Proziaki z masłem czosnkowym  

 Proziaki, zwane na Podkarpaciu także prosiakami, to jeden ze specjałów regionu i kwintesencja kuchni pogranicza polsko – ukraińskiego.

 

Proste i sycące, przygotowywane na bazie kilku składników, na długo zapadają w pamięć. Szczególnie kiedy są podawane na ciepło, prosto z gorącej blachy, z dodatkiem masła czosnkowego. Bułki i bułeczki posuńcie się – oto proziak!

Przepis na te mączne placki z dodatkiem „prozy” czyli sody przekazywany jest na Podkarpaciu z pokolenia na pokolenie. Rąbka tajemnicy uchyliła dla „SlowLife” gospodyni z Karczmy Pod Semaforem w Bachórzu, zapraszając na warsztaty robienia proziaków. Sekretem jest ciasto. Wyrabiać należy je w taki sposób by było luźne i delikatne i pilnować wyrośnięcia.

Proziaki najlepiej smakują w towarzystwie masła czosnkowego, wiejskiego twarożku i podpiwka.

Składniki dla 4 osób:

– 1 jajko,

– 0,5 kg mąki pszennej

– 0,5 zsiadłego mleka

– łyżeczka sody

– sól

 

Przygotowanie:

Jajko roztrzepujemy z mlekiem dodając sodę i szczyptę soli. Masę mieszamy w misce łyżką do momentu, aż uformujemy ciasto. Ciasto przenosimy na stolnicę i – podsypując mąki – wyrabiamy do momentu, aż będzie luźne i delikatne.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm i szklanką od piwa wycinamy kółka. Na 15 minut odstawiamy do wyrośnięcia. Proziaki wypiekamy na rozgrzanej blasze albo patelni i smażymy z każdej strony, do uzyskania złotej skórki.

2

Smacznego!

Zdjęcia: Jolanta Kamińska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *