Nóż w kuchni – niezbędnik domowego szefa kuchni

W każdej domowej kuchni najważniejszy jest dobrze naostrzony nóż. Ważne by szybko i wygodnie kroić, obierać i nacinać różne produkty spożywcze. Nie musimy wyposażać się we wszystkie rodzaje noży, ważne by dobrze dobrać zestaw do swoich domowych potrzeb.

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Jasińska / www.kulinarnenawigacje.pl

Nie istnieje jeden uniwersalny nóż do wszystkiego. Szwajcarski producent noży Victorinox, który jest wiodącą marką na rynku europejskim i zagranicznym, posiada w swojej ofercie szeroki wybór noży zarówno do użytku domowego jaki i profesjonalnego.

Modele proponowane przez szwajcarską markę w ramach kolekcji Swiss Classic różnią się rodzajem, długością i wykończeniem ostrza. Innego noża będziemy używa się do owoców i warzyw, a innego do mięsa czy ryb. Czas spędzany w kuchni z rodziną ma być przyjemnością. Nie ma nic bardziej frustrującego, niż krojenie tępym lub nieodpowiednim nożem.

Jaki nóż wybrać?

Każdy z nas jest szefem w swojej kuchni. Oto najpopularniejsze noże do użytku domowego, które przyśpieszą i ułatwią pracę w kuchni:

  • nóż szefa kuchni – posiada szerokie ostrze, którego długość często przekracza 20 centymetrów. Przez swoje ostrze i rozbudowaną rękojeść jest wygodny do krojenia warzyw, owoców i mięsa.

  • nóż do obierania – charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami ostrza i lekko zakrzywioną końcówką, przez co precyzyjnie i łatwo można pozbawić owoce i warzywa skórki oraz wycinać z nich niewielkie elementy.

  • nóż do pieczywa – posiada długie i ząbkowane ostrze. Dzięki temu, pieczywo podczas krojenia zachowuje swój kształt i formę.

  • nóż do filetowania – długie i wąskie ostrze pozwala precyzyjnie oddzielić mięso od kości podczas filetowania ryb. Nóż jest bardzo sprężysty, dzięki czemu unikamy szarpania mięsa.

  • nóż uniwersalny – kształtem przypomina nóż szefa kuchni, ale jest węższy i krótszy. Wykorzystywany jest do wielu czynności, takich jak do krojenie mięsa, warzyw i owoców.

  • nóż do sera – ostrze może być szerokie lub wąskie, natomiast znakiem charakterystycznym w tym nożu są wgłębienia na ostrzu, które uniemożliwiają przyklejenie się do niego plastrów sera.

Jaki materiał?

Ostrza prezentowanych noży wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Jest ona bardzo wytrzymała na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, a także odporna na działanie korozji. Noże te, nie wymagają specjalistycznego ostrzenia oraz drogich sprzętów i środków pielęgnacyjnych, by o nie dbać i zachować ich długowieczność. Specjalnie wyprofilowane, ergonomiczne rękojeści z tworzywa sztucznego, pozwalają precyzyjnie trzymać nóż w ręce oraz utrzymać go w ciągłej czystości. Higiena pracy i szybkość krojenia to jedne z kolejnych powodów, które wskazują za wyborem właśnie tej kolekcji.

Niezbędny zestaw noży kuchennych

Oferta rodzajów oraz typów noży jest ogromna. Ważne by wybrać z niej takie noże, które będą odpowiadać naszym indywidualnym potrzebom. Jeżeli w Waszej kuchni często pojawiają się ryby i owoce morza, warto zakupić nóż do filetowania i samemu opanować sztukę krojenia świeżej ryby w domu. Krojone pieczywo w piekarniach dużo szybciej staje się czerstwe, dlatego też wyposażenie się w odpowiedni nóż z ząbkami pozwoli dużo dłużej cieszyć się świeżym i miękkim pieczywem w domu. Krojenie warzyw i owoców będzie dużo szybsze i przyjemniejsze, jeżeli nóż będzie dobrany odpowiednio do ich wielkości. Przecież w kuchni chodzi o to by gotowanie sprawiało nam przyjemność, a nie było udrękom i walką na noże.

Marka Victorinox, powstała w 1884 roku jako warsztat produkujący noże, od przeszło 130 lat jest synonimem jakości, innowacyjności i doskonałego wzornictwa. Obecnie Victorinox to firma o globalnym zasięgu, mająca w swojej ofercie produkty reprezentujące pięć kategorii: szwajcarskie noże oficerskie, noże domowe i profesjonalne, zegarki, torby i akcesoria podróżne oraz perfumy.

Rostii z łososiem

  • 4 średnie ziemianki
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cukinia zielona
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 150 g sera emmentaler
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g łososia surowego
  • 10 g kiełków

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy i tarkujemy na tarce z dużymi oczkami. Marchewkę i cukinie dokładnie szorujemy, nie obieramy i również tarkujemy na tarce z dużymi oczkami. Wszystkie warzywa łączymy razem i doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Ser emmentaler tarkujemy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do warzyw. Do warzywno- serowej masy dodajemy jajko i mąkę i całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej winogronowy. Dużą łyżką nabieramy masę i smażymy placuszki o średnicy 7 cm na złoty i chrupiący kolor. Obracamy na drugą stronę i smażymy dalej na złoty kolor. Na dużym talerzu rozkładamy ręcznik papierowy i odsączamy na nim usmażone placki rostii.

Jogurt grecki mieszamy z cytryną. Łososia kroimy na kawałki posypujemy solą i pieprzem i smażymy na patelni po smażeniu placków rostii na złoty kolor z każdej strony.

Układamy na talerzu jeden placek rostii na niego nakładamy łyżkę jogurtu z cytryną. Przykrywamy kolejnym plackiem rostii i znów dajemy jogurt. Jako ostatni układamy trzeci placek rostii i na niego nakładamy jogurt oraz kawałki smażonego łososia. Całość dekorujemy kiełkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *