Pysznie, syto i od serca!    

Jest takie miejsce w centrum Poznania, w którym możesz się zrelaksować, odpocząć, spróbować wspaniałego wina, ale przede wszystkim pysznie zjeść! Restauracja Avocado usytuowana na ulicy Dąbrowskiego 29, w samym sercu Jeżyc, to nowe miejsce na kulinarnej mapie miasta, które warto odwiedzić z wielu powodów. Jakich?

 

– Promujemy nowoczesne podejście do kuchni polskiej. Korzystając z produktów sezonowych, zaopatrując się u lokalnych producentów żywności, tworzymy nowe kreacje potraw, które nie tylko mają pobudzać kubki smakowe naszych gości, ale przede wszystkim muszą być zdrowe i lekkie – wyjaśnia szef kuchni Avocado Restaurant & Wine, Grzegorz Filozof.

Restauracja rozpoczęła swoją działalność pierwszego dnia wiosny.

– Chcieliśmy, aby otwarcie restauracji miało wyjątkową oprawę. Postawiliśmy sobie za cel, że wraz z rozpoczęciem kalendarzowej wiosny, uruchomimy restaurację i przyjmiemy pierwszych gości – wyjaśnia pomysłodawczyni całego przedsięwzięcia i właścicielka restauracji, Magdalena Tylkowska.

2

Udało się! Dzięki zaangażowaniu całej załogi restauracji powstało miejsce, które wyróżnia się na tle innych lokali gastronomicznych w mieście. Jasne, przestronne pomieszczenie z przeszkloną kuchnią robi wrażenie. Drewniany bar, przy którym można spróbować wspaniałych win z Hiszpanii, Francji, Argentyny, Niemiec, wybieranych specjalnie dla Avocado przez sommeliera Łukasza Giżelskiego zachwyca formą i prostotą.

Odwiedzając to miejsce, przenosisz się w inny świat. Wspaniała obsługa, stonowane kolory, dbałość o każdy szczegół wystroju wnętrza sprawia, że nie chce się stąd wychodzić. Co najważniejsze, zadbano o to, aby podawane dania grały główną rolę na talerzu. Stonowane kolory zastawy pozwalają wydobyć prawdziwe piękno serwowanych potraw.

3

– Tworząc Avocado chcieliśmy, aby każdy, kto nas odwiedzi, mógł odpocząć, wyciszyć się w naszej restauracji przy kieliszku wspaniałego wina oraz pysznym, zdrowym jedzeniu. Dzięki uniwersalności kolorów – bieli, szarości, czerni możemy w szybki i prosty sposób kolorystycznie ubarwiać przestrzeń dodatkami – wyjaśnia Magdalena Byczek, manager restauracji.

Pomysł na restauracyjny biznes narodził się z miłości do gotowania i…jedzenia!

– Kocham gotować, ale również ubóstwiam jeść! Bywa tak, że gotuję w domu masę jedzenia, której fizycznie z mężem i synem nie zjemy. Potrzebne jest wsparcie. Przychodzi rodzina, przyjaciele i wspólnie jemy, biesiadujemy. Stworzenie własnej restauracji było moim skrytym marzeniem. Przez długi czas zastanawiałam się, jaki kierunek nadać temu miejscu. Ostatecznie, po wielu degustacjach w poznańskich restauracjach, postawiłam na zdrową kuchnię polską w nowatorskim wydaniu – wyjaśnia Magdalena Tylkowska. – Mamy różne warianty kasz, jagnięcinę, wspaniałe policzki wołowe, zupy, wyśmienite desery oraz odżywcze zielone koktajle – dodaje.

A nazwa? Z tym akurat nie było problemu.

– Byłam dość chorowitym dzieckiem i moja mama karmiła mnie avocado. Wiadomo, bogactwo witamin, ciekawy smak, świeżość, egzotyczne pochodzenie spowodowało, że owoc zagościł w mojej kuchni na stałe. Tworząc restauracje, naturalnie nazwałam ją Avocado – wyjaśnia Magdalena Tylkowska.Proste logo utrzymane w kolorach bieli i czerni jest ciekawym wyróżnikiem wśród pstrokacizny ulicznych szyldów.

Menu Avocado Restaurant & Wine to najlepszy przykład tego, ile serca i pracy zostało włożone w dbałość o szczegóły. – Każdy z odwiedzających nas gości znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Chcemy zaskakiwać, ale przede wszystkim zdrowo i dobrze karmić gości Avocado. Nie oszczędzamy na porcjach. Ma być pysznie, syto i od serca! – wyjaśnia Grzegorz Filozof.

Przystępne ceny, rozbudowana oferta śniadań oraz lunchy zachęcają do częstego odwiedzania tego miejsca. W karcie można znaleźć również m.in. na przystawkę śledzia polskiego w towarzystwie galaretki z buraka, purée z pietruszki, botwinki, danie główne – pierś z wielkopolskiego kurczaka z rzodkiewką sous-vide, młodą marchewką, purée z czerwonej kapusty oraz krokiecikami ziemniaczanymi.

4

– Cały czas poszukujemy nowych smaków. Szukamy połączeń produktów, które spójnie będą budować całość – wyjaśnia Magdalena Tylkowska. – Co jakiś czas organizujemy degustację win. Chcemy, aby coraz szersze grono osób kojarzyło Avocado nie tylko z pysznym jedzeniem, ale również wspaniałymi winami idealnie współgrającymi ze smakami restauracyjnej kuchni – tłumaczy.

Menu restauracji zmienia się sezonowo. Dzięki temu goście Avocado nie będą narzekać na nudę. Załoga lokalu potrafi zaskoczyć smakiem, oryginalnością i sposobem podania pysznych potraw.

Piotr Chabzda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *