SLOW COOKING – PRAWDZIWA GŁĘBIA SMAKÓW

Smaczne, zdrowe i dietetyczne – takie bez wątpienia powinno być domowe jedzenie. Dzięki nurtowi slow cooking możemy bez problemu prowadzić taką kuchnię. Co ważne, nie potrzebna nam będzie ani tajemna wiedza kulinarna, ani dużo czasu.

Moda na slow zatacza coraz szersze kręgi. Jest związana z każdą sferą naszego życia. Slow life, slow driving, slow food, slow sex, slow cooking – można wymieniać niemalże w nieskończoność. Pojawia się pytanie, czy w dzisiejszym, zabieganym świecie można w ogóle mówić o slow? Jak najbardziej, to właśnie naturalna, hedonistyczna potrzeba dobrego życia sprawiła, że zaczynamy skłaniać się ku wartościom pozamaterialnym. Przestają nam wystarczać ekspresowe posiłki przełknięte w biegu, przyrządzone na bazie gotowych, przetworzonych półproduktów. Coraz częściej zatrzymujemy się i zaczynamy świadomie celebrować życie, przede wszystkim ceniąc sobie jego jakość. A cóż może być piękniejszego od zdrowego i smacznego posiłku?

csc011 slow cooker with food

Slow cooking, enigmatycznie brzmiący termin, to nic innego jak technika przygotowywania potraw w wolnym procesie gotowania. Choć pierwsze urządzenia zwane wolnowarami powstały w latach 70. XX w., a slow food o charakterze globalnym zaczął rozwijać się w latach 80., to slow cooking idealnie wpasowuje się w tę ideę. Ma być smacznie, zdrowo i bez pośpiechu. W Polsce slow cooking jest jeszcze stosunkowo mało popularny, jednak z dnia na dzień zdobywa coraz większą rzeszę miłośników.

crockpotnygryta

Nurt ma swoje korzenie w Stanach Zjednoczonych. Jeden z właścicieli produkujących wolnowary zainspirowany tradycyjnym daniem przyrządzanym przez prababcię, wymyślił urządzenie, które miało umożliwić wielogodzinne „gotowanie” potraw przy oszczędności energii i bez konieczności nadzoru. Jego prababcia przygotowywała żydowski czulent, który na pół dnia pozostawiała w lokalnej piekarni, w piecu chlebowym, aby wieczorem rodzina mogła delektować się gotowym daniem. Niestety takie rozwiązanie byłoby obecnie bardzo trudne do zrealizowania, zatem z pomocą przychodzą nam wolnowary, które umożliwiają przygotowywanie takich i wielu innych potraw w warunkach domowych.

crocpot lamb_open

Wolnowar – cóż to takiego?

Wolnowar to urządzenie, które służy do wolnego i równomiernego „gotowania” w temperaturze poniżej 100ºC. Nie doprowadza potraw do wrzenia, lecz zachowuje i pogłębia ich smak, bez utraty witamin i innych składników odżywczych. Jest idealny do dań, które wymagają długiego duszenia. Co bardzo istotne – pozwala na wielogodzinne „gotowanie” bez nadzoru. Posiłek przygotowywany w naczyniu można spokojnie zostawić i wrócić po kilku godzinach. Jedzenie przyrządzane w wolnowarze nie przywiera do naczynia, a co za tym idzie, nie ma możliwości przypalenia potrawy. Urządzenie doskonale utrzymuje ciepło, dzięki czemu zużywa niewiele prądu. Wyglądem przypomina duży garnek o ceramicznym wnętrzu, które można wyjąć i podać danie bezpośrednio na stół.

crockpotnygryta_2

Dlaczego warto?

* Największym atutem slow cookingu jest zachowanie większej ilości witamin i wartości odżywczych w potrawie niż w przypadku tradycyjnego gotowania.

* Druga, niepodważalna korzyść, to walory dietetyczne. Slow cooking to sprzymierzeniec diet redukcyjnych. Duszone dania, bez dodatku tłuszczu, zawierają zdecydowanie mniej kalorii niż ich smażone odpowiedniki.

* Potrawy przygotowane w ten sposób zachowują intensywny, naturalny smak i aromat. Przyrządzanie dań w sosie własnym wydobywa z nich wszystkie naturalne aromaty i gwarantuje uzyskanie ich najlepszego smaku.

* Gotowanie w wolnowarze jest zwyczajnie wygodne. Uruchomienie urządzenia trwa kilka minut. Potem bez problemu można je zostawić bez nadzoru. Mamy pewność, że danie się nie przypali, nie trzeba do niego zaglądać ani kontrolować podczas gotowania. Odpada wielogodzinne stanie nad kuchnią i mozolne mieszanie potrawy.

* Slow cooking jest oszczędny. Cała idea polega na podgrzaniu potrawy, a następnie na utrzymaniu odpowiedniej temperatury.

* Wolnowar jest uniwersalny. Przy pomocy jednego urządzenia możemy przygotować zarówno wartościowe i pełne aromatu dania główne, jak również fantastyczne desery i doskonałe przystawki.

 

Gotując według slow cooking możemy cieszyć się najlepszym smakiem potraw. Mamy również pewność, że przygotowane przez nas jedzenie zachowa najlepsze walory zdrowotne. Zyskujemy również czas dla siebie. Kiedy nasz obiad „sam się gotuje”, możemy pochylić się nad ulubioną lekturą lub bez stresu wyjść z domu i cieszyć rozkwitającą przyrodą. Przecież wiosna to najlepszy czas na długie spacery!

Tekst i zdjęcia: materiały prasowe

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *