Kulinarne inspiracje na Wielkanoc

Już niedługo święta Wielkiej Nocy. Jak co roku chcemy aby święta przebiegały spokojnie, w rodzinnej atmosferze. Wspólnie z najbliższymi zasiadamy przy świątecznym stole i jemy pyszne potrawy, które przygotowaliśmy.

A co najlepiej przygotować na święta, aby zaskoczyć naszych najbliższych? Firma Lazur przygotowała kilka kulinarnych inspiracji, które idealnie wpisują się w wielkanocny klimat 🙂

 

Żurek na mleku z kminkiem i Lazurem

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 500 ml ciepłego mleka 3,2%
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka wody
  • kilka plastrów boczku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować szklankę wody, dodać zakwas.
  2. Wlać mleko, doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Gotować przez 5 minut.
  3. Do szklanki wlać śmietanę i hartować ją, dodając stopniowo po jednej łyżce gorącej zupy. Gdy śmietana będzie ciepła, przelać ją do garnka i chwilę gotować.
  4. Podawać z pokruszonym serem pleśniowym Lazur Turkusowy lub dodatkowo z podsmażonymi plastrami boczku. Posypać koperkiem.

Lazurowe jajka w orzechowej skorupce

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 10

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka przeciąć na połowy. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyjąć żółtka i białka.
  2. Żółtka i białka posiekać, połączyć ze startym na tarce serem pleśniowym Lazur Złocisty, pietruszką, surowym jajkiem, solą i pieprzem.
  3. Masę jajeczną przełożyć z powrotem do skorupek.
  4. Orzechy rozdrobnić i wymieszać z tartą bułką. Każde napełnione jajko obficie posypać z wierzchu orzechami i docisnąć, aby posypka się przykleiła.
  5. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temperaturze 175°C.

Wykwintny deser serowy z gruszką

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 twarde gruszki średniej wielkości
  • masło
  • tarta bułka
  • orzechy lub migdały do posypania

Sposób przygotowania: 

1.Twaróg wymieszać z pokruszonym serem pleśniowym Lazur Błękitny. Po kolei dodawać żółtka, mąkę i cukier.

  1. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.
  2. Gruszki obrać, pozostawiając ogonki.
  3. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wlać masę serową, w środek włożyć gruszkę.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, przykryć papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier.
  5. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Można podawać z posypką orzechową lub płatkami migdałowymi.

Zdjęcia i przepisy: www.lazur.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *