OLEJ LNIANY – złoto wśród olejów

Zdrowotne właściwości oleju lnianego znane są już od dawien dawna. Hipokrates zalecał lecznicze stosowanie lnu w celach niwelowania bólu podbrzusza i zapalenia błon śluzowych, Karol Wielki prawnie nakazał spożywanie oleju lnianego, a dr Johanna Budwig leczyła chorych na nowotwory pastą na jego bazie, za co siedmiokrotnie była nominowana do nagrody Nobla. Do dziś olej ten znajduje szerokie zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, kosmetyce, jak i dietetyce. Co nam daje olej lniany? Jakich substancji odżywczych nam dostarcza?

Tekst: Aleksander Rek

Od wielu lat naukowcy zajmują się analizowaniem właściwości oleju lnianego. Najnowsze badania potwierdzają, że posiada on wysoką wartość zdrowotną. Jego sekret tkwi w wyjątkowo dużej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 3. Nasz organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć, a są niezbędne do prawidłowego transportu lipidów we krwi. Ponadto stanowią podstawowy budulec błon komórkowych, przyczyniają się do regulacji ciśnienia tętniczego oraz mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego i to od momentu poczęcia, aż do późnej starości. Na tym ich zbawienne działanie się nie kończy – wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, oddechowego, wydalniczego i rozrodczego. Wspomagają również leczenie depresji i znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Niedobór kwasów Omega 3 może negatywnie wpłynąć na działanie wielu narządów, zmniejszyć odporność organizmu oraz doprowadzić do bezpłodności. Korzystne działanie kwasów Omega 3 zawartych w oleju lnianym gwarantuje jego proces tłoczenia na zimno, z zachowaniem temperatury do 40 st. C. Ich niezwykła wrażliwość na działanie światła i temperatury wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Olej lniany, który widzimy na sklepowej półce zamiast w lodówce, zwykle jest olejem tłoczonym w wysokiej temperaturze i rafinowanym. Nie znajdziemy w nim ani naturalnego smaku, ani aromatu, ani tym bardziej korzystnych właściwości.

Olej lniany to nie tylko kwasy tłuszczowe, to również wysokie stężenie błonnika. Jego duża zawartość wspomaga pracę układu pokarmowego i reguluje wypróżnienia, a także wzmacnia i chroni błony śluzowe. Znajdziemy w nim również sporo tokoferolu (witaminy E), która ma głównie wpływ na młody wygląd skóry.

Olej lniany w kuchni

Olej lniany znajduje bardzo szerokie zastosowanie w codziennej kuchni jako dodatek do sałatek, surówek i innych potraw podawanych na zimno. Może być również spożywany w ramach kuracji na czczo przed posiłkiem. Doskonale sprawdza się w dietach redukcyjnych, ponieważ przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej i zapobiega jej odkładaniu. Należy pamiętać, że aby zachować jego cenne właściwości, należy go spożywać wyłącznie na surowo. Poddany obróbce termicznej traci swoje drogocenne właściwości, a tego powinniśmy unikać, bo ten „złoty olej” potrafi zdziałać cuda.

www.biooil.com.pl

Olej dla urody

Naturalny, tłoczony na zimno olej lniany to także doskonały produkt do pielęgnacji zniszczonej i suchej skóry. Istotnie wpływa na jej odżywienie, uelastycznia ją i ujędrnia. Regulując pracę gruczołów łojowych zapobiega łuszczeniu się i pierzchnięciu oraz wspomaga regenerację i tworzenie się nowego naskórka. Odbudowuje skórę właściwą, przyspieszając gojenie ran i zmian skórnych.

Dzięki olejowaniu włosów olejem lnianym przywracamy im miękkość, elastyczność i blask. Olej lniany pomaga nam także w walce z łamliwymi końcówkami włosów, łupieżem i nadwrażliwością skóry głowy.

Zdjęcia: Fotolia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *