PGNiG TRANSATLANTYK FESTIVAL pobudza zmysły

Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji Transatlantyku. Podczas cyklu filmowego pod tym właśnie tytułem widzowie – jak co roku – oprócz seansów filmowych wezmą udział w wyjątkowych, inspirowanych obrazami filmowymi, kolacjach.

W tym roku goście Kina Kulinarnego m.in. będą mieli okazję zjeść kolację wg menu przygotowanego przez Wojciecha Modesta Amaro, laureata gwiazdki Michelin i najsłynniejszego polskiego szefa kuchni oraz jurora popularnych programów telewizyjnych Top Chef i Hell’s Kitchen. Transatlantyk przygotowuje również kulinarną ucztę dla najmłodszych uczestników Festiwalu podczas bezpłatnych warsztatów „Urwisy poznają przepisy”.

Urwisy poznaja przepisy (2)

Kluczem do Kina Kulinarnego jest zdrowa żywność, wolna od chemii i GMO, wytwarzanej w opozycji do masowej, przemysłowej produkcji, a jednocześnie idea niespiesznego spotkania i rozmowy. Poza Wojciechem Modestem Amaro autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują wybitni szefowie kuchni: Martin Gimenez Castro, Maciej Rosiński, Justyna Słupska – Kartaczowska oraz Rafał Niewiarowski i Robert Skubisz. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, przygotowywane jest we współpracy z Berlinale. Kurator berlińskiego cyklu Thomas Struck od samego początku czuwa także nad merytoryczną koncepcją Kina Kulinarnego.  Bilet na każdy z 5 pokazów (cena wynosi 180 złotych), jest równocześnie zaproszeniem na 4-daniową kolację, która będzie miała miejsce w starannie wybranej i zaaranżowanej przestrzeni restauracyjnej na terenie EC1.

Kino Kulinarne (2)

W ramach Kina Kulinarnego widzowie Transatlantyku zobaczą trzy filmy dokumentalne i dwa fabularne. Wśród dokumentów znajdują się „Off Road: Mugaritz, Feeling The Way” Pepa Gatella – portret nietuzinkowego szefa słynnej baskijskiej restauracji Mugaritz Andoniego Luisa Aduriza, zadający pytanie o uzależnienie współczesnego konsumenta od mięsa holenderski film „Need for meat” Marijn Frank oraz „Ants on a shrimp” Maurice’a Dekkersa, czyli opowieść o słynnej kopenhaskiej restauracji Noma i jej szefie, Rene Redzepim. Skład Kina Kulinarnego uzupełni dramat obyczajowy „Kwiat wiśni i czerwona fasola”, historia relacji znakomitego, choć samotnego piekarza i jego nowej pracownicy oraz kultowy „Amarcord” Federico Felliniego, wzruszający portret Włoch lat 30.

PGNiG Transatlantyk Festival nie zapomina również o edukacji najmłodszych uczestników. Cykl bezpłatnych warsztatów kulinarnych pod hasłem URWISY POZNAJĄ PRZEPISY przygotowuje łódzkie studio kulinarne Book&Cook – partner sekcji Edukacja&Inspiracje PGNiG Transatlantyk Festivalu. Warsztaty odbędą się od poniedziałku do czwartku (27-30 czerwca), w godzinach 11:00-14:00. Przeznaczone będą dla dzieci w wieku 8-13 lat. Każdego dnia w kulinarnych kursach będzie mogło wziąć udział dziesięcioro dzieci wraz z opiekunami. Tematem przewodnim spotkań jest gotowanie monochromatyczne. Codziennie mali kucharze będą przygotowywać cztery potrawy w danym kolorze – czerwonym, żółtym, zielonym i fioletowym. Przewodniczką po kulinarnej – kolorowej podróży będzie Asia Banad, licencjonowana dietetyczka Uniwersytetu Medycznego. Zapisy na warsztaty startują 9 czerwca na stronie www.transatlantyk.org. Liczba miejsc ograniczona.

Urwisy poznaja przepisy_grafika

Urwisy poznajÄ… przepisy Julian Redondo Bueno- www.redondobueno.com-32

Patronami medialnymi sekcji Kino Kulinarne są Monitor Magazine, Polska Taste, Magazyn Kuchnia, Ugotuj.to, Slow Life&Food, Magazyn USTA.

Tekst i zdjęcia: materiały prasowe organizatora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *