Kwiaty do wąchania i do jedzenia

 

Z wazonu na talerz? Dlaczego nie! Coraz częsciej kwiaty jadalne goszczą w restauracyjnych menu. My prezentujemy przepis na sałatkę orzeźwiającą REformy Studio

 

SAŁATKA ORZEŹWIAJĄCA

Ingrediencje:
– garść kalifornijskiej trawy pieprzowej (Mizuny)
– arbuz schłodzony do temperatury 10-12°C
– kwiaty tymianku
– jadalne kwiaty „Lwie paszcze” (Antirrhinum majus L.)
– kilka listków cykorii
– 30-40 g koziego sera dojrzewającego (użyłem trzymiesięcznego, zagrodowego łomnickiego aromatyzowanego goździkami)
– jadalne kwiaty storczyka
– grubo mielony czarny pieprz
– różowa sól himalajska
– łyżka nierafinowanego oleju lnianego

Arbuza pokroić w cienkie plastry, ser w płatki. Wszystkie składniki układać warstwowo na schłodzonym talerzu. Sałatkę posypać pieprzem i odrobiną soli. Polać olejem lnianym lub podawać olej w postaci cukrowych, molekularnych ampułek czy tulei.

2

3

 

 

Maciej Jóźwicki, szef kuchni REforma Studio

4

Ideą mojej kuchni jest wielopłaszczyznowe dostarczanie przyjemności. Goście prowokowani są do zmiany postrzegania jedzenia poprzez równoczesne pobudzanie zmysłu smaku, zapachu, wzroku, dotyku, traktowania go jako rytuał. Sensualność dań komponuję w oparciu o moje szczególne zainteresowanie kuchnią molekularną i naukowymi rozwiązaniami, co zmusza mnie do wybitnej prostoty i dbałości. Z wykształcenia jestem projektantem wzornictwa. REforma Studio, w którym pracuję stwarza mi szerokie możliwości ekspresji. To restauracja, która wciąż poszukuje i zgłębia nowe połączenia kuchni i sztuki, designu, smaku, doznań, aktywności. Bazując na lokalnych, sezonowych produktach, z wykorzystaniem aromatycznych ziół i jadalnych kwiatów, hołdując zapomnianym smakom, czerpiemy inspirację ze wszystkiego, co można nazwać realnością. Oczekuję, że niedługo przekroczymy tę granicę…

Zdjęcia: Leszek Szmyd

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *