Śląskie Smaki – nie do końca znane

Szpajza, cymes, salaputka czy comber z jelenia – brzmi znajomo? Pewnie nie. Ale kuchnia województwa śląskiego to nie tylko rolada z kluskami i modrą kapustą czy karminadle. A chęć pokazania niezwykłej różnorodności tradycji kulinarnych województwa śląskiego stała się w 2006 roku przyczynkiem do zorganizowania I Festiwalu Śląskie Smaki.

Od tamtego czasu Śląska Organizacja Turystyczna intensywnie promuje kuchnie regionalną, a także stara się podtrzymywać tradycje z nią związane oraz propagować wartości, której jej towarzyszą. Okazuje się bowiem, że kuchnia ta, będąca niezwykle tradycyjną, zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy stylu życia. Przede wszystkim dlatego, że wiąże się silnie z filozofią slow food poprzez celebrowanie chwil przeznaczonych na posiłki i przywiązywanie uwagi do spożywania ich w gronie najbliższych. I choć województwo śląskie ze względu na swoje zróżnicowanie kulturowe i etnograficzne różni się także pod względem kulinarnym, to wszędzie tak samo ważne jest to, by jedzenie kojarzyło się ze spokojem i ciepłem rodzinnego domu. A jakie tradycje kulinarne możemy tutaj znaleźć? Najpopularniejsza jest oczywiście kuchnia śląska, ale wbrew powszechnie panującej opinii to  nie tylko kuchnia śląska z „niezatapialną” roladą i kluskami śląskimi, ale również spotkamy tu tradycje kulinarne beskidzkie, jurajskie, czy zagłębiowskie – z kuchnią śląską nie mając praktycznie nic wspólnego.

Zainteresowanie pierwszymi edycjami Festiwalu doprowadziło do stworzenia Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, który obecnie liczy 29 restauracji, a w których menu znaleźć można potrawy charakterystyczne dla każdej z wymienionych tradycji. By o żadnej z nich nie zapominać również Festiwal odbywa się co roku w innym miejscu województwa i gościły go dotychczas m.in. Cieszyn, Racibórz, Pszczyna, Bielsko-Biała, Złoty Potok, czy Katowice, a uczestnicy konkursu kulinarnego starają się odkryć to, co w kuchni regionalnej najbardziej autentyczne i prawdziwe. Festiwal ma bowiem pokazywać cały koloryt i bogactwo kuchni regionalnej, czasem także w jej lokalnej odsłonie, bo to właśnie tutaj znaleźć można przepisy, które odkryte na nowo, często trafiają na stałe do kart menu restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki.

By znaleźć takie kulinarne smaczki w tym roku dwunasta już edycja Festiwalu odbędzie się 11 czerwca w szczególnym, z kilku powodów, miejscu – Koszęcinie. Po pierwsze dlatego, że to miejsce wyjątkowe dla współorganizatora Festiwalu, czyli Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. To tutaj, w odrestaurowanym Zespole Parkowo-Pałacowym mieści się siedziba Zespołu. Po drugie w tej okolicy Festiwal jeszcze nigdy się nie odbywał! A to przecież miejsce, które charakteryzuje się swoim wyjątkowym kolorytem kuchni lokalnej opartej na grzybach i runie leśnym, po które do koszęcińskich lasów zjeżdżają się amatorzy z całego województwa. Dlatego też tematem Bitwy Smaków – niezwykłego pokazu gotowania na żywo w wykonaniu regionalnych kucharzy – jest „Kurka kontra gąska, czyli grzybowe wariacje kulianarne”. A do kulinarnego pojedynku staną Remigiusz Rączka – kucharz, i prowadzący program telewizyjny znawca kuchni regionalnej i właściciel restauracji Rączka gotuje w Wodzisławiu Śląskim oraz Sebastian Humski, szef kuchni w Zajeździe Hetman w Kroczycach (obydwie restauracje należą oczywiście do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki).

Organizatorzy mają też nadzieję, że miejsce to stanie się inspiracją dla uczestników konkursu kulinarnego – głównego punktu imprezy. Od lat konkurs budzi wiele emocji, przede wszystkim ze względu na fakt, że wystartować może w nim każdy: profesjonalista, uczniowie szkół gastronomicznych czy amatorzy. Wszyscy walczą o Złote Durszlaki i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii. Jednak to nie tylko zacięta kulinarna walka, ale również dobra zabawa i możliwość odświeżenia zapomnianych, regionalnych przepisów.

Sam Festiwal Śląskie Smaki nie kończy się na kulinarnych zmaganiach, to także część artystyczna.

Po 11 latach przerwy na wydarzeniu pojawi się ponownie Kabaret Rak, a o oprawę muzyczną zadba, jak co roku, wspaniały Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”. Oprócz tego na Festiwalu pojawią się inne zespoły muzyczne, stoiska gastronomiczne m.in. restauracji Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” i lokalnych producentów, animacje i konkursy dla dzieci. Uwielbiacie dobre jedzenie? Nie może was zabraknąć 11 czerwca w Koszęcinie!

A na co dzień odwiedzajcie restauracje Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki – laureata Komisji Europejskiej EDEN na najlepsze destynacje turystyczne. www.slaskiesmaki.pl

Tekst: Marta Grygny

Zdjęcia: Śląska Organizacja Turystyczna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *