Folwark Kamyk – wiejsko, smacznie i z kulturą.

W malowniczym zakątku Jury Krakowsko-Częstochowskiej, we wsi położonej nad rzeczką Kocinką, mieści się Folwark Kamyk. Inspiracją do jego stworzenia było wspomnienie smaku ciepłego chleba i ciasta, które piekły nasze mamy i babcie. To tutaj w spokojnym otoczeniu pośród pól, przypomnimy sobie dawne tradycje, wrócimy do kultury wiejskiego jedzenia i skorzystamy z uroków wsi w naszym zabieganym, wypełnionym pracą i obowiązkami świecie.

Folwark Kamyk to miejsce dla wielbicieli idei slow food, stworzone z myślą o kultywowaniu i nauczaniu kultury jedzenia. Goście folwarku nie tylko mogą posmakować tradycyjnych wyrobów staropolskiej kuchni, ale przede wszystkim aktywnie uczestniczyć w przygotowywaniu żywności w naturalny sposób w specjalnych chatach tematycznych. To tutaj w Chacie Chleba zobaczymy cały proces powstawania i wypieku prawdziwego chleba w piecu sabatnikowym opalanym drewnem czy pieczeniu podpłomyka. To tutaj usmażymy prawdziwe domowe konfitury, uwędzimy rybę czy mięso, zobaczymy jak wygląda proces palenia kawy. Ten przygotowany dla gości skansen z chatami wyposażonymi w stare maszyny i urządzenia rolnicze, a także dawne sprzęty gospodarstwa domowego czynny jest od piątku do niedzieli, a w pozostałe dni można zjeść tu prawdziwy wiejski, domowy posiłek.

Specjalnością Folwarku są regionalne prażonki, pieczona gęś, wspomniany już chleb pieczony jak dawniej, wyśmienite lody robione na miejscu i ciasto drożdżowe, z którego słynie firma Consonni, docenione przez ogólnoświatową organizację Slow Food i wyróżnione godłem Teraz Polska. Przygotowana przez Folwark Kamyk przystawka, czyli pasztet z gęsi podawany z chlebem z sabatnika oraz danie główne – gęś pieczona z ziemniakami z parownika, modrą kapustą i sosem czosnkowym uzyskały wyróżnienie kapituły w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów.

Folwark posiada własne ujęcie świeżej, pitnej wody. Do dyspozycji gości jest pięć nowych domków z łazienkami oraz apartament mieszczący się w odrestaurowanym wnętrzu starej chaty. Na terenie folwarku poza miejscem na ognisko, polem namiotowym, placem zabaw dla dzieci, a także wieżą widokową, jest też specjalna estrada, gdzie w weekendy odbywają się potańcówki z muzyką na żywo i występy artystów. Atrakcją dla najmłodszych jest małe gospodarstwo, w którym zobaczyć można gęsi, kury zielononóżki, indyki, perliczki, kaczki i inne wiejskie ptactwo. Jest też rodzina owiec i kóz, świnie, króliki, alpaki i ulubieniec wszystkich gości, osiołek Kacper.


Folwark czynny jest od kwietnia do października. W upalne dni można tu odpocząć na świeżym powietrzu, zabierając ze sobą koc i urządzając sobie piknik. To tutaj celebrować można Dzień Świniobicia, Dzień Kaczki czy Dzień Kury z domowym rosołem i kluskami robionymi na miejscu. W Folwarku odbywają się różne festiwale, jak choćby pierwszy edukacyjny Festiwal Kawy Specialty w Polsce czy biesiady dożynkowe dla mieszkańców Kamyka i okolic. To tutaj miło spędzisz czas, a Twój niedzielny obiad zawsze będzie „czekał na piecu”.

Tekst: Joanna Pecold

Zdjęcia: Folwark Kamyk www.sklep.consonni.pl 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *