Skrzynka pełna smaków

Pojęcie żywności slow food jest w Polsce coraz bardziej popularne. Wiele osób chce kupować produkty zdrowe, regionalne. Czytamy etykiety, zwracamy uwagę na to co znajduje się w środku produktu. Sprzeciwiamy się masowości! Stawiamy na wysoką jakość, prawdziwy smak i historię, która zapisana jest w produktach lokalnych.

Jednym z miejsc gdzie można zaopatrzyć się w produkty regionalne jest platforma Skrzynka Smaku. Jak narodził się pomysł stworzenia Skrzynki Smaku? Czy Polacy są chętni do korzystania z internetowego sklepu z żywnością lokalną? Z Bartoszem Spychajem twórcą platformy Skrzynka Smaku rozmawia Piotr Chabzda.

Piotr Chabzda: Polska to kraj, gdzie z roku na rok coraz większe rzesze ludzi decydują się na bardziej świadome zakupy. Jednak większość z nas nadal jest przyzwyczajona do zakupów metodą tradycyjną tzn. sklepową. W jaki sposób chcecie przekonać swoich odbiorców do korzystania z platformy internetowej?

Bartosz: Spychaj: Skrzynka Smaku jest odpowiedzią na potrzeby rosnącej grupy osób, które preferują zakupy w domowym zaciszu, gdzie swobodnie mogą przyjrzeć się składom każdego produktu i wnikliwie obejrzeć zdjęcia. Wiele osób przekonało się już do zakupów internetowych szczególnie, że oferta Paczkomatów czy firm kurierskich jest dla kupującego bardzo wygodna. Przy paczkomatach kupujący sam wybiera kiedy chce odebrać paczkę, przy wysyłce kurierskiej sam wybiera kiedy chce ją otrzymać do domu lub biura. Tradycyjne zakupy zajmują dużo czasu a Skrzynka Smaku ma wszystko w jednym miejscu. Ponadto nie trzeba martwić się o transport. Nie tylko dostarczymy przesyłki w dogodnym terminie. Dbamy, by dotarły one w nienaruszonym stanie – są specjalnie zabezpieczone i starannie zapakowane. Coraz częściej zgłaszają się do nas szefowie i pracownicy różnych firm, z prośbą o przygotowanie oferty eleganckiej, nieszablonowej paczki prezentowej dla współpracowników, kontrahentów czy przełożonego. Bardzo się cieszymy, że coraz więcej osób zaczyna doceniać autentyczne rozwiązania i nad krępujące wręczenie butelki alkoholu wybiera zdrowe, lokalne i przyjemnie zapakowane produkty.

NA9A2446

PC: W jaki sposób narodził się pomysł stworzenia Skrzynki Smaku?

BS: Skrzynka Smaku to sklep internetowy, w którym odkryjecie regionalne produkty spożywcze z każdego zakątka Polski. Posiadamy ofertę dokładnie wyselekcjonowanych produktów od lokalnych producentów, które dzięki naszemu sklepowi dostępne w całym kraju. Promujemy naturalną żywność bez sztucznych dodatków i polepszaczy przedłużających okres przydatności do spożycia w nieskończoność. Pomysł dojrzał z czasem, gdy poznawałem coraz to ciekawsze smaki produktów od rodzinnych firm jak Musztarda Kcyńska, Gryszczeniówka, Cherry Tree czy Miody Suszka. Zarówno ja, znajomi i najbliższa rodzina zachwycaliśmy się nimi i pomyślałem, że świetnie byłoby, gdyby były dostępne w jednym miejscu! Warto tworzyć miejsca, w których daje się kupującym możliwość wyboru, poznania czegoś innego, nowego i obcowania z tradycyjnymi polskimi smakami.

Skrzynka Smaku - targi

PC: Rynek produktów regionalnych z roku na rok coraz bardziej się rozwija. Widać to chociażby po ogromnej liczbie Targów, które są organizowane w miastach na terenie całej Polski. Skąd czerpiecie wiedzę na temat nowości, które pojawiają się na rynku?

BS: Przede wszystkim z podróży po Polsce. Jest to dla mnie źródło nieustającej inspiracji – nie tylko dla Skrzynki Smaku. Odwiedzamy także wspomniane Targi Śniadaniowe czy ostatnio Wystawę Lokalnych Producentów na MTP. Doskonałe smaki podrzucają często wyczuleni na nowości znajomi. Im głośniej jest o Skrzynce Smaku, tym więcej producentów zgłasza się do nas samodzielnie. Wspomniane wcześniej zamówienia od firm na paczki upominkowe dla pracowników, czy dla gości ważnych delegacji są również takim sygnałem, że istnieje na nasze usługi coraz większe zapotrzebowanie. Niezmiernie nas to cieszy, bowiem zawsze reagujemy na głosy naszych klientów, słuchamy ich i staramy się dostosować swoją ofertę do ich potrzeb.

PC: Współczesny klient stawia na wysoką jakość produktów. W jaki sposób sprawdzacie jakość produktów oferowanych na waszej stronie?

BS: Na początku, po tym jak spróbowaliśmy kilku niszowych produktów, zaczęliśmy sami ich wyszukiwać. Okazało się, że jest tego naprawdę sporo. Najpierw analizujemy skład podany na etykietach – naszym podstawowym kryterium jest bowiem brak jakichkolwiek spulchniaczy, sztucznych dodatków, aromatów, barwników. Wygląd naturalnych konfitur często różni się od wyśrubowanych przez reklamy oczekiwań. Naturalne przetwory owocowe czy warzywne nie zawsze będą miały taką barwę, jakbyśmy sobie to wyobrażali. Najważniejsze jest to, że smakują wyśmienicie. Po wstępnych oględzinach i testowaniu produktu następują rozmowy z producentami w miejscach ich pracy. Dzięki temu możemy lepiej zaprezentować ich ofertę i potwierdzić, że są autentyczni w tym co robią. Wiele produktów musieliśmy odrzucić z powodów takich jak zbyt wysoka zawartość cukru kosztem owoców, lub dodatki konserwujące.
jagoda z lasu skrzynka smaku

PC: Coraz więcej restauracji, ale również producentów walczy oto aby prezentowane przez nich dania, bądź produkty nawiązywały do filozofii slow. Jaki jest wasz stosunek do tego trendu? Czy Polska ma się czym poszczycić, jeśli chodzi o dziedzictwo kulinarne o lokalne produkty?

BS: Przede wszystkim mamy głęboką nadzieję, że filozofia slow to jednak nie trend, a powrót do korzeni. Że ludzie po zachłyśnięciu się możliwościami nauki na polu przemysłu spożywczego, zaczynają się opamiętywać. Powoli przechodzi szał na tęczowe torty, strzelające w ustach słodycze, czy fluorescencyjne napoje. Wzrost zachorowań na choroby cywilizacyjne w tym raka spowodował, że zaczęto bardziej przyglądać się wpływowi sztucznych barwników i aromatów na zdrowie człowieka. Odkryto, że mają one bezpośredni związek z pogorszeniem jakości życia i teraz ta wiedza zaczyna się upowszechniać. Sądzę, że jest to proces, który prowadzi nas do polepszenia standardów, nie traktowałbym tego w kategoriach walki. Zależy nam aby udostępniać ludziom produkty najwyższej jakości i lubimy świadomość, że nasi klienci to doceniają, wracają i polecają nas rodzinie i znajomym – doprawdy nie ma dla nas lepszej rekomendacji. W Polsce na pewno możemy się pochwalić w doskonałą gęsiną, dziczyzną, wszelkiego rodzaju kiszonkami i przetworami z doskonałej jakości warzyw i owoców. Tegoroczna Wystawa Światowa EXPO 2015 odbywa się pod hasłem Wyżywienie planety, energia dla życia. I polski pawilon, który swój dzień miał 13 września, promował właśnie takie regionalne produkty jak: miody, jabłka, wiśnie, sery, czy wspomniany wcześniej olej rydzowy. Na EXPO 2015 pojawiła się również dostępna w Skrzynce SmakuMusztarda Kcyńska, czego serdecznie jej twórcom gratulujemy!

PC: Czy każdy może zakupić u was określone produkty? Czy raczej zakupy w waszym sklepie są przeznaczone dla konkretnej grupy ludzi?

BS: Kupują u nas osoby w różnym wieku, o różnych potrzebach. Nasza oferta jest na tyle zróżnicowana, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Coraz więcej osób zauważa korelację pomiędzy własnym zdrowiem i sposobem żywienia, jedząc zdrowiej czujemy się lepiej, mamy więcej energii, działamy aktywniej. Jakość produktów żywieniowych przekłada się bezpośrednio na jakość życia i dobre zdrowie, dlatego warto inwestować w najlepsze dostępne składniki. Czasami wystarczy słoiczek miodu, by powstrzymać ciągnące się tygodniami przeziębienie. Cześć produktów należy do klasyki: dżem z wiśni, konfitury z malin, sok z jabłek i bazuje na łatwo i powszechnie dostępnych produktach. To co je wyróżnia to ich jakość i fakt, że możemy podzielić się wiedzą o ich pochodzeniu, składzie i ludziach, którzy je przygotowali. Naszą ideą jest, aby każdy miał dostęp do doskonałej jakościowo żywności.

PC: Na waszej stronie internetowej, można znaleźć również odnośnik dotyczący kawiarni. Czy macie miejsca, które możecie rekomendować pod względem serwowanych tam dań?

BS: Najpopularniejszym sposobem wysyłki są paczkomaty i doręczenie kurierem. Kontynuujemy jednak powstały wcześniej pomysł aby zaprzyjaźnione kawiarnie, do których odnośnik można znaleźć na stronie sklepu Skrzynka Smaku, uprzyjemniały naszym klientom zakupy on-line i późniejszy odbiór paczki – dajemy możliwość zabrania zamówionej skrzynki do domu przy okazji kupowania porannej kawy lub jedzenia lunchu w ulubionej knajpce. Naturalnie wielokrotnie bywaliśmy i bywamy w miejscach, z którymi współpracujemy. Jeśli na pyszny i zdrowy lunch to tylko do wildeckiego Startu, gdzie zostaniecie oczarowani róźnorodnością dań z wszelakich kasz, natomiast na kawę i słodkie co nieco chadzamy do Blubra Cafe na Jeżyce.

PC: Na rynku polskim mamy kilka podobnych serwisów oferujących zakupy zdrowych, regionalnych produktów przez internet. Jaki jest wasz stosunek do konkurencji?

BS: Przede wszystkim cieszy nas rosnące zainteresowanie ludzi zdrową żywnością, bo to ono dyktuje powstawanie nowych miejsc o podobnym profilu. Każda z firm wnosi na rynek coś innego, a nas cieszy różnorodność i rozszerzanie oferty o przetwory coraz to nowych producentów, których z roku na rok przybywa. Oni również coraz bardziej starają się wyróżniać, przybywa im nowych pomysłów. Dzięki temu i my cały czas możemy być na bieżąco a nasz asortyment jest nieustannie aktualizowany. Nie dalej jak w ubiegłym tygodniu dołączyły do nas dwie pasieki – Miody Wileńskich i Pasieka Dębowa a w nadchodzących tygodniach nowości przybędzie! Zachęcamy do odwiedzania naszej strony i fanpage na Facebooku, gdzie zawsze informujemy o nowościach.

NA9A2393 kopia

 

konfitury i ludzie

PC: Skrzynka Smaku to dopiero początek tego co planujecie stworzyć. Jakie działania będą podejmowane w najbliższej przyszłości?

BS: Sukcesywnie poszerzamy ofertę i już niedługo w Skrzynce Smaku znajdziecie sery zagrodowe od lokalnych serowarów, których jest w Polsce coraz więcej. Jesteśmy bardzo podekscytowani, to pierwszy świeży produkt Skrzynki Smaku! Niemniej cieszymy się na start bloga, na którym podzielimy się z czytelnikami naszymi sposobami na dostępne w sklepie produkty, ciekawostkami o ich składnikach i właściwościach, rozmowami z producentami i kulisami naszej pracy. Będzie ciekawie i smacznie, zapraszamy!

PC: Trzymamy kciuki! Dziękuję za rozmowę!

Tekst: Piotr Chabzda

Zdjęcia: SkrzynkaSmaku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *