Kasztanowy sad

We Włoszech i Francji uchodzą za potrawę narodową. W Paryżu najlepsze są na placu Pigalle. Z ich bardziej popularnych kuzynów jesienią masowo powstają zabawne ludki. Kasztany jadalne są niezwykłym przysmakiem, a rodzą je dostojne i długowieczne drzewa, które sam możesz wyhodować z nasion.

Mówiąc „kasztany” najczęściej mamy na myśli nasiona kasztanowców, pospolitych drzew prześladowanych przez małego i niebezpiecznego szkodnika, szrotówka kasztanowcowiaczka. Na szczęście dla prawdziwych kasztanów, czyli kasztanów jadalnych, owad ten nie stanowi zagrożenia. Co ciekawe, oba gatunki wytwarzające kasztany nie są ze sobą spokrewnione mimo uderzającego podobieństwa swoich nasion.

Drzewa kasztanowe kwitną w czerwcu i lipcu, a w ślad za drobnymi żeńskimi kwiatami zawiązują się gromadnie kasztany osłonięte wyjątkowo kolczastymi i nieprzyjemnymi w dotyku okrywami. Nasiona często występują parami i trójkami. Kasztany jadalne w naszych warunkach klimatycznych zaczynają spadać z drzew późno, bo dopiero od października, a więc nie zawsze zdążą całkowicie dojrzeć przed pierwszymi przymrozkami. Niewielki spadek temperatury nie jest jednak dla nasion szkodliwy. Wręcz przeciwnie – jeśli kasztan nie trafi na ruszt, ale ma za niego wyrosnąć nowe drzewo, umiarkowany zimowy chłód będzie mu niezbędny do wykiełkowania.

Świeże kasztany pojawiają się w sprzedaży w październiku i listopadzie. Można je poznać po jasnobrązowej, błyszczącej skórce. Stare kasztany są nie tylko ciemniejsze i matowe; po ściśnięciu w palcach ich skórka zapada się i od razu można wyczuć, że miąższ jest wyschnięty i skurczony. Takie kasztany nie tylko nie będą smaczne, ale też z pewnością już nie wykiełkują.

Z lodówki do doniczki

Uprawę własnego drzewa wyhodowanego z kasztana zacznij jesienią. Świeże nasiona namocz przez 1-2 dni w letniej wodzie a następnie włóż do foliowego woreczka wypełnionego wilgotnym mchem. Zamknięty woreczek umieść w lodówce i w temperaturze około 5°C przechowuj przez najbliższe dwa miesiące lub do czasu, kiedy zauważysz, że kasztany pękają i zaczynają wypuszczać swój pierwszy korzeń. W czasie „zimowania” kasztanów w lodowce zaglądaj do nich od czasu do czasu a jeśli pojawi się pleśń natychmiast wymień mech na świeży. Podkiełkowane czy nie, w lutym kasztany powinny już trafić do doniczek. Wybierz pojemniki o głębokości przynajmniej 10-15cm (koniecznie z otworami w dnie), napełnij je uniwersalną ziemią ogrodniczą i na głębokości równej średnicy nasiona (około 2cm) posadź po jednym kasztanie w każdej doniczce. Często nie wszystkie nasiona kiełkują, dlatego jeśli chcesz mieć pewność, że doczekasz się kasztanowej sadzonki wysadź przynajmniej kilka kasztanów. Jeśli zaś wiosna zaskoczy cię nadmiarem sadzonek, zawsze możesz podarować ich nadmiar sąsiadom. Rosnące w sąsiedztwie kasztany w przyszłości będą się wzajemnie zapylać a dzięki temu będą też rodzić więcej nasion.

Kiedy kasztany zaczną kiełkować ich początkowy wzrost może być niemal błyskawiczny – w zaledwie kilka tygodni urosną nawet do 20cm wysokości. Po okresie szalonego wzrostu zwolnią nieco tempo, aż całkowicie zatrzymają swój wzrost jesienią. Zanim przesadzisz sadzonki z doniczek na ich miejsca docelowe przez pierwsze 2-3 lata zimuj kasztany w miejscu osłoniętym od mrozu a później dobrze zabezpieczaj sadzonki rosnące w gruncie. Nawet jeśli szczytowe gałązki przemarzną, wiosną roślina wciąż może wydać nowe pędy wyrastające z bryły korzeniowej. Dorosłe drzewo będzie znacznie bardziej odporne na mróz, szczególnie gdy posadzisz je w zacisznym miejscu, np. pomiędzy budynkami. Tam nie zagrożą mu mroźne i porywiste zimowe wiatry.

Na pierwsze własne kasztany będziesz musiał poczekać przynajmniej… 20 lat. Nie warto się tym jednak zniechęcać, wszak kasztanowe drzewa są bardzo ozdobne, szczególnie jesienią, kiedy ich liście pokrywają się bursztynem i ochrą. Szczególną ozdobą są także ich kwiatostany, a później – tak bardzo wyczekiwane – smaczne kasztany. Czy znajdziesz dla nich miejsce w swoim ogrodzie?

Tekst: Łukasz Skop

Zdjęcia: fotolia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *