Sztuka kulinarna na najwyższym poziomie!

5 marca 2016 roku XIV – wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich przeżył nie lada oblężenie.

16 dwuosobowych drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce stanęło do kulinarnych zmagań o puchar przechodni L’Art de la cuisine Martell. Zwycięzców XIV Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej – Mateusza Bogdańskiego i Artura Kuchnia z Hotelu Heron w Gródku nad Dunajcem– wyłoniło jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka. Przygotowali oni comber i antrykot jagnięcy z pieczoną szalotką i kolendrą oraz confit z karczocha, fenkuła i skorzonery. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders. Całą imprezę tradycyjnie poprowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg.

_DSC2830-Edit

_DSC6173-Edit

Zgodnie z regulaminem konkursu L’Art de la cuisine Martell 2016 zawodnicy wystąpili w czterech turach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach.  Na skomponowanie każdego  dania kucharze mieli 1 godzinę. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu – a tym samym głównym produktem, który musieli w swoich daniach wykorzystać zawodnicy – była brytyjska świeża jagnięcina kulinarna. Do swoich potraw kucharze musieli dobrać najlepiej komponujący się z nią wariant koniaku Martell a do wyboru mieli wariant V.S., V.S.O.P. i X.O.

_DSC2891-Edit

_DSC6027-Edit

_DSC7131-Edit

Sponsorami strategicznymi konkursu byli: AHDB Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Wołowiny i Jagnięciny oraz SOKOŁÓW S.A.

_DSC6916-Edit

Potrawy oceniane były przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY TECHNICZNE, które ocenia pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku a zasiedli w nim w tym roku:   Paweł Oszczyk , Jarosław Walczyk, Adam Chrząstowski, Jarosław Uściński i Sebastian Olma. JURY DEGUSTACYJNE  złożone z Szefów Kuchni jak: Tomasz Jakubiak, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Grzegorz Labuda, Tomasz Deker, Marek Widomski – oceniało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW w składzie: Andrzej Szumowski, Marek Szejbach, Jean-Pierre Garnier, Bogdan Kalus, Tadeusz Rusek przyznało swoją osobną nagrodę.

W tym roku po raz pierwszy w historii konkursu również publiczność miała możliwość oddać swój głos na najlepiej prezentującą się potrawę. Stało się tak dzięki aplikacji mobilnej Smarten. Każdy z publiczności pobierając aplikację stał się członkiem nieformalnego czwartego składu jurorskiego, który również przyznał nagrody.

_DSC7796-Edit

Tegoroczni laureaci konkursu:

1 miejsce – Mateusz Bogdański i Artur Kuchnia, Hotel Heron, Gródek n/Dunajcem

2 miejsce – Tomasz Zdrenka i Michał Kowalski, Restauracja Enjoy

3 miejsce – Krzysztof Bielawski i Patryk Głowacki, Restauracja Szeroka

Nagroda Jury Koneserów – Diana Olechnowicz i Magda Wacek, Restauracja Signature

Nagroda Publiczności – Dawid Zagrzywiec i Piotr Gipsiak, Courtyard Marriott Warsaw Airport

 

Zawodnikom kibicowały autorytety ze świata gastronomii, blogerzy kulinarni, gwiazdy showbiznesu, wielbiciele dobrej kuchni oraz wszyscy rządni wielkich emocji kulinarnych, które zapewnia każda kolejna edycja konkursu L’Art de la cuisine Martell.

Poza kulinarnym widowiskiem na publiczność czekało mnóstwo dodatkowych atrakcji jak: warsztaty sushi, pokaz kuchni tajskiej, tasting koniaków Martell, warsztaty koktajlowe, warsztaty cukiernicze, warsztaty z wołowiną oraz prelekcje specjalistów na temat biznesu restauracyjnego i możliwości jego rozwoju.

Tekst i zdjęcia: Informacje prasowe marki Pernod Ricard.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *