SMAKI REGIONÓW-SIŁA TRADYCJI

W dniach 19 – 22 grudnia odbyła się VII edycja Targów Smaki Regionów. Wydarzenie promujące polską żywność regionalną, lokalną z roku na rok poszerza grono odbiorców. Targi Smaki Regionów od lat są największym w naszym kraju wydarzeniem promującym polską, tradycyjną żywność.

SMAKI REGIONÓW – SIŁA TRADYCJI

Już od siedmiu lat wstępem do bloku POLAGRA są Targi Smaki Regionów. To wydarzenie, które jest hołdem dla polskiej żywności wytwarzanej w sposób tradycyjny, a także lokalnej i certyfikowanej. Na przestrzeni lat impreza nabrała rozmachu. W tym roku zajęła obszerny pawilon 3A by pomieścić ponad 200 producentów zgromadzonych pod herbami 13 województw.

11101_900x675

Wystawcy nie zawiedli również w tym roku. Do Poznania przyjechali z ogromną ilością smakołyków wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zwiedzający targi, którzy mimo weekendu, od wczesnych godzin porannych przybywali na targi mogli posmakować tradycyjnie wypiekanego pieczywa w różnymi dodatkami, pełnych aromatu wędzonych wędlin, wspaniałych serów, przetworów owocowo-warzywnych, ryb, ciast i wielu innych przysmaków. Na stoiskach poszczególnych województw nie zabrakło także regionalnych potraw.

11060_900x675

Uroczystość otwarcia Targów Smaki Regionów miała miejsce w niedzielę, 20 września. W inauguracji  udział wzięli m.in. Pani Zofia Szalczyk – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Marek Woźniak – Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Pan Krzysztof Grabowski – Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Pan Bogdan Ciepielewski – Dyrektor Biura ZWRP, Pani Izabela Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Pan Tomasz Kobierski – Wiceprezes Międzynarodowych Targów Poznańskich. W trakcie uroczystości zostały przyznane Medale Targów Smaki Regionów. Wyróżnienie dla najlepszych produktów w kategorii żywności naturalnej i tradycyjnej odebrało aż 20 producentów. Deszcz nagród spadł również podczas gali konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Kulinarne Perły zostały wręczone aż 56 laureatom, a Klucz  do Polskiej Spiżarni przyznano 11 osobom szczególnie zasłużonym w procesie wspierani kulinarnego dziedzictwa swoich regionów.

11039_900x675

Smaki Regionów to prawdziwy raj dla smakoszy. Jednak nie tylko stoiska wystawców były oblegane przez spragnionych niecodziennych smaków zwiedzających. Liczna publiczność gromadziła się również przy scenie kulinarnej, na której przygotowywano potrawy z wykorzystaniem tradycyjnych produktów. Szczególnym zainteresowaniem cieszył się pokaz „Trzy Znaki Smaku”, w którym wystąpił Grzegorz Łapanowski, ambasador kampanii „Trzy Znaki Smaku”. Tłumy gromadziły się także przy stoisku wydawcy magazynu „SlowLife Food & Garden”, gdzie kucharze z poznańskich restauracji Avocado i Gospoda pod Gajem pokazali jak w niestandardowy sposób podać warzywa i owoce.

11037_900x675

Smaki Regionów to nie tylko typowo kulinarne atrakcje. Na stoisku województwa zachodniopomorskiego powstała Wioska Wikingów, gdzie można było zapoznać się z technikami średniowiecznego rzemiosła czy stanąć do walki z Wikingiem. Na scenie artystycznej pojawił się zespół ludowy Liskowanie, który nieomal porwał do tańca publiczność a także grupa Friends of Glass, która przybliżyła tajniki degustacji piwa.

Smaki Regionów to również moc wydarzeń dla najmłodszych. W tym roku po raz trzeci w ramach programu „Tradycja i Smak Polskiego Pieczywa” realizowanego przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP swoje podwoje otworzyła minipiekarnia. Maluchy nie tylko usłyszały skąd się bierze mąka i jak powstaje chleb, ale mogły też same przygotować bułeczki, rogaliki i ciasteczka. Nowością tegorocznej edycji targów była owocowa-warzywna strefa na stoisku Stowarzyszenia Polska Ekologia. W programie było m.in. wytłaczanie soku jabłkowego tradycyjną metodą, przygotowywanie owocowych szaszłyków, konkurs zdobienia muffinek i wiele innych zabaw mających na celu zachęcić dzieci do spożywania warzyw i owoców. Oczywiście, podczas targów, nie zabrakło również w tym roku Strefy Dziecka, gdzie zabawa łączyła się z edukacją.

Tekst i zdjęcia: materiały prasowe organizatora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *