Jedno jabłko codziennie… 

 …trzyma lekarza z dala ode mnie! To polska wersja popularnego brytyjskiego przysłowia, o którym przypomnieliśmy sobie w momencie, gdy polskie jabłko niemal z dnia na dzień zostało gwiazdą. Jabłka są zdrowe – dzięki dużej zawartości pektyn regulują trawienie, poprawiają przemianę materii, chronią przed miażdżycą naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu, oczyszczają organizm z toksyn i wolnych rodników (odpowiedzialnych za proces starzenia się i rakowacenia komórek), a ostatnie badania dowiodły, że zbawiennie działają  także na mózg: zwiększają koncentrację i poprawiają pamięć.

2

Jedzmy jabłka. A jeśli macie ochotę poeksperymentować w kuchni koniecznie sięgnijcie po nową książkę Elizy Mórawskiej „O Jabłkach”. Autorka jednego z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych wydała w czerwcu swoją drugą książkę – o jabłkach właśnie. Książka wygląda przepięknie: część nakładu została wydrukowana na ekologicznym papierze, do produkcji którego obok celulozy wykorzystano obierki z jabłek (niestety, ta limitowana edycja już się sprzedała), a za tło zdjęć Krzysztofa Kozanowskiego posłużyły klimatyczne wnętrza kuchni w mazurskiej Starej Szkole na Wzgórzach Dylewskich. Wydana w małym, raczkującym wydawnictwie nie jest tania (od 50 zł w górę), ale jest bardziej prezentem – dla siebie, lub przyjaciół – który miło mieć w domu, niż zwykłą książką.

3

„O jabłkach” to nie tylko 40 przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery, ale też i bardzo osobiste wspomnienia. I pewność, że polskie jabłka będą miały kolejne pokolenia wielbicieli.

„O jabłkach” Eliza Mórawksa

Wydawnictwo Full Meal

Zdjęcia: Marek Pietroń, materiały prasowe, Fotolia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *