PIWNA BITWA W KUCHNI, czyli Charlize Mystery kontra From Movie to The Kitchen

Serwis Beerlovers.pl przygotował z najbardziej znanymi, polskimi blogerami świetne pomysły na wykorzystanie piwa podczas gotowania. Jeżeli myśleliście, że na chmielowym trunku można co najwyżej upiec golonkę, to dołączcie do „PIWNEJ BITWY W KUCHNI”, a przekonacie się, jak zrobić piwny deser lub zupę-krem na bazie piwa. Wszyscy głosujący na rywalizujących ze sobą blogerów, mogą wygrać kolekcjonerskie zestawy nagród. Kto będzie lepszy? Czarne fartuchy Charlize Mystery, czy białe pod wodzą From Movie To The Kitchen? 

1

Gotowanie w domu to dziś jedna z najczęściej wskazywanych pasji Polaków. Odkrywamy smaki,  nowe produkty, zaskakujące połączenia składników i nie lubimy rutyny. Niedzielny obiad dla rodziny lub piątkowa kolacja dla znajomych to dla nas pole do popisu. Inspiracji szukamy nie tylko w książkach kucharskich i u sprawdzonych szefów kuchni, ale przede wszystkim w serwisach internetowych i na blogach ludzi bez wykształcenia kulinarnego, którzy tak, jak my, gotowanie traktują jako pasję. Do listy miejsc pełnych kulinarnych pomysłów warto dopisać serwis Beerlovers.pl, na którym w ramach akcji „PIWNA BITWA W KUCHNI”pojawiło się wiele naprawdę zaskakujących propozycji na piwne dania.

2

Piwna sałatka od Charlize Mystery czy chmielowe racuchy From Movie To The Kitchen?

Dla większości z nas gotowanie na piwie kojarzy się przede wszystkim z golonką. Dwie drużyny blogerów zaproszonych do „PIWNEJ BITWY W KUCHNI”postanowiły zmienić ten stereotyp i stworzyć zaskakujące przepisy na bazie piwa.

Ekipa białych fartuchów, czyli Paulina Wnuk z bloga From Movie to the Kitchen i Andrzej Tucholski z Jest Kultura zaproponowali obłędne racuchy z karmelizowanymi gruszkami w Redd’sie, pikantne hot-dogi na bazie Pilsner Urquell i kremową, aksamitną zupę porową z mocną nutą Książęcego Złotego Pszenicznego.

3

W tym samym czasie Karolina Gliniecka vel Charlize Mystery i Marcin Kuc z bloga Jaja w kuchni, występujący w czarnych fartuchach, stworzyli nieziemskie burgery z piwnymi bułkami, wyrafinowane krewetki w zalewie z Książecego Złotego Pszenicznego i zwalającą z nóg sałatkę w słodko-ostrym vinegret na bazie najnowszego smaku Redd’sa Gruszka i Chili.

4

Każdy przepis zaskakuje i na każdy z nich można oddać swój głos. Użytkownicy internetu każdego dnia decydują, kto 9 czerwca okaże się być zwycięzcą pierwszej w historii Piwnej Bitwy w Kuchni. Wystarczy oddać swój głos na wybraną drużynę blogerów. Każdy głosujący ma szansę wygrać nagrody: fartuchy kuchenne i kolekcję piw – przydadzą się do własnych eksperymentów w gotowaniu ze złocistym trunkiem w roli głównej.

5

6

7

Jak gotować na piwie według Beerlovers.pl?

Piwny majonez, domowe taco z nutą chmielowej goryczki, karmel na bazie smakowego piwa to tylko niektóre dodatki, jakie powstały podczas PIWNEJ BITWY W KUCHNI. Zanim wprowadzicie piwo do swojej kuchni warto zapamiętać kilka złotych porad ekspertów z Beerlovers.pl:

  • Piwo, ze względu na swoją goryczkę, doskonale komponuje się z wszelkimi słodkimi smakami od warzyw (np. marchewka, cebula, kukurydza), przez owoce (gruszki, jabłka, truskawki) i oczywiście cukier (polecamy wzbogacać karmel).
  • Piwo zawiera drożdże, więc warto je dodawać do wypieku pieczywa, ale także do naleśników, racuchów.
  • Im dłuższe gotowanie, tym smak piwa w potrawie staje się intensywniejszy. Warto pamiętać, żeby do zup lub sosów wybierać te o delikatnym smaku, żeby nie zepsuć finalnego efektu dania.
  • Piwo doskonale zmiękcza mięso, więc warto je wykorzystywać w marynatach – mięso będzie kruche, delikatne i przejdzie ciekawym aromatem chmielu lub słodu.

8

Jeżeli chcecie odświeżyć swoje przepisy i spróbować dań lub dodatków na bazie piwa, to nie znajdziecie lepszego miejsca niż www.beerlovers.pl/piwna-bitwa

Materały prasowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *