Food Restar, czyli nie marnuj żywności

Projekt Food Restart tworzony przez, jak sami siebie określają, grupę zwariowanych studentów, którzy nie mają już dłużej ochoty biernie patrzeć na problem marnotrawienia jedzenia. Problem ten w ostatnim czasie urósł już do skali globalnej, dlatego tak ważnym jest aby zacząć działać i podsuwać alternatywne rozwiązania

W jaki sposób rozwiązać problem marnowanego jedzenia? Z pewnością nie jest to łatwe zadanie i należy poświęcić trochę czasu aby zapoznać się ze skalą i skutkami wyrzucania żywności. Studenci, którzy, poniekąd przypadkowo, spotkali się na zajęciach „Projekt zmiany społecznej” mają plan, dzięki któremu świadomość choć części społeczeństwa zostanie podniesiona i sukcesywnie będą oni wcielać w życie udzielone przez nich wskazówki. A wiele robić nie trzeba, wystarczy kierować się kilkoma naczelnymi zasadami aby w znacznym stopniu zniwelować ten problem.

1

Alternatywne rozwiązania, zapobiegające wyrzucaniu jedzenia to:

– rozsądne planowanie zakupów żywnościowych,

– odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych,

– wykorzystywanie w kreatywny sposób wczorajszego obiadu do ponownego spożycia.

Czy to tak wiele?

Pomysłodawcy Food Restart prowadzą także warsztaty dla najmłodszych w przedszkolach i szkołach podstawowych. Warto ten nawyk kształtować już od dziecięcych lat.

Koniecznie odwiedźcie stronę Food Restart i zapoznajcie się z ideą slow food.

2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *