Świąteczna ryba w nowej odsłonie, czyli co zamiast smażonego karpia

Choć kolacja wigilijna wcale nie musi być jarska, to i tak na stołach zazwyczaj króluje ryba, która nie przypadkiem zajmuje poczesne miejsce w świątecznym menu. Obok tradycyjnie smażonej, ryba coraz częściej pojawia się w nowoczesnych wersjach.

W Polsce, tak jak w wielu innych krajach, kolacja wigilijna składa się ze specjalnie na tę okazję zarezerwowanych potraw, z których każda ma swoje symboliczne znaczenie. Choć potrawy te różnią się nieco w zależności od regionu, to niektóre składniki pojawiają się niemal wszędzie. Są to zwykle zboża, orzechy, miód, mak, grzyby i oczywiście ryby.

Ryba na świątecznym stole

Jednym z najważniejszych dań, których nie może zabraknąć na świątecznym stole są ryby. Jako symbol chrześcijaństwa i chrztu są silnie powiązane ze świętem Bożego Narodzenia. W tradycji ludowej ryby kojarzone były z obfitością, płodnością i odradzającym się życiem. Wierzono zatem, że jedzenie ryb zapewni życie w zdrowiu i dostatku. W niektórych domach nadal panuje zwyczaj zbierania łusek ryb przyrządzanych na kolację wigilijną. Wysuszone i włożone do portfela mają spowodować, że na pewno nie zabraknie w nim pieniędzy przez cały nadchodzący rok.

Najczęściej serwowanymi na święta gatunkami ryb nadal są śledzie i karp, choć sandacz, pstrąg czy łosoś nie należą już do rzadkości. Coraz częściej też tradycyjne, ciężkie, smażone dania zastępowane są ich unowocześnioną wersją.

Jak więc zaskoczyć rodzinę i przyjaciół? O to kilka propozycji:

Podpalany makaron z łososiami i posypką orzechową

Składniki:

  • makaron Tagliatelle Barilla 500 g
  • garść orzechów włoskich
  • Garść pestek dyni
  • wędzony łosoś 100 g
  • surowy łosoś 200 g
  • oliwa extra virgin
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szalotka
  • 1 świeża papryczka chili
  • gorgonzola 100 g
  • brandy 50 ml
  • 2-3 łyżki Barilla Pesto Pomodori Secchi
  • 1 łyżka kaparów
  • garść rukoli
  • świeża bazylia i tymianek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy truflowy

Sposób przygotowania:

  1. Surowego łososia umyj, oczyść z ości, przypraw i natrzyj oliwą. Wędzonego łososia rozdrobnij.
  2. Orzechy, tymianek i pestki dyni posiekaj drobno i wymieszaj razem w małej miseczce. Posiekaj szalotkę i papryczkę chili, gorgonzolę delikatnie pokrusz.
  3. Surowego łososia podsmaż na suchej patelni. Najpierw stronę ze skórą, następnie stronę bez skóry. Usuń skórę i jeszcze dosmaż. Po zdjęciu z patelni rozdrobnij widelcami.
  4. W trakcie smażenia łososia zacznij gotować makaron.
  5. Na patelni roztop masło, wlej brandy i podpal. Gdy ogień zgaśnie dodaj gorgonzolę, kapary i szalotkę. Mieszaj do rozpuszczenia się sera.
  6. Makaron odcedź i wymieszaj z pesto z suszonych pomidorów. Do garnka dodaj sos serowy i delikatnie wmieszaj łososie. Wszystko razem podgrzej.
  7. Przygotuj posypkę orzechową. Na suchej patelni podpraż posiekane orzechy, pestki dyni i tymianek.
  8. Zdejmij makaron z ognia i bardzo delikatnie wmieszaj rukolę oraz połowę bazylii.
  9. Po rozłożeniu na talerze, obsyp posiekaną papryczką chilli, świeżym pieprzem, resztą bazylii i posypką orzechową. Na koniec skrop oliwą truflową.

 

Bavette Barilla z tuńczykiem i pomidorami

Składniki:

  • makaron Bavette Barilla – 400 g
  • anchois – 2 szt.
  • tuńczyk – 100 g
  • grzyby – 100 g
  • oliwa z Oliwek Extra Vergine – 4 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidory – 150 g
  • sól i pieprz – do smaku
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Oczyść grzyby ostrożnie pokrój je w cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodaj ząbek czosnku. Następnie dodaj grzyby, sól i pieprz. Smaż na dużym ogniu.
  2. Rozgrzej patelnię z pozostałym olejem na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, smaż drugi ząbek czosnku, aż nabierze koloru. Umyte i posiekane anchois usmaż.
  3. Pomidory sparz wrzątkiem i usuń z nich skórę oraz nasiona. Kiedy anchois nabiorą trochę koloru, dodaj pomidory. Gotuj przez 15 minut, aż do uzyskania równomiernej grubej konsystencji.
  4. Dodaj uprzednio rozdrobnionego tuńczyka i przypraw odrobiną soli i pieprzu. Razem  gotuj przez 4-5 minut, a następnie dodaj grzyby do sosu.
  5. Tymczasem makaron Bavette Barilla ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Następnie wymieszaj i podaj z wcześniej przygotowanym sosem.

 

Spaghetti Barilla z tuńczykiem i cukinią

Składniki:

  • Barilla Spaghetti 350-400 g
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 2 pomidory
  • cukinia średniej wielkości
  • garść natki pietruszki
  • garść szczypiorku
  • 5-6 łyżek oliwy
  • pieprz do smaku

  1. Cukinię pokrój w słupki i podsmaż na łyżce oliwy na patelni (krótko, by pozostała chrupka).
  2. Pomidory obierz ze skórki, wyjmij pestki i pokrój w kostkę, a następnie podduś je na patelni z posiekaną natką i pieprzem.
  3. Dodaj tuńczyka i smaż jeszcze przez chwilę, by odparowała woda.
  4. Ugotuj makaron, odcedź i wymieszaj w garnku z cukinią, pomidorami i tuńczykiem. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i delikatnie wymieszaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *