Kwiaty jadalne – prawdziwy slow food na Twoim talerzu

Czy wiesz jak rozpoznać restaurację na dobrym poziomie? To w niej Twoje danie zostanie udekorowane świeżymi kwiatami. Ten oryginalny dodatek sprawia, że talerz staje się niezwykły. Nie każdy jednak wie, że odpowiednie dobranie, pielęgnacja i wreszcie przygotowanie kwiatów wymaga wiedzy oraz swojego rodzaju delikatności i skupienia.

Tekst: Magdalena Buczak

Zdjęcia: Fotolia

Kwiaty jadalne znane są od wieków, choć przez pewien czas o nich zapomnieliśmy. Zaczęło się robić o nich głośno wraz z coraz większą popularnością idei slow food, zero waste czy food-sharing. Nasz wzrok jest coraz częściej skierowany na środowisko, ekologię i to co wyrasta z naszej ziemi. Najprawdopodobniej w Twoim jadłospisie cały czas pojawiają się kwiaty, choć o tym do końca nie wiesz. Ich jedzenie to nie żadna nowość – brokuły, kalafiory czy karczochy to także kwiaty. Wiele roślin rosnących w Twoim ogródku czy na łące, to nie tylko dekoracja do wazonu. Ich zaletami są nie tylko walory estetyczne, ponieważ dobrze smakują, ale mają wiele witamin (A, B, C i E) oraz innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm człowieka (np. sole mineralne, makro- i mikroelementy, karoten, olejki eteryczne, białka, cukry i wiele innych).

Zanim jednak ruszycie je zbierać – kilka ważnych informacji i wskazówek, dzięki którym autorka nie będzie miała Cię na sumieniu.  Najważniejsza sprawa dotycząca kwiatów jadalnych to ich pochodzenie. Do swoich potraw wykorzystuj zawsze te, które rosną na Twoim ogródku lub w innym zaufanym miejscu. Nie zbieraj tych, które są w bliskiej okolicy ruchliwych dróg – spaliny tylko je zanieczyszczają. Nie jedz też tych, które są dostępne w hipermarketach czy kwiaciarniach. Wiadomo, że do ich uprawy użyto nawozów i pestycydów. Sięgaj za to te, które są przeznaczone do jedzenia lub z ekoupraw. Możemy to porównać do wykorzystywania resztek pokarmów – obierki z marchewki lub ziemniaka mogą Ci również posłużyć do gotowania, ale tylko w momencie, kiedy pochodzą z ekologicznych upraw. Świeżo zebrane kwiaty pakujemy do lnianego woreczka – nigdy nie używamy w tym celu plastikowych siatek. Wybieramy te nieuszkodzone i nie zapominamy o ich delikatnym, a zarazem dokładnym przemyciu. Warto za pierwszym razem zjeść ich trochę mniej i sprawdzić, czy nie wywołają alergii. Tu warto też stosować zasady dotyczące grzybów – nie jesteś pewien, czy jest trujący, nie jedz.

Jeśli zaś oczarują Cię kwiatowe potrawy, to zachęcamy Cię do założeniu Twojego jadalnego ogródka kwiatowego. Dzięki temu będziesz miał pewność co do pochodzenia danej uprawy.  Możesz założyć go dosłownie w każdym miejscu – obok uprawy warzyw, przy ziołach z ogrodu lub przy rabacie kwiatowej. Jeśli nie masz tyle miejsca, spróbuj na początek z małym kwietnikiem, tuż przy domu. Będziesz miał je zawsze pod ręką. Równie dobrze możesz je również posadzić w doniczkach na balkonie.

Jak najlepiej wykorzystać kwiaty w naszej kuchni? Zacznij od bratka, którego ziele wykorzystasz na herbatę, a płatki dodasz do potraw. Jego słodko-cierpki smak idealnie uzupełni desery, zimne napoje i syropy.

Stokrotka ma lekko miętowy smak, dlatego pasuje jako dodatek do herbaty czy zielonych smoothie. Spróbuj dodać je również do sałatek, omletów czy pieczywa. Zauważ, że płatki stokrotek są popularnym składnikiem wielu deserów.
Płatki róż to idealny składnik do konfitury. Przy czym warto wiedzieć, że przygotowanie i smak tej z białej róży jest zupełnie inny od czerwonej. Możesz z niej również przygotować syrop, który dodasz do herbaty, jogurtu czy lodów.

Kwiaty jadalne to m.in.: akacja (ale gałązki są trujące), aksamitka, bazylia, begonia, bergamotka, bez czarny (gałązki trujące), bez lilak, bratek, brzoskwinia, chaber, chryzantema, cukinia, dynia, dziewanna, dziurawiec, fasola, fiołek, frezja, fuksja, goździk, grusza, hibiskus, jaśmin, jeżyna, kabaczek, karczoch, koniczyna, lawenda, liliowiec, lipa, lucerna, magnolia, mak, malwa, mieczyk, mniszek, nagietek, nasturcja, niecierpek, ogórecznik, pelargonia, pierwiosnek, pigwa, piwonia, podbiał, róża, rumianek, słonecznik, stokrotka, storczyk, surfinia, szałwia, tulipan, wiesiołek, wiśnia, wrzos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *