OLEJ RZEPAKOWY – OLIWA PÓŁNOCY

Zawiera 10 razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, niż oliwa. Ma najkorzystniejszą dla zdrowia proporcję pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3. Dodatkowo ma składzie witaminę E i sterole. Co najważniejsze jest naszym rodzimym produktem.

tekst: Małgorzata Zdziebko-Zięba

W opinii lekarzy i dietetyków, olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych na świecie. Od niedawna przeżywa swój renesans, królując na stołach niemalże na całym świecie. Nie zawsze tak jednak było. Olej rzepakowy kilkadziesiąt lat temu nie cieszył się dobrą sławą. Przez długi czas w Polskich kuchniach był zastępowany olejem słonecznikowym lub oliwą. Uważany za szkodliwy, długo był pomijany. Jego zła sława wynikała z dużej zawartości kwasu eurekowego, który wpływał niekorzystnie na zdrowie. Odmian, które faktycznie zwierały ten związek nie uprawia się w Polsce od ponad dwudziestu lat. Dzięki pracy naukowców rzepak, który dziś służy do produkcji olejów, jest całkowicie pozbawiony tego związku, a co za tym idzie jego właściwości są nie tylko całkowicie bezpieczne dla zdrowia, ale również znacznie wpływają na jego poprawę.

OLEJ RZEPAKOWY DLA ZDROWIA

Nie ma wątpliwości, że obecnie nasz rodzimy olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych. Niezastąpiony składnik diety, ale również doskonały surowiec do pielęgnacji ciała i włosów oraz wartościowy produkt do masażu.

Dlaczego dietetycy rekomendują go, jako jeden z najzdrowszych?

* Obniża ryzyko powstawania nowotworów, dzięki dostarczeniu wysokiej jakości witaminy E. W przypadku rozwijającej się choroby spowalnia jej postępy, oraz przyspiesza proces regeneracji po chemioterapii.

* Wpływa na obniżenie cholesterolu i poprawę kondycji serca. Po pierwsze nie zawiera go w swoim składzie, po drugie obniża jego stężenie we krwi. Obecne w nim kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w najkorzystniejszej proporcji (2:1), pozwalają utrzymać właściwy poziom cholesterolu. Jego ważnym składnikiem jest także kwas oleinowy, który odpowiada za właściwą regulację złego cholesterolu LDL. Dzięki zawartości fitosteroli olej rzepakowy zmniejsza również wchłanialność cholesterolu do krwi.

* Zapewnia zdrową kondycję skóry. Dzięki dobrze przyswajalnej witaminie E, która jest skutecznym antyoksydantem, chroni skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, co za tym idzie spowalnia jej proces starzenia, pozwalając dłużej utrzymać elastyczność i gładkość. Przyspiesza również regenerację i wpływa na szybsze gojenie podrażnień i blizn.

* Obniża ryzyko cukrzycy. Zawarte w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają utrzymanie we krwi prawidłowego poziomu glukozy.

Nie sposób wymienić wszystkich korzyści z wprowadzenia na stałe do jadłospisu oleju rzepakowego. Warto jednak dodać, że jest świetnym dodatkiem w dietach redukcyjnych, ponieważ zawiera profil kwasów tłuszczowych wspierających proces chudnięcia. Jest uzyskiwany z rzepaku, który rośnie w naszej strefie klimatycznej, co czyni go najlepiej przyswajalnym. Nie od dziś wiadomo, że organizm ludzki najlepiej wykorzystuje składniki z roślin, które naturalnie występują w danym regio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *