Kim jest polski foodie?

 Top Chef, Master Chef, Ugotowani, Kuchenne rewolucje… Ogromne zainteresowanie, jakie budzą dzisiaj programy kulinarne sprawia, że z pozoru nie ma wątpliwości – Polacy zakochali się w gotowaniu.

Top Chef, Master Chef, Ugotowani, Kuchenne rewolucje… Ogromne zainteresowanie, jakie budzą dzisiaj programy kulinarne sprawia, że z pozoru nie ma wątpliwości – Polacy zakochali się w gotowaniu. Pytanie, w jakim stopniu nasz telewizyjny zapał przekuwamy w realne, kuchenne działania. I czy kulinarna kreatywność Polaków nie kończy się wraz z wyłączeniem telewizorów?

2

Kim jest polski foodie?

Nie sposób tego stwierdzić, nie próbując wcześniej zastanowić się, kim jest „polski foodie”. Pytanie tylko kim jest osoba opisana tym obco brzmiącym słowem? Bo o ile słysząc „smakosz”„łasuch” czy po prostu „żarłok”, przed naszymi oczami niemal od razu pojawia się określony typ entuzjasty kulinariów, o tyle słowo „foodie” mówi niewiele.

Jak podaje portal natemat.pl foodie, to według definicji osoba o określonych preferencjach kulinarnych. Można założyć, że wyznaje ona zasady zbliżone do slow food. A zatem stara się odkrywać nowe smaki, docenia tradycyjne, regionalne przysmaki,  celebruje zarówno moment przygotowania posiłku jak i samego jedzenia, na bieżąco stara się wzbogacać swoją wiedzę na temat kulinariów.

3

Zanim coś kupi w supermarkecie, długo studiuje etykietę. Foodie jest więc także świadomym konsumentem.

– Foodie jest wyznawcą foodyzmu, czyli religii w której bogami są szefowie kuchni, świątyniami są dobre restauracje, a przepisy kulinarne świętymi księgami. Autorem pojęcia foodie jest Paul Levy, który wspólnie z Ann Barr napisał książkę „The Official Foodie Handbook”. Levy zapewne zdziwiłby się, gdyby zobaczył wyniki badań ilustrujących, kim jest polski foodie. A właściwie „jedzeniak”, bo do foodie, ten obraz kompletnie nie pasuje – pisze na portalu natemat.pl Krzysztof Majak.

I tak polscy foodsi polecają sobie miesjca, gdzie można dobrze zjeść, wymieniają się przepisami, informują o lokalnych targach żywności regionalnej, ostrzegają przed podejrzanymi dostawcami i podróbkami, niekiedy wspólnie gotują. Na Facebooku od kilku lat działa prężnie profli polskich foodie – niewielki, bo członkowie sami decydują kogo przyjąć do grupy.

Foodie można spotkać w stolicy na zakupach w Koszykach,  na Bio Bazarze czy żoliborskim Targu Śniadaniowym, bo to jednak wciąż warszawski trend.

4

Gdy podczas badania zapytano 505 osób kim jest polski foodie okazało się, że to kobieta z wyższym wykształceniem w wieku od 25  do 34 lat, z reguły mieszkająca w dużym mieście. Polski foodie najczęściej jada posiłki przygotowane przez siebie w domu, a gotuje dla rodziny oraz swoich najbliższych. Według badania polski foodie gotuje wszystko to, co polskie i włoskie, od czasu do czasu sięgając po bardziej odległe smaki – z kuchni chińskiej, meksykańskiej, amerykańskiej i francuskiej. O doborze dań nie decydują jednak ulubione smaki, miejsca czy szefowie kuchni, a przepisy pochodzące z… internetu lub z głowy. Dania gotowane przez polskich foodie przygotowywane są z tego, co aktualnie znajduje się w lodówce…

Zdjęcia: Ryszard Waniek, www.shutterstock.com

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *