Mięta na cztery pory roku

Wśród ziół uprawianych w przydomowych zielnikach z pewnością nie może zabraknąć mięty (Mentha). Ta niewybredna co do warunków środowiskowych roślina charakteryzuje się jednocześnie wspaniałymi walorami smakowymi i prozdrowotnymi, a po za tym obłędnie pachnie. W gorący letni dzień wystarczy przejść obok grządki obsadzonej miętą i lekko trącić jej gałązki, aby poczuć bogaty, orzeźwiający aromat.

Tekst: Jolanta Piekarz

Zdjęcia: Jolanta Piekarz, fotolia

Mięta należy do najstarszych ziół wykorzystywanych przez człowieka. O jej znaczeniu prozdrowotnym decydują znajdujące się w liściach olejki eteryczne z zawartością mentolu i mentonu, a także sole mineralne i witaminy. Napary z mięty służą przede wszystkim do leczenia niestrawności i skurczów żołądkowych, a także jako środek bakteriobójczy i uspokajający. Ale to nie wszystkie jej zastosowania – miętowe aromaty znajdujemy w wielu kosmetykach i w przemysłowych produktach spożywczych. I oczywiście mięta pięknie pachnie w naszych kuchniach, odkąd bez problemu można kupić doniczkowe, żywe rośliny bez względu na porę roku.

O odmianach słów kilka

Surowcem zielarskim przeznaczonym do celów leczniczych są przede wszystkim suszone liście mięty pieprzowej (Mentha piperita), która posiada najkorzystniejszą zawartość cennych składników, w tym dużą ilość olejków eterycznych – o czym świadczy niezwykle intensywny zapach wydzielany przez tę roślinę. W kuchni często używamy świeżych liści pochodzących również z innych gatunków i odmian mięty, które delikatnie różną się rodzajem i natężeniem aromatu. Duże zainteresowanie budzą także mięty z obcą, dodatkową nutą zapachową, np. owocową, czekoladową czy imbirową. Oprócz mięty pieprzowej, w sklepach i szkółkach często spotykamy miętę zieloną (Mintha spicata) o mocno karbowanych liściach. Szczególnie dekoracyjne są jej dwie odmiany – marokańska i hiszpańska. Wyjątkowe walory ozdobne posiada także mięta wonna (Mentha suaveolens) ‚Variegata’, o ciekawym, zielono-białym ulistnieniu.

Uprawa

Mięta najlepiej rośnie na wilgotnych i żyznych stanowiskach, szczególnie dobrze rozwija się w półcieniu. Jednakże bez problemu radzi sobie także na słabszych glebach i jest na tyle witalna, że wypiera inne, delikatniejsze rośliny. Zatem sadząc miętę w ogrodzie, zostawmy jej sporo miejsca do rozwoju. Przy uprawie pojemnikowej natomiast warto przeznaczyć dla niej osobną donicę i w ten sposób ochronić inne rośliny przed jej ekspansją. Kwiaty mięty są niepozorne, różowe lub białe i nie przesądzają o dekoracyjności rośliny. Ale mimo to roślina świetnie sprawdza się nie tylko w ogrodowym zielniku. Posadzona w ozdobnej części ogrodu cieszy oczy masą intensywnie zielonych liści, a poza tym szybko wypełnia wolne powierzchnie i zapewnia świetne tło dla roślin o ozdobnych kwiatach. Miętę w prosty sposób możemy rozmnożyć wiosną lub jesienią poprzez podział podziemnych rozłogów, które bardzo szybko się przyjmują. Z jednej dużej rośliny otrzymamy kilka lub nawet kilkanaście sadzonek, którymi możemy obdarować sąsiadów i przyjaciół.

W kuchni

Liście mięty bardzo wyraziście wzbogacają smak i zapach sezonowych napojów. Latem, w upalne dni, świeżo zerwane młode pędy dodajemy do mrożonej lemoniady, ponczu, kompotu – miętowy smak przyjemnie potęguje odczucie chłodu. Zimą najczęściej wykorzystujemy suszone liście, które zaparzamy samodzielnie lub wymieszane z suszonymi owocami i ziołami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *