Doniczkowa palma daktylowa

Gwiazdka pachnie piernikiem, kubkiem gorącego kakao i słodkimi bakaliami, które w okresie zimowym chętnie wykorzystujemy do przygotowania aromatycznych wypieków. Wyjątkowym  zimowym przysmakiem są też daktyle – pełne słodyczy jagody z rozgrzanych słońcem palmowych gajów. Taki minigaj możesz też założyć na własnym parapecie wysiewając w doniczce zebrane z daktyli nasiona.

Tekst: Łukasz Skop

Zdjęcia: Fotolia

Głównym obszarem uprawy daktylowca właściwego, powszechnie nazywanego też palmą daktylową (Phoenix dactylifera), są Sahara i Bliski Wschód. Daktylowce uprawia się już od około 5000 lat, więc obecnie ani forma dzika tych palm, ani ich ojczyzna nie są znane. Nasiona palmy daktylowej do własnoręcznego wysiewu możesz otrzymać z zakupionych w sklepie bakalii – suszonych lub świeżych daktyli. Takie nasiona kiełkują zazwyczaj bardzo dobrze, chociaż długo. Na pojawienie się pierwszego liścia trzeba poczekać około trzech miesięcy. Przed wysiewem namocz oczyszczone z resztek słodkiego miąższu nasiona przez dobę w ciepłej wodzie, a później wysiej do doniczki napełnionej specjalną ziemią do uprawy palm lub uniwersalną ziemią ogrodniczą zmieszaną z piaskiem w proporcji 2:1. W jednej doniczce o średnicy 20 cm wysiej około dziesięciu nasion wciskając je pionowo w ziemię na głębokość kilku centymetrów. Palmy wytwarzają zazwyczaj długie, palowe korzenie, dlatego już od samego początku uprawy (a później przy każdym kolejnym przesadzaniu) należy im zapewnić jak najgłębsze doniczki, które powinny mieć większą wysokość niż szerokość. Idealnie nadają się do tego celu smukłe, ozdobne donice przypominające kształtem wazony. Po wysiewie nasion dokładnie podlej ziemię i ustaw doniczkę w ciepłym i słonecznym miejscu. Nie pozwól ziemi wyschnąć i cierpliwie czekaj na pierwszy liść – długi i wąski, przypominający liść trawy. Kolejne będą do niego bardzo podobne, ponieważ dopiero nieco starsze daktylowce zaczynają wydawać pierzaste, okazałe liście tak charakterystyczne dla dorosłych palm.

Pielęgnacja palmy daktylowej

W naturalnych warunkach palmy daktylowe potrafią zaowocować pierwszy raz już po czterech-sześciu latach uprawy, w warunkach domowych zdolność do zakwitnięcia osiągają przeważnie po kilkunastu latach od wykiełkowania nasion. Doniczkowe daktylowce, chociaż są niezwykle ozdobnymi roślinami, rosną dość wolno i praktycznie nie kwitną w warunkach domowych, a co za tym idzie – nie owocują. Dorosłe palmy wymagają bowiem dużo miejsca, które w mieszkaniu niełatwo im zapewnić. Pojedynczy liść palmy daktylowej może osiągnąć nawet pięć metrów długości, a sama palma dorasta do 30 metrów wysokości. Młode, kilkuletnie rośliny możesz z powodzeniem uprawiać na przyokiennym parapecie. Idealnym miejscem do uprawy wyrośniętego okazu będzie zaś ogród zimowy lub oranżeria. W oszklonym pomieszczeniu roślina będzie miała dla siebie nie tylko więcej przestrzeni, ale przede wszystkim znacznie lepsze oświetlenie, które korzystnie wpłynie na bujny wzrost. Palmy daktylowe są roślinami dwupiennymi, a więc dzielą się na osobniki męskie i żeńskie. Tylko „dziewczynki” zawiązują smaczne daktyle, ale o płci wyhodowanych roślin będziesz mógł się przekonać dopiero po wielu latach, jeśli uda im się zakwitnąć. Z wysianych nasion otrzymasz zarówno osobniki męskie, jak i żeńskie, dlatego im więcej nasion wysiejesz, tym bardziej zwiększysz swoje szanse na zróżnicowaną gromadkę. W sezonie letnim zasilaj rośliny rozcieńczonym nawozem do palm i ustaw je w jak najbardziej nasłonecznionym miejscu. Chociaż daktylowce, jak wszystkie palmy, są roślinami wyjątkowo ciepłolubnymi, wakacyjne dni mogą spędzić na świeżym powietrzu. Wytrzymają też kilkustopniowy przymrozek, jednak dla utrzymania ich w dobrej formie kiedy temperatura nocą zacznie spadać poniżej 10 st. C najlepiej przenieść rośliny do pomieszczenia. Zimę każda palma powinna bezwzględnie spędzić w umiarkowanie ciepłym i jasnym pomieszczeniu.

bunch of date fruits with palm leaf isolated on white background

dried fruits from date palm isolated on white background

Uprawa daktylowców sprawia wiele satysfakcji, bo dzięki niej możesz wyhodować w doniczce mały, prywatny kawałek tropikalnego raju – czy to z daktyli wykorzystanych do pysznych deserów, czy jako słodkie przekąski, czy przywiezionych z wakacyjnych wojaży. Dzięki nim wspomnienia pozostaną z Tobą na długie lata, przybierając kształt fantazyjnych i ekstrawaganckich palm daktylowych. Skusisz się na taką rajską przyjemność?

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *