Niecodzienne śniadanie – bajgle na trzy sposoby

Bajgle to tradycyjne żydowskie pieczywo, które znane jest od XVII wieku. Według zachowanych zapisków, bajgiel został po raz pierwszy upieczony w Krakowie. Od tamtej pory jego popularność stawała się coraz większa. Obecnie z ich wyrobu słynie Nowy Jork. Te znane oponki są doskonałym sposobem na oryginalne i pożywne śniadanie, które możemy chwycić w rękę i zjeść w drodze. 

Bajgle to nie tylko smaczna alternatywa dla dobrze znanych nam kanapek. Dzięki właściwemu wypiekowi ich smak jest nieporównywalny do żadnych innych bułek czy obwarzanków. Przy pomocy odpowiednich dodatków możemy stworzyć pożywne śniadanie z tym pieczywem w roli głównej, które zachwyci nas swoim smakiem i wyglądem. Samodzielne wykonanie ciasta na bajgle jest czasochłonne, jednak te kupione w piekarni również smakują doskonale.

Bajgiel z łososiem i korniszonem

Składniki:

  • Bajgiel
  • Kawałek świeżego łososia
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa do smażenia
  • Korniszony z cebulką na słodko marki Kühne
  • Liść sałaty karbowanej
  • Czerwona cebula
  • Kremowy serek
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim łososia. Podsmaż go na oliwie z dwóch stron i pokrój na kawałki. Bajgla przetnij na pół. Obie jego części posmaruj serkiem, połóż sałatę, kawałki łososia, pokrojone w plastry korniszony i cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Bajgiel ze smażoną wołowiną

Składniki:

  • Bajgiel
  • 150 g mielonej wołowiny
  • Sos Barbecue marki Kühne
  • Oliwa do smażenia
  • Biała cebula
  • Musztarda
  • Korniszony z czosnkiem marki Kühne
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na oliwie. Dodaj 2 łyżki sosu barbecue i wymieszaj. Bajgla przekrój na pół, posmaruj musztardą i nałóż mięso. Całość posyp poszatkowaną cebulką i połóż kilka plasterków korniszonów.

Bajgiel z serem kozim, burakiem i roszponką

Składniki:

  • Bajgiel
  • Duży plaster sera koziego
  • Burak
  • Roszponka
  • Dressing jogurtowy marki Kühne
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Buraka obierz i ugotuj. Bajgla przekrój na pół i posmaruj dressingiem. Połóż ser kozi i posyp roszponką. Na wierzch połóż cienko krojone plasterki buraka. Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *