich, jak rogale świętomarcińskie ChOG, andruty kaliskie ChOG czy olej rydzowy GTS są powodem do dumy.

Wielkopolska kuchnia sprzyja promocji tego wszystkiego, co w polskiej kuchni mamy najlepsze. Lokalni producenci łączą świat konsumentów ze światem żywności regionalnej i tradycyjnej.

 

Chrusty poznańskie z wielkopolskim serem smażonym ChOG

Składniki

  • 1 opakowanie wielkopolskiego sera smażonego ChOG
    • 2 żółtka jaj
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • po 2 łyżki płatków migdałów
    • orzechów włoskich i rodzynek
    • 1 l oleju
    • garść ziarna słonecznika w karmelu
    • 3 słoiczki dżemu truskawkowego (po 200g)
    • 2 owoce kiwi
    • 2 nektarynki

Metoda przygotowania

Ser wielkopolski wyrobić na jednolitą masę z żółtkami, mąką, cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Rozdrobnić płatki migdałów i orzechy, a rodzynki sparzyć wrzątkiem. Dodać bakalie do przygotowanej masy, wymieszać. Formować wrzecionowate chruściki wielkości pierożków i smażyć w głębokim tłuszczu.
Dżem przetrzeć przez sito. Obrane kiwi pokroić w półplastry, a z nektarynek wykroić cząstki grubości ok. pół centymetra. Na talerzu ułożyć chrusty. Udekorować owocami i ziarnami słonecznika. Podawać z sosem truskawkowym.

Poleca Marcin Zawadski,
Zdobywca I miejsca w konkursie dań z wielkopolskiego sera smażonego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *