Kuchnia w rytmie Slow

Zainspirowana tym, jak Uber, Bla bla car oraz Airbnb wykorzystują nowoczesne technologie do zbudowania alternatywy dla tradycyjnego transportu taksówkami czy branży hotelowej, w marcu 2015 r. Marta Bradhsaw postanowiła przy pomocy nowoczesnej platformy internetowej, stawić czoło tradycyjnemu modelowi konsumpcji na rynku restauracyjnym. Założyła Eataway. Alternatywa dla restauracji
Eataway to największa w Polsce platforma typu social dining, oferująca alternatywę dla posiłku w restauracji. Po półtora roku działalności serwis, który został stworzony w Krakowie przez zespół kilku osób, działa w kilkunastu językach. Do tej pory domowi kucharze ugościli parę tysięcy osób. Najwięcej w Krakowie, gdzie narodził się pomysł na karmienie obcych w domach.

13315524_1584991855125384_6424208194078747931_n

Po kilku miesiącach prosta strona została przeniesiona do zaawansowanej technologicznie i profesjonalnej platformy internetowej, opracowanej przez Willa Abbotta – web dewelopera i udziałowca. Aktualnie serwis umożliwia samodzielne zarządzanie kontem, planowanie i publikację oferowanych posiłków oraz innych wydarzeń kulinarnych. System działa też tak, by zachęcać kucharzy do budowania lokalnej społeczności. Nowoczesne technologie w służbie zdrowia i dobrego jedzenia? Kucharze Eataway proponują domową ucztę, podczas której zaproszeni nieznajomi, niejednokrotnie turyści (ale też np nieznajomi sąsiedzi) spróbują nie tylko lokalnej, domowej kuchni, ale też zapoznają się z lokalną kulturą. Wg niektórych opiniotwórczych magazynów tego typu doświadczenia to nowy trend w międzynarodowej turystyce kulinarnej.Z kolei wg innych badań wspólne jedzenie jest jedną z gwarancji zdrowia i przyczynia się do utrzymania dobrej kondycji.

13329333_1584992091792027_534716497657618631_o

W Eataway przy stole i domowej zastawie zasiadają ludzie z wielu krajów, rozmaitych profesji, w różnym wieku. Mimo różnic okazuje się, że wspólne biesiadowanie może łączyć hipstera z Amsterdamu z siedzącą naprzeciw amerykańską emerytką. Eataway to bowiem nie ekskluzywny klub kolacyjny dla snobistycznych gości, tylko miks smacznego jedzenia i przyjaznej atmosfery. Stawia na luz, kontakty międzyludzkie i konwiwialność.

13315801_1584992271792009_4191163786977263947_n

Goście jedzą w duchu slow, a kucharze gotują swoje posiłki przeważnie na bazie produktów zakupionych na lokalnym targu. Ale…ponieważ “lokalsi” to nie tylko autochtoniczni mieszkańcy miasta, lecz też ekspaci, stąd na portalu do wyboru posiłki z różnych stron globu, jak choćby indyjska kolacja, koreański lunch albo bliskowschodnie śniadanie. Małe jest piękne Zespół Eataway to zaledwie parę osób. Małe jest nie tylko piękne, ale i wielkie – uważa współzałożyciel, Mark Bradshaw.

1044267_1556597684631468_648722486669603303_n

Praca w małym zespole pozwala na sprawną wymianę myśli i pomysłów, podejmowanie decyzji i ich realizację w ciągu kilku dni. Tak stało się z decyzją o przetłumaczeniu serwisu na inne języki, wprowadzeniu płatności on-line, przycisku “on request” czyli “na zamówienie”, pozwalającego na zamówienie posiłku czy warsztatów u konkretnego kucharza. A ostatnio dań na wynos.
***
Gdyby nie internet, taka forma nawiązania znajomości byłaby niemożliwa. Dzięki portalowi gościem może być nie tylko turysta, ale też inny lokals – taki sąsiad niekoniecznie zza ściany. Dla ekspatów, często żyjących w zamkniętym kręgu, to możliwość poznania „tubylców”, na których prawdopodobnie nigdy nie trafiliby, gdyby nie Eataway. Domowa kolacja może być początkiem dłuższej znajomości.

Tekst i zdjęcia: materiały prasowe