Jak pożeniłam polski smak z włoskim stylem 

 W swoich prywatnych kulinarnych poszukiwaniach zapewniłam fasoli wrzawskiej zacne, sezonowe towarzystwo malinowych pomidorów oraz oscypka z owczego mleka. Punktem wyjścia podczas przygotowań było risotto, czyli potrawa przyrządzana z ryżu arborio, charakterystyczna dla tradycji włoskiej, ale ukochana przez wiele europejskich kuchniFasola wrzawska z oscypkiem

 

Składniki dla 4-5 osób

  • 2 szklanki ugotowanej i obranej fasoli wrzawskiej
  • 1 por (biała część)
  • 2 szklanki pęczaku
  • 2 duże malinowe pomidory
  • 1 l warzywnego wywaru
  • 1/2 szklanki utartego oscypka
  • 1 łyżka czarnuszki
  • sól wędzona, chilli

2

3

4

5

 

W swoim daniu zamiast ryżu użyłam mniej wyszukanego, ale bardzo aromatycznego, jęczmiennego pęczaku. Na kilku łyżkach oleju rzepakowego poddusiłam pokrojoną w kosteczkę białą część pora, następnie dodałam przepłukaną w zimnej wodzie i odcedzoną na sicie kaszę. Całość przez kilka minut podsmażałam, aż każde ziarenko błyszczało od oleju. Potem przyszedł czas na szklaneczkę alzackiego rieslinga, pokrojone w kostkę, pozbawione skórki pomidory oraz czarnuszkę. Gdy płyn odparował, uzupełniłam braki dolewając chochlę warzywnego wywaru. Czynność powtarzałam parokrotnie, aż do uzyskania upragnionej lekko stawiającej opór konsystencji. Danie wykończyłam tartym oscypkiem, szczyptą chilli, łyżką masła oraz ugotowaną zawczasu główną bohaterką przedstawienia, czyli fasolą wrzawską. Jako pierwszoplanowa postać wymagała oddzielnego przygotowania. Najpierw moczenie przez noc w zimnej wodzie, następnie gotowanie i na koniec łuskanie. Wysiłek przy tak szlachetnej naturze jest nieunikniony i stanowczo opłacalny. Potrawą ugościłam smakoszy odwiedzających Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku…

6

TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler                                                                 

Kreatywny duet zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym

7

 

Artystyczne dusze:

Ona: projektantka form przemysłowych – absolwentka poznańskiego UAP-u.

On: grafi k po kulturoznawstwie.

Ona: bezglutenowa wegetarianka z Warmii.

On: ordynarny wielkopolski mięsożerca.

Członkowie Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Właściciele studia kulinarno-projektowego „Bułka z Masłem”. Zajmują się zarówno projektowaniem graficznym i architekturą wnętrz, jak i projektowaniem przyjęć – od stylizacji, poprzez dobór odpowiedniej muzyki, aż po scenografię. Najważniejsze jednak zawsze jest jedzenie i kontakt z ludźmi.

Uwielbiają wyzwania – czy to skomponowanie świątecznej karty dla zaprzyjaźnionej restauracji, czy stworzenie jednodniowego lokalu na Restaurant Day, tematycznego pikniku dla przyjaciół, identyfikacji wizualnej dla niewielkiego bistro…

Przygotowują również domowe przetwory i wyjątkowe kulinarne prezenty (jak na przykład bezglutenowe słodycze).

Zdjęcia: Tomasz Seidler, Bułka z Masłem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *