Kulinarnym szlakiem dworów i pałaców

Szlaki turystyczne już nie kojarzą się nam tylko z pieszymi górskimi wędrówkami. Coraz częściej prezentują nam nowe kierunki  podróży – i to nie tylko tej turystycznej. Poza widokami w pamięci pozostają smaki, aromaty i wspomnienia kulinarnych doznań, które wyróżniają miejsca i spotkanych ludzi. Takich miejsc, z duszą i klimatem warto poszukać również na Pomorzu. Szlak dworów i pałaców skrywa mnóstwo opowieści, a serwowana w tych obiektach  kuchnia doskonale uzupełnia historię o tradycje kulinarne regionu. Jesień sprzyja podróżom, zwłaszcza tym z charakterem, zatem do zobaczenia na kulinarnym szlaku Pomorza.

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Jasińska / www.kulinarnenawigacje.pl

Zdjęcia: Łukasz Stafiej / www.pomorskie-prestige.eu 

Pałac Poraj – oaza spokoju

Pałac w Poraju jest zabytkowym obiektem o ponad 100-letniej historii. Zachował on swoje oryginalne wnętrza, dzięki czemu można tu się przenieść w czasie do lat 20. XX w. Pałac otula ponad 8 ha magicznego parku, który otoczony jest stawami,  mnóstwem drzew oraz bujnymi ogrodami.

Gospodarze Pałacu Poraj prowadzą to miejsce z myślą o gościach szukających nowoczesnych wygód, ale również dobrej tradycyjnej kuchni, gdzie króluje szef Leszek Kaźmierczak. Restauracja bazuje na produktach pochodzących z własnego ogródka. To tutaj szef kuchni osobiście pielęgnuje swoje uprawy i ich dogląda, które przygotowane z pasją i miłością do gotowania, serwuje swoim gościom. Kuchnia zachwyca polskimi specjałami oraz własnym wyrobem staropolskich kiełbas i wędlin. Menu jest bardzo dobrze dopracowane, a lokalni dostawcy dbają, by dostarczane przez nich produkty były najwyższej jakości. Mile widziane są tutaj rodziny z dziećmi, które znajdą w Poraju dużo przestrzeni do aktywnego wypoczynku. Unikalny spokój, śpiew ptaków oraz natura na wyciągnięcie ręki to zaledwie ułamek przyjemnych doznań w Poraju.

Pałac Ciekocinko – nadmorski luksus

Pałac położony jest w kaszubskiej miejscowości o takiej samem nazwie. Przekraczając bramę wjazdową nagle ma się wrażenie, że człowiek trafia do innego świata. Jest po prostu zachwycająco pięknie i czas staje tu w miejscu. Wszechobecna cisza i spokój wywołują przyjemne dreszcze, a

otoczenie pałacowe wraz ze stadniną koni powoduje, że pragnie się tu zostać na zawsze. Tutaj w każdym miejscu czuć pasję, z jaką właściciele odtworzyli epokę, coś niesamowitego i magicznie majestatycznego. To rzeczywista podróż w czasie pierwszą klasą.

Do dyspozycji gości jest klimatyczna herbaciarnia, pałacowe bistro, ale perełką tego miejsca jest restauracja 1906 Gourmet Restaurant, która jest jedną z najlepszych restauracji na Pomorzu. Szef kuchni, Paweł Dołżonek, pracował wcześniej w znakomitej, dwugwiazdkowej tokijskiej

restauracji Narisawa. Na talerzach widać połączenie naszych polskich najlepiej wyselekcjonowanych produktów z kunsztem wschodnich technik kulinarnych. Pałacowa piekarnia sama wypieka francuskie bułeczki briosche podawane jako mała francuska przystawka zwana amuse bouche. Serwowana polska troć z burakiem z barszczu rozpływa się w ustach. Przygotowywana jest metodą tzw. mi-cuit, czyli na pół surowa, jak sushi. Wszystkie pozycje w karcie składają się z polskich produktów, z których szef kuchni tworzy dzieła sztuki. Do każdego dania obsługa kelnerska dobiera idealne wino, pochodzące z pałacowej piwniczki. Kryją się tam też mocniejsze alkohole, w sumie ok. 140 rodzajów win, whiskey i koniaków.

Karta z menu degustacyjnym zapiera dech w piersiach. Wszystkie składniki tak idealnie do siebie pasują, że zmysły wciąż chcą więcej i więcej. Teren Pałacu Ciekocinko jest tak obszerny, że zapewnia kucharzom mnóstwo produktów z pałacowego ogródka. W daniach wykorzystywane są pałacowe kurki, podgrzybki i borowiki, których pełno jest w tutejszych lasach. Zioła, kiełki oraz wszelkiego typu szczawiki dostępne są na wyciągnięcie ręki niemalże pod kuchennym oknem restauracji. Wszystko to właśnie sprawia, że restauracja 1906 Gourmet jest tak niezwykła, a jednocześnie taka prawdziwa.

Pałac oferuje atrakcyjne oferty pobytowe z różnymi atrakcjami. W czasie świąt sala balowa zmienia się w miejsce idealne do świątecznej uczty, a klimatyczna pałacowa biblioteczka zapełnia się gośćmi, gdzie przy kominku czyta się książki i spędza czas z rodziną. To miejsce najwyższej klasy, dla gości ceniących wypoczynek na najwyższym poziomie.

Pałac w Rzucewie – średniowieczny pałac zwany zamkiem

Zespół pałacowo parkowy w Rzucewie zlokalizowany jest nad samym morzem zaledwie 20 km od Gdyni. Krajobrazowy park z XVIII wieku, który otacza pałac ma charakter ogrodu romantycznego z mnóstwem zieleni i drzew, gdzie znaleźć można spokój i ukojenie z dala od codziennego zgiełku. W romantycznych wnętrzach pałacowych znajdują się urokliwe małe komnaty biesiadne, gdzie często dochodzi do oświadczyn czy zaślubin. Obecnie w pałacu w Rzucewie funkcjonuje elegancki hotel oraz restauracja i kawiarnia. Kuchnia pałacowa specjalizuje się w daniach staropolskich, gdzie szef kuchni Krzysztof Barwiński przygotowuje dania z największym dostojeństwem. Żurek w chlebie, czy kaczka pieczona to tylko początek staropolskiej historii kulinarnej tego miejsca.

Pałac w Gdyni – Quadrille Hotel z magicznej bajki

Quadrille to ekskluzywny kompleks pałacowo-parkowy, który łączy w sobie naturę, historię i bajeczną nowoczesność. Właściciel pałacu postanowił urządzić w nim ekskluzywny, butikowy hotel z restauracją, częścią konferencyjną i spa. Pałac zapewnia swoim gościom 11 apartamentów, gdzie każdy z nich urządzony jest w innym niepowtarzalnym stylu. Pałacowe wnętrza inspirowane są Alicją w krainie czarów. Każdy detal, szczegół, element wystroju przywodzi na myśl właśnie ten magiczny, pełen iluzji i czarów świat. Jest to idealne miejsce dla osób ceniących sobie spokój i ciszę, gdzie w pałacowym SPA z basenem, najlepsi specjaliści dobierają zabiegi zgodnie z potrzebami swoich gości. Hotel posiada również bogatą ofertę konferencyjną, która sprawia, że szkolenia biznesowe są dużo atrakcyjniejsze i towarzyszy im wyjątkowa atmosfera.

W hotelowych wnętrzach mieści się wyjątkowa restauracja Biały Królik, gdzie swoje pomysły kulinarne wciela w życie szef kuchni Marcin Popielarz, zdobywca nagrody Gault&Millau  2017 jako jeden z najlepszych szefów kuchni Północnej Polski.

Niesamowitość tego miejsca podkreśla bajkowa aranżacja oraz zaskakujące, niebanalne połączenia smaków, jakie znajdujemy na talerzu. Restauracyjna piekarnia wypieka dla swoich gości cudowne chleby – ze śliwką czy z pestkami dyni. Hitem restauracji, i to nie tylko podczas świąt jest barszcz czerwony z kiszonym hibiskusem, który zaskakuje gości swoim smakiem i aromatem. Deser, dzięki któremu szef Marcin Popielarz dostał nagrodę Gault&Millau, to zaskakująco pyszne połączenie topinamburu z fermentowanym czarnym bzem.

Wszystkie struktury i faktury w daniach idealnie się komponują tworząc jedną cudowną harmonię. Specjalnością szefa kuchni są receptury zamknięte w obrębie województwa pomorskiego, gdzie produkty dostarczają tylko lokalni dostawcy. Jest to gwarancja wysokiej jakości potraw, co czyni to miejsce jeszcze bardziej atrakcyjnym.

Więcej informacji o pomorskich kulinariach i pałacach znajdą Państwo na www.pomorskie-prestige.eu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *