Szaleństwo dla podniebienia

 JUŻ WKRÓTCE X OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL DOBREGO SMAKU – KULINARNY JUBILEUSZ

logo_OFDS_071005

Dziesiąta, jubileuszowa edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku odbędzie się w Poznaniu w dniach 12-15 sierpnia 2016. Głównym miejscem wydarzeń imprezy jest jak co roku poznański Stary Rynek. To tutaj odbywa się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu, wieli Jarmark Dobrego Smaku. Swoje kramy rozłoży na nim w tym roku ponad setka, będą wśród nich nie tylko producenci regionalnych specjałów, serów, wędlin, pieczywa, miodów, ryb czy nalewek ze wszystkich niemal regionów Polski ale też importerzy włoskich trufli, austriackich win, wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich chałw czy wysokiej jakości włoskiej oliwy.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż Jarmark. Konkursy kulinarne w tym największy turniej nalewek domowych – Polska Nalewka Roku, laboratoria smaku, warsztaty dla dzieci o dorosłych, spotkania z kulinarnymi osobowościami i tematyczne kolacje to tylko niektóre z atrakcji zaplanowane przez organizatorów.

W ramach historyczno – edukacyjnego projektu  „Stół Mieszka i Dobrawy” kontynuujemy edukację najmłodszych. W ramach interaktywnych warsztatów prowadzonych przez Katię Roman – Trzaskę dzieci z klas 1-3 dowiedzą się sporo o kuchni pierwszych Piastów oraz wpływu późniejszych wydarzeń historycznych, odkryć geograficznych i zmian w codziennym życiu mieszkańców Polski na kuchnię i kulturę stołu.

Dorośli będą mogli wziąć udział między innymi w laboratoriach smaku, warsztatach kulinarnych i degustacjach win. Tegoroczne laboratoria dotyczą między innymi win musujących czy oliwy z krajów śródziemnomorskich. Podczas warsztatów poznać będzie można tajniki kuchni sycylijskiej i sprawdzone patenty na domowe grillowanie.

W trakcie festiwalu na poznańskim Rynku występować będą wyśmienici muzycy, m.in. chór Affabre Concinui, berlińsko-bydgoscy Illegal Boys i grający sięgające po polskie piosenki z lat 20 i 30 ubiegłego wieku duet Ludożercy z innej wsi.

Co roku festiwalowe stoiska gromadzą tłumy

Poza jarmarkiem na starym rynku, organizatorzy zapraszają na Śniadanie na Trawie w parku im. Jana Pawła II na Łęgach Dębińskich, Kulinarne Lato w Mieście na Placu Bernardyńskim i RUSZTowanie na Śródce  – wszędzie tam będzie możliwość spotkania z ciekawymi producentami i gastronomami.

Na tegorocznej edycji OFDS swoją premierę będzie miała kulinarno-fantastyczna gra RPG „Beszamel” autorstwa Marka Starosty (Wydawnictwo” Kuźnia Gier). Miłośnicy fantasy wezmą udział w rozgrywkach i spotkaniu z autorem w sobotę 13 sierpnia w pubie Lot Chmiela. „Zawsze cieszymy się, gdy tematyka festiwalu wchodzi w nowe obszary, chcemy pokazywać że kulinaria są tematem uniwersalnym i nośnym” – mówi Wojciech Lewandowski, organizator festiwalu.

chleby, sery, wina, kawy, w¦Ödliny i wiele innych smakowito+Ťci znale+¦¦ç mo+-na podczas festiwalu na pozna+äskim Starym Rynku ÔÇö kopia

Jak co roku organizatorzy Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zapraszają do udziału w konkursach. Smak Powiatu Poznańskiego 2016 to konkurs skierowany do producentów wysokiej jakości żywności pochodzącej z 17 gmin okalających Poznań. Twórcy domowych nalewek powinni wystartować w konkursie Polska Nalewka Roku. Najbardziej prestiżowy turniej nalewek w Polsce odbędzie się już po raz dziesiąt. Stworzone zgodnie z rodzinnymi tradycjami trunki zgłaszać można do 14 sierpnia, kiedy to 10 osobowa Kapituła Dobrego Smaku podda je swojej fachowej ocenie i wyda werdykt.

Szczegółowy program imprezy znaleźć można na stronie www.FestiwalDobregoSmaku.pl . Jak co roku – warto być w Poznaniu w połowie sierpnia.

Konkurs Polska Nalewka Roku to najbardziej prestiżowy turniej nalewek domowych w Polsce

Program Festiwalu:

 

Piątek – 12 sierpnia 2016

Jarmark Dobrego Smaku – Stary Rynek – 11.00-22.00

RUSZTowanie na Śródce – śródeckie restauracje w formule ulicznej:  dania z rusztów, zaskakujące trunki – 17.00-22.00

Konkursy

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

11.00-14.00 :: ocena produktów, Pałac Działyńskich

11.30-14.00 :: zmagania kulinarne, Scena na Quadro

15.00-16.00 :: ogłoszenie wyników, scena na Quadro

Konkurs Smak Powiatu Poznańskiego

16.00-17.30 :: ocena produktów, Pałac Działyńskich

18.00 :: ogłoszenie wyników, Scena na Quadro

Koncert

17.00-19.00 :: Ludożercy z innej wsi, Stary Rynek – Fontanna Neptuna

Warsztaty, laboratoria, degustacje

12.00-16.00 :: Warsztaty Zielarskie, Stary Rynek, namiot Stowarzyszenia Światowid – wstęp wolny

16.00 :: „Jesteś tym co jesz – nie bądź E! – warsztaty mądrego jedzenia”, Ekodelikatesy u Biernackich (współpraca merytoryczna: Mój Dietetyk), ul Dąbrowskiego 29 – wstęp wolny

18.00 :: Warsztaty CookUp na grillu: Grillowanie w domowych warunkach, studio kulinarne CookUp, ul. Dąbrowskiego 29 – bilety* (warsztaty poprowadzi Marcin Kaczmarek-Pielin, organizator akcji Master Chef for Dogs)

18.00 :: Warsztaty kulinarne – Kuchnia sycylijska z Mają Skorupską, Akademia Kulinarna SPOT. To EAT, ul. Dolna Wilda 87. – bilety*

19.00 i 21.00 :: Warsztaty: Wina Musujące, Klub Tasting Room, ul. Wąska 1 – bilety*

 

 

Sobota – 13 sierpnia 2016

Jarmark Dobrego Smaku – Stary Rynek – 10.00-22.00 

Smaczne Lato w Mieście na Zielonym Targu, Plac Bernardyński – 7.00-12.00

Śniadanie na Trawie, Park Jana Pawła II – 11.00-17.00

Koncert

16.00-20.00 :: Illegal Boys, Stary Rynek – Fontanna Marsa

UWAGA PREMIERA:

12.00-15.00 :: BESZAMEL, kulinarna GRA fabularna, kuchnia w świecie fantasy, premierowe rozgrywki (również wersji karcianej), spotkanie z autorem – Pub Lot Chmiela, ul. Żydowska 4 – wstęp wolny

Warsztaty, laboratoria, pokazy

12.00-16.00 :: Warsztaty Zielarskie, Stary Rynek, namiot Stowarzyszenia Światowid – wstęp wolny

12.00-16.00 :: CookUp i Avocado, pokazy kulinarne i degustacje, namiot CookUp, Stary Rynek

16.00 :: Warsztaty: Oliwa na warsztacie, Klub Tasting Room, ul. Wąska 1 – bilety*

12.00-20.00 :: Otwarcie o piwie na pokazach kiperskich czyli łyk wiedzy o piwie z garścią słodu i chmielu w tle, Lech Browary Wielkopolski zaprasza, namiot Cervesario, okolice Muzeum Instrumentów – wstęp wolny

20.00 :: Stół Mieszka i Dobrawy – eksperymentalna kolacja degustacyjna, Restauracja Toga – zaproszenia*

Kino Muza w Kuchni

16.00 :: Uczta (Foodies), Film dok. reż. Thomas Jackson, Kino Muza, ul. Św. Marcin 30 – bilety*

 

 

Niedziela – 14 sierpnia 2016

Jarmark Dobrego Smaku – Stary Rynek – 10.00-22.00 

Śniadanie na Trawie, Park Jana Pawła II – 10.00-16.00

Konkursy

Konkurs Polska Nalewka Roku

16.00-19.00 :: ocena nalewek, Hotel Kolegiacki

20.00 :: ogłoszenie wyników, scena na Quadro

20.30 :: Spotkanie uczestników konkursu i degustacja, Pałac Działyńskich – zaproszenia*

Koncert

16.00-20.00 :: Illegal Boys, Stary Rynek – Fontanna Apollina

Warsztaty, Laboratoria, Pokazy

10.00-18.00 :: Kura, kaczka, indyk, gęś – dania z polskiego drobiu, pokazy i degustacje na stoisku Agencji Rynku Rolnego, prowadzi: Sebastian Gołębiewski

10.30, 12.00, 13.30 :: Stół Mieszka i Dobrawy, warsztaty historyczno kulinarne dla dzieci. Centrum Concordia Design, ul. Zwierzyniecka 3 – zapisy*

12.00-16.00 :: Warsztaty Zielarskie, Stary Rynek, namiot Stowarzyszenia Światowid – wstęp wolny

12.00-18.00 :: Food Design, prezentacja projektów studentów łódzkiej ASP, Stoisko ASP Food Design, Stary Rynek

12.00-20.00 :: Otwarcie o piwie na pokazach kiperskich czyli łyk wiedzy o piwie z garścią słodu i chmielu w tle, Lech Browary Wielkopolski zaprasza, namiot Cervesario, okolice Muzeum Instrumentów – wstęp wolny

Kino Muza w Kuchni

17.00 :: Kwiat wiśni i Czerwina fasola, reż. Naomi Kawase, Kino Muza, ul. Św. Marcin 30 – bilety*

19.30 :: Kolacja filmowa – Japońskie inspiracje, Restauracja Concordia Taste, ul. Zwierzyniecka 3 – bilety*

 

 

Poniedziałek – 15 sierpnia 2016

Jarmark Dobrego Smaku – Stary Rynek – 10.00-20.00 

Koncert

11.45-13.00 :: korowód zespołów folklorystycznych – Światowy Przegląd Folkloru Integracje, Stary Rynek

16.00-18.00 :: Affabre Concinui, Scena na Quadro

Warsztaty, Laboratoria, Pokazy

12.00-16.00 :: Warsztaty Zielarskie, Stary Rynek, namiot Stowarzyszenia Światowid – wstęp wolny

12.00-20.00 :: Otwarcie o piwie na pokazach kiperskich czyli łyk wiedzy o piwie z garścią słodu i chmielu w tle, Lech Browary Wielkopolski zaprasza, namiot Cervesario, okolice Muzeum Instrumentów – wstęp wolny

Kino Muza w Kuchni

16.00 – Ugotowany, reż. John Wells, Kino Muza, ul. Św. Marcin 30 – bilety*

 

UWAGA: program może ulec niewielkim korektom i rozszerzeniom, prosimy sprawdzać aktualizacje

 

* bilety/zaproszenia/zapisy:

Kino Muza w Kuchni: bilety dostępne w kasie Kina Muza oraz bilety24.pl

 Warsztaty wina musujące: bilety dostępne www.ms-sommelier.pl

 Warsztaty oliwa: bilety dostępne w sklepie smak&łyk, ul. Wąska1, rezerwacje: 790 443 545

 Warsztaty w SPOT i CookUp: bilety u organizatorów (www.spot.poznan.pl oraz www.cookup.pl )

 Kolacja eksperymentalna Stół Mieszka i Dobrawy: pojedyncze zaproszenia do wygrania w konkursach na naszym FB

 Spotkanie i degustacja: Polska Nalewka Roku – pojedyncze zaproszenia do wygrania w konkursach na naszym FB

 Stół Mieszka i Dobrawy: warsztaty dziecięce, bezpłatne zapisy: mikolaj@ofds.pl tel. 725 162678

– Kolacja filmowa – Japońskie inspiracje: bilety do nabycia w Concordia Taste, restauracja@concordiataste.pl

 

Tekst i zdjęcia: Materiały Prasowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *