Śledź, jakiego nie znacie

– Zajmujemy się rybołówstwem od pokoleń i wiemy, jak smakują świeże, zdrowe śledzie – mówi Kazimiera Świątek z firmy Fishparty Manufaktura koło Ustki. To mała, rodzinna firma, która produkuje jedne z najsmaczniejszych śledzi na Pomorzu.

– Produkty przygotowujemy starannie, z pasją, w oparciu o naturalne i świeże składniki na bazie manufaktury. Nasze potrawy z pewnością docenią znawcy smaku prawdziwie świeżej i wyjątkowo przyrządzonej ryby, bowiem robimy to, co potrafimy najlepiej – przekonuje Kazimiera Świątek.

Rodzina sama łowi śledzie na Morzu Bałtyckim. Połowy zaczynają się we wrześniu, gdy – po tarle – ryby nabierają mięsa i tłuszczu. Wtedy są najsmaczniejsze i nadają się do różnych przetworów.

Kazimiera Świątek smak swoich wybornych śledzi kreowała przez lata. Najpierw własne wyroby testowała na rodzinie. Znajomi, oczarowani smakiem potraw, gorąco zagrzewali do założenia własnej działalności gospodarczej. Z czasem córka i synowa zdecydowały, że warto założyć firmę, by dzielić się wyśmienitym smakiem rodzinnych wyrobów.

W ofercie Fishparty Manufaktura znajdziemy kilka rodzajów śledzi.

Delikates to, jak sama nawa wskazuje, potrawa delikatna. Wybornie smakuje nawet dzieciom, które z reguły trudno przekonać do ryb. Wśród dodatków znajdziemy m.in. seler, płatki migdałów, ananasa oraz cebulę cukrową, która dopełnia smaku.

Śledź w ziołach przyrządzany jest w towarzystwie kandyzowanej żurawiny, majeranku i czosnku. Ta wersja nie zawiera cebuli, ponieważ – jak mówi Kazimiera Świątek – są takie osoby, które nie tolerują tego warzywa i dobrze, by miały alternatywę.

Śledziowi pikantnemu towarzyszy pesto o wyrazistym smaku, do którego dodawana jest papryczka jalapeno.

Karmazyn swoją nazwę zawdzięcza sosowi pomidorowemu, który pani Świątek przyrządza samodzielnie na bazie gruntowych pomidorów pochodzących z ekologicznego gospodarstwa nieopodal Włocławka.

W ofercie znajduje się również śledź pro eko, który podawany jest jedynie z cebulką. Wyśmienicie komponuje się ze śmietaną i ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami.

W Fishparty Manufaktura cały proces przygotowania śledzi nadzorowany jest przez rodzinę Świątków. Śledzie oprawiane są ręcznie, każdy z nich przechodzi przez wprawne dłonie ekspertów.

– Cały czas się rozwijamy. Podążamy za marzeniami. Chcieliśmy zaproponować inny smak, stworzyć coś nowego – opowiada Kazimiera Świątek.

Wyroby Fishparty Manufaktura kupić można na miejscu w Niestkowie, które znajduje się w malowniczym otoczeniu doliny rzeki Słupi. Śledzie te dostać można jednak również w okolicznych sklepach oraz na ekologicznych bazarach, m.in. w Gdyni Kolibkach.

Staranność Fishparty Manufaktura została doceniona przez ekspertów. Za swoje produkty firma otrzymała trzy certyfikaty Smak Pomorza 2014.

Tekst: Ewelina Potocka / dziennikarka Radia Gdańsk

Zdjęcia: Łukasz Stafiej

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *